Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar:

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar:

-TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar:
-“ Üreticinin finansman ihtiyacının olduğu bir dönemde,
Ziraat Bankası’nın tarımsal kredilerde faiz oranlarını
1 puan düşürmesi, önemli bir işlevi yerine getirmiştir”
-“Faiz oranlarının düşmesini olumlu karşılıyoruz”
-“Son zamanlarda tarımsal girdi fiyatlarındaki artışının
tarımsal ürün fiyatlarının çok üzerinde olduğu dikkate
alındığında zor durumda üretim yapan çiftçimiz, şimdi
daha ucuza kredi kullanabilecektir”
-“Önümüzdeki yıllarda da faiz oranlarının daha da
düşürülerek devam etmesini bekliyoruz”

Ankara – 07.05.2013 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üreticinin finansman ihtiyacı olduğu bir dönemde, Ziraat Bankası’nın tarımsal kredilerde faiz oranlarını 1 puan düşürmesinin önemli bir işlevi yerine getirdiğini bildirerek, “faiz oranlarının düşmesini olumlu karşılıyoruz” dedi.
Bayraktar, bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Parti Grup toplantısında açıkladığı, Ziraat Bankası kredi faiz oranlarında yapılan indirimi değerlendirdi.
Tarımsal politikaların en önemli bölümünü oluşturan tarımsal kredilerin, faiz oranlarının düşük olması, zamanında ve yeterli miktarda kolaylıkla kullanılmasının sektörün gelişmesi açısından büyük önemi olduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Tarımsal kredi faiz oranları, 2004 yılından buyana desteklenmekte, üreticilerimiz sıfır ve düşük faizle kredi kullanabilmektedir. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, bugün AK Parti Grup toplantısında, uygulanan faiz oranlarının 1 puan daha düşürüldüğünü açıkladı.
Ziraat Bankası tarafından 1 yıllık kredilerde uygulanmakta olan yüzde 10 cari faiz oranı yüzde 8’e düşürülmüştür. Bu durumda yüzde 50 indirimli kredi kullanan çiftçimiz yıllık yüzde 5 yerine yıllık yüzde 4 oranında faizle kredi kullanabilecektir. Bir yılın üzerinde kredi kullanan çiftçilerimiz için yüzde 25 indirimli faiz oranı yüzde 9’dan yüzde 8’e indirilmiştir. Konusuna göre uygulanan sıfır faizli kredi kullanımı devam edecektir.”

-“Açıklama zamanında yapıldı”-

Bu açıklama hububat hasadını henüz yapmamış, endüstri bitkileri ekimini yapan ve bu dönemde girdiye veya nakit paraya ihtiyaç duyan çiftçilerimiz için zamanında yapıldığını belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
“Üreticinin finansman ihtiyacının olduğu bir dönemde, faiz oranının 1 puan daha düşürülmesi önemli bir işlevi yerine getirmiştir. Faiz oranlarının düşmesini olumlu karşılıyoruz. Son zamanlarda tarımsal girdi fiyatları artışının tarımsal ürün fiyatlarının çok üzerinde olduğu dikkate alındığında zor durumda üretim yapan çiftçimiz, şimdi daha ucuza kredi kullanabilecektir.
2004 yılından buyana uygulanan devlet desteğinin önümüzdeki yıllarda da faiz oranları daha da düşürülerek devam etmesini bekliyoruz.”
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, tarım ve balıkçılık sektörüne kullandırılan nakdi kredi miktarının, 2012 yıl sonu itibarıyla, 2011 yılına göre yüzde 5,5 artışla 32 milyar 642 milyon 626 bin liraya ulaştığını hatırlatan Bayraktar, “2012 yılında tarım ve balıkçılık sektörü kredilerinin yüzde 62’sini kapsayan 20 milyar 249 milyon 204 bin lirası, Ziraat Bankası tarafından kullandırıldı” bilgisini verdi.