Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Vali Yüksel’den Bayraktar’a ziyaret

Vali Yüksel’den Bayraktar’a ziyaret

-Vali Yüksel’den Bayraktar’a ziyaret
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Tarım ürünlerinde pazarlama sorunları var.
Bunu aşabilmemiz için de tarımda örgütlenme
konusunu çözmemiz lazım”
-“Miras hukukunda yapılacak değişiklik imzaya
açıldı. Bir bakanın imzası kaldı. En kısa zamanda
konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne intikal
etmesini bekliyoruz”
-Ankara Valisi Alaaddin Yüksel:
-“ Ben vali olarak tarıma çok öncelik veriyorum.
Antalya’da olsun, Ankara’da olsun tarımsal
gelişmenin sağlanması açısından büyük gayret
sarf ediyorum”

Ankara -15.05.2013 - Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ı makamında ziyaret etti.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Vali Yüksel’in TZOB’a yaptığı ziyarette, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, hizmet binalarının açılışını yapmasının kendilerini onurlandırdığını, Başbakan’ın açılış sonrası da TZOB Yönetim Kurulu ile bir araya geldiğini, tarıma ilişkin verdikleri bilgileri ve Yönetim Kurulu üyelerini dinlediğini anlattı. Dün de Diyarbakır’da, Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Fatma Şahin ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Mehdi Eker ile birlikte çok geniş katılımla 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutladıklarını hatırlatan Bayraktar, şunları söyledi:
“Tarım ürünlerinde pazarlama sorunları var. Bunu aşabilmemiz için de tarımda örgütlenme sorununu çözmemiz lazım. Bunların yanında eğitim, altyapı gibi sorunlarımız da var. Üretici birliklerinin kurulmasına Ziraat Odaları olarak destek verdik. Üretici birlikleri kuruldu ancak fonksiyonel hale gelemedi. Bu birliklerin esas görevi üreticin ürünlerini pazarlamalarına katkı sağlamak ve piyasayı regüle etmek.”
Türkiye’de et ve sütte de sorunlar olduğunu, piyasa düzenleme kurumu olacak Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü’nün kurulması hususunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na destek verdiklerini hatırlatan Bayraktar, “konuyu değişik vesilelerle Sayın Başbakan’a ilettik. Sorunları söyledik. Ve Sayın Başbakan’ın da desteğiyle Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü’ne dönüştürüldü” diye konuştu.
Tarım da en önemli yapısal sorunlarımızdan bir tanesinin de tarım arazilerinin bölünmesi olduğunu anlatan Bayraktar, şunları söyledi:
“Ülkemizde bugün ortalama olarak 50 dekar arazide, 7 parselde üretim yapılıyor. Bu, 1926 yılında çıkan Medeni Kanundaki mirasla ilgili hükümlerden kaynaklanan bir durumdur. Ülkemizde toplam 30 milyon parsel bulunuyor. Bu kadar parçalı bir yapıda üretim yapmak mümkün değil. Bir an önce miras hukukunda değişiklik yapılması gerekiyor. Öğrendiğimiz kadarıyla miras hukukunda yapılacak değişiklik imzaya açıldı. Bir bakanın imzası kaldı. En kısa zamanda konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne intikal etmesini bekliyoruz.”

-Vali Yüksel-

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, ziyaretteki konuşmasında, 2003 yılında ilk defa iyi tarım uygulamalarıyla ilgili bir takım kurallar belirlediklerini, bunu da valilik olarak Resmi Gazete’de yayımladıklarını belirtti.
Yine üretici birliklerinin önemini bildiğimiz için Antalya’da kesme çiçek konusunda bir üretici birliği kuruluşunu biz gerçekleştirdik diyen Yüksel, şöyle konuştu:
“Ankara sadece buğdayın, arpanın yetiştirdiği bir yer değil. Havaalanı çevresinde 1100 dekar alanda sera, süs bitkileri ve kesme çiçek seraları gerçekleştirdik. Ben vali olarak tarıma çok öncelik veriyorum. Antalya’da olsun, Ankara’da olsun tarımsal gelişmenin sağlanması açısından büyük gayret sarf ediyorum. Tarım tüm dünya için stratejik önemli bir sektör. Düşünen insanlar, sağduyu sahibi insanlar bunu tartışmasız kabul etmelidirler. Köylerimiz gittikçe boşalıyor. Köylerde çalışacak genç insanlar göç ediyor. İnsanlarımızı köylerde tutabilmemiz için gelir seviyelerini artırmamız, kazanç sağlar hale getirmemiz gerekmektedir.
Önümüzdeki yıllarda tarımda önemli bir sorunla karşılaşacağız. Bu da belediye hudutları ile il hudutlarının birleştirilmesinden kaynaklanıyor. Belediyelerin verimli tarım arazilerini ve meraları konut yatırımlarına açması bizim için bir sorun oluşturacak. Bu konuda acilen tedbir alınması gerekiyor.”
Yüksel, tarım ürünleri ihracatında dış temsilciliklerde mutlaka tarım müşaviri istihdam edilmesi ve bunların aktif bir şekilde çalışmasının sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.