Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > TZOB Genel Bayraktar, Balıkesir’de…

TZOB Genel Bayraktar, Balıkesir’de…

Bayraktar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile birlikte, IPARD yatırımları toplu açılış törenine, Genç Çiftçi Projesi hibe dağıtımına ve Çiftçi Buluşması Ortak Akıl toplantısına katıldı

-Bayraktar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile birlikte, IPARD yatırımları toplu açılış törenine, Genç Çiftçi Projesi hibe dağıtımına ve Çiftçi Buluşması Ortak Akıl

toplantısına katıldı

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Ayvalık ve Dikili’de sel bölgesinde yaklaşık 900 civarında küçükbaş ve büyükbaş hayvan telef olmuş. 7 bin 500-8 bin dekar da tarla bitkileri, 800 dekarlık zeytin bahçeleri zarar gördü”

-“Tabii devletimiz gerekli yardımları yapacaktır, yaraları saracaktır”

-“Üreticimiz doğal afetlere maruz kalarak üretim yapmaya devam ediyor. 79 milyon ülke nüfusunu, 40 milyon turisti besliyoruz. 17-18 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiriyoruz.

5 milyon 760 bin kişiyi istihdam ediyoruz”

-“Bu kadar önemli bir sektör olmasına rağmen halen tarım sektörünün önemini anlamayan kesimler var”

-“Çiftçimiz, üretimini, yapısal sorunlarına rağmen, parçalanmış arazilerde, sulamaya açılmayan alanlarda yapıyor. Pazarlama sorunlarıyla zaman zaman karşı karşıya kalıyor.

Üretime devam ediyor”

-“Ziraat Odaları olarak biz de 200 Avrupa Birliği projesi sunduk. Bunun 108 kabul edildi. Hibe aldık. Kırsal kalkınmaya katkıda bulunduk. Odalarımız hummalı bir şekilde proje

üretmeye devam ediyor”

-“Aile işletmelerinin desteklenmesi, genç çiftçilerimizin desteklenmesi de çiftçilerimizin hem tarımda istihdamı hem de göçü önleme adına fevkalade önemli olacaktır”

-Törende Tarım Bakanı Faruk Çelik ile TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilere IPARD yatırımları ve Genç Çiftçi Hibe Desteği temsili çeklerini verdiler

 

Balıkesir – 02.12.2016 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Balıkesir’de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile birlikte, Avrupa Birliği’nin Kırsal Kalkınma Programı IPARD yatırımları toplu açılış töreni, Genç Çiftçi Projesi hibe dağıtımına ve Çiftçi Buluşması Ortak Akıl toplantısına katıldı.

Bayraktar, törende yaptığı konuşmada, toplantıya katılmadan önce, İzmir’in Dikili ilçesi ile Balıkesir’in Ayvalık ilçesine giderek sel felaketini yerinde incelediğini belirtti. Ülkenin kuraklık sıkıntısıyla karşı karşıya olduğunu, Ekim ve Kasım aylarında yeterli yağış alınamadığını bildiren Bayraktar, şunları söyledi:

“Doğrusu hububatla alakalı bayağı endişelendik. Ancak Kasım ayının sonuna doğru yağışlar başladı. Bazı bölgelerimiz çiftçilerimiz bundan büyük bir memnuniyet duydu. Ancak özellikle Ayvalık ve Dikili’de sel felaketiyle karşı karşıya kaldık. Zaman zaman bu afetleri bu ülkede yaşayacağız. Yani, kurak iklim kuşağındayız ve kuraklığın arkasından yağışlar geliyor. Bu yağışlar da tabii sel felaketiyle karşı karşıya kalmamıza neden oluyor.

Sel bölgesinde yaklaşık 900 civarında küçükbaş ve büyükbaş hayvan telef olmuş. 7 bin 500-8 bin dekar da tarla bitkileri, 800 dekarlık zeytin bahçeleri zarar gördü.”

Sel felaketinde meyvelerin tarım sigortaları (TARSİM) kapsamında olmadığını hatırlatan Bayraktar, şöyle devam etti:

“Meyvelerden bir tek kiraz TARSİM kapsamında. Zeytinde ağaç TARSİM kapsamında ama meyvesi TARSİM kapsamında değil. Bugün zeytin bahçelerinin bu manada TARSİM’den yararlanması mümkün değil. İnşallah 2017 yılında bu ürünler de TARSİM kapsamına alınır. Tabii devletimiz gerekli yardımları yapacaktır, meslek kuruluşları olarak gerekli yardımlar da bulunacaktır. En büyük tesellimiz can kaybının olmaması. Allah bir daha böyle felaketlerle bizi karşı karşıya bırakmasın.

Tabii üreticimiz doğal afetlere maruz kalarak üretim yapmaya devam ediyor. İşte 79 milyon ülke nüfusunu besliyoruz. 40 milyon turisti besliyoruz. 17-18 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiriyoruz. 5 milyon 760 bin kişiyi istihdam ediyoruz. İşsizliği 2,4 puan aşağı çekiyoruz. Tarımda enflasyon, genel tüketici enflasyonunun çok altında. Önemli rakamlar bunlar. Tarım, ulaşımdan finans sektörüne kadar her sektöre gerek hammadde bazında gerek sermaye bazında katkı sağlayan fevkalade önemli bir sektör.”

 

-“Halen tarım sektörünün önemini anlamayan kesimler var”-

 

Bu kadar önemli bir sektör olmasına rağmen halen tarım sektörünün önemini anlamayan kesimler olduğuna dikkati çeken Bayraktar, “işte hem bakanlığımızın hem bizim özellikle sektörü tanıtma yönünde çiftçimizin hangi zorluklarla üretim yaptığını ve neleri başardığını gösterme adına çalışma yaptığımızı biliyorsunuz. Allah bu ülkeyi açlıkla imtihan etmesin. Sofralarımızda sabah, öğle, akşam yediklerimiz bu insanların ürettikleri ürünler. Bu sektörün öneminin anlaşılması için sofralarımızda bir şeylerin eksik olması mı lazım? Bu sektörün önemi anlatmaya devam edeceğiz” dedi.

 

-“Üreticilerimiz üretiyor, üretmeye devam ediyor”-

 

Üreticinin ürettiğini, üretmeye devam ettiğini vurgulayan Bayraktar, şöyle konuştu:

“Destek verildiği takdirde de çok ciddi üretim rakamlarına ulaşacağımızı hep beraber göreceğiz. Tabii sorunlar var mı elbette var. Sivil toplum kuruluşu başkanlarımız anlatacaklar. Çiftçimiz, bütün bu üretimini neye rağmen yapıyor? Yapısal sorunlarına rağmen yapıyor. Parçalanmış arazilerde yapıyor. Sulamaya açılmayan alanlarda yapıyor. Pazarlama sorunlarıyla zaman zaman karşı karşıya kalıyor. Üretime devam ediyor. Hatta çok daha önemlisi tabii topraklarını da kaybediyor. Tarım toprakları imara açılıyor. Bütün bunlarla alakalı bir takım tedbirler de alınıyor ve biraz evvel sinevizyonda da izledim Tarım Bakanımız Faruk Çelik de bunları açıklayacaklardır.

Şu anda tarımsal hasılamız 147 milyar lira. Gayri safi yurtiçi hasılaya bu kadar katkı sağlıyoruz. Bunlar aşıldığında, bu sorunlar çözüldüğünde, inşallah bunu 150 milyar dolara çıkaracağız. Tarım sektörümüzün hedefi bu olacaktır. Burada, IPARD kırsal kalkınma açısından çok önemli. Balıkesir’de 180’in üzerinde proje hayata geçirilmiş. Göçü önleme açısından ve çiftçimizin teknolojisini yenileme, yeni tesisler yapma, pazara uygun üretim yapma açısından fevkalade önemli.

Ziraat Odaları olarak biz de 200 Avrupa Birliği projesi sunduk. Bunun 108 kabul edildi. Hibe aldık. Kırsal kalkınmaya katkıda bulunduk. Odalarımız hummalı bir şekilde proje üretmeye devam ediyor. Yine de bunu artırmamız lazım.”

 

-“Kentte ne varsa köyde o olmalı”-

 

“Kentte ne varsa köyde o olmalı bunu sağlamamız lazım” diyen Bayraktar, şöyle devam etti:

“Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Programından daha fazla istifade etmemiz gerekiyor. Yine aile işletmelerinin desteklenmesi, genç çiftçilerimizin desteklenmesi de çiftçilerimizin hem tarımda istihdamı hem de göçü önleme adına fevkalade önemli olacaktır diye düşünüyorum. Burada her türlü desteği vermek durumundayız.

Tabii tüm bunları sağladığımızda tarım sektörü çok farklı bir sektör olacaktır. Bugün 55 üründe dünyada ilk 10 arasındayız. Bu tarım sektörü açısından önemli bir rakamdır. Bunu artırmamız mümkün olabilir. Çok önemli ve stratejik bir bölgede bulunuyoruz. Rusya, Kafkasya, Doğu Avrupa, Orta Asya’nın merkezindeyiz. Sektörün sorunların çözümü, çiftçilerimizi dinlemekten geçer. Tarım Bakanımız Çelik, bu noktada fevkalade hassasiyet gösteriyor. Ve sizleri dinledikten sonra da sorunların çözümüne odaklanıyor. Ziraat Odaları olarak çiftçinin sorunlarının takipçisi olacağız.

Törende Tarım Bakanı Faruk Çelik ile TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilere IPARD yatırımları ve Genç Çiftçi Hibe Desteği temsili çeklerini verdiler.