“Tavuk
eti üreticisi bu fiyatlarla kışı geçiremez, fiyatlar acilen üretici lehine
revize edilmelidir”
-“Kanatlı
sektörünün yıllık cirosu 5 buçuk milyar liradır”
-“Tavuk
eti üreticisi artan girdi maliyetlerini karşılayamıyor”
-“Tavuk
eti üreticilerimiz ‘kuş gribinde bile bu kadar kötü dönem geçirmedik’ diyor”
-“Kanatlı
eti sektörünün üretici ayağında ciddi bir kriz var. Buna çözüm bulunamazsa
üretimde tehlikeli bir durumla karşı karşıya kalırız”
-“Tavuk
eti üretimi bir önceki yıla göre yüzde 7,1 azaldı”
-“Tavuk
eti üreticisinin tavuk başına alacağı ücret sürdürülebilir seviyeye
getirilmelidir”
Kanatlı sektöründe, 412 damızlık ve
kuluçkahane, 7 bin 807 ticari etlik, 2 bin 837 ticari yumurtacı olmak üzere
toplam 10 bin 992 işletme ve 20 bin 222 kümeste üretim yapıldığını belirten
Bayraktar, sektörde yaklaşık 500 bin kişi (üretici, çiftçi, esnaf, ilaç, yem,
yan sanayi, nakliye, pazarlama dâhil) istihdam edildiğini, öte yandan 2 milyon
kişinin de buradan geçimini sağladığını belirtti.
“Tavuk eti üreticisi artan girdi maliyetlerini karşılayamıyor”
Sektörün yıllık cirosunun 5 buçuk milyar
lira civarında olduğunu, 2020 yılı kanatlı eti ve ürünleri ihracatının ise 511
milyon dolar civarında seyrettiğini belirten Bayraktar, açıklamasını şöyle
sürdürdü:
“Broiler üretiminde bir tarafta
sayıları 18 civarında olan entegre firmalar, diğer tarafta ise o
entegre firmalara fason üretim gerçekleştiren sayıları 14 bin civarındaki irili
ufaklı yetiştirici işletmeler yer almaktadır. Yani bir taraf
işin üretim ayağını oluştururken, diğer taraf tedarik, kesim,
pazarlama ve finans ayağını oluşturmaktadır.
Son 1,5-2 yılda gerek Irak pazarında
yaşanan sorunlar gerekse pandemiye bağlı talep daralması sektörü sıkıntıya
soktu. Son günlerde pandemi yasaklarında serbestleşmenin sağlanması, yaz ayıyla
birlikte mangal sezonunun açılması, turizmin hareketlenmesi marketlerde tavuk
eti ürünlerinin fiyatlarında artışa neden olmuştur.
Firmalar ve market satışlarının
hareketlenmesine rağmen, üreticilerimiz istedikleri gelirleri elde
edememektedir. Üstelik birçok üretici kuş gribinde bile bu kadar kötü bir dönem
geçirmediklerini söylemektedir.
Son dönemde; üreticiler artan girdi
(altlık, kömür, elektrik ve işçilik) maliyetlerini karşılamakta güçlük
çekmektedir. Tavuk etindeki fiyat artışlarından üreticiler yeterli payı
alamamaktadır.
Üreticilerin sahibi oldukları kümesler
ve tesisler her geçen gün eskimekte, varlıkları değersizleşmektedir. Örneğin 5
milyonluk yatırımla kurulan bir kümes en az 10 yılda kendini amorti etmesi
gerekirken, elde edilen gelire göre bu 25 yıla kadar yükselmiştir.
Birçok kümes yüksek maliyet ve
sürdürülemez gelir nedeniyle borçlarını ödeyememiş, işletmesini kapatmış veya
borç karşılığı bankaya vermek zorunda kalmıştır. Ayakta kalmaya çalışan
işletmeler ise bu şekilde daha fazla devam edemeyeceklerini söylemektedir. Bu
durum sektöre yeni işletmelerin girmesini de engellemektedir. Birçok girişimci
sektörde karlılık olmadığı için yatırım yapmaktan vazgeçmişlerdir. Sektörün
üretici ayağında ciddi bir kriz vardır ve buna acil çözüm üretilemezse üretimde
tehlikeli durumla yüzleşmek zorunda kalınabilecektir.
Üretim ayağında bu kadar sorun
yaşanırken, tüketicinin de makul fiyatlarla tavuk eti alması gün geçtikçe
zorlaşmaktadır.”
Türkiye İstatistik Kurumu Temmuz 2021
verilerinin de tavuk eti üretiminde yaşanan bu sorunları teyit ettiğini
belirten TZOB Genel Başkanı Bayraktar, “Verilere göre kanatlı eti üretimi
Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,1 azaldı. Ocak-Temmuz
dönemindeki azalma ise yüzde 2,2 olarak gerçekleşti” dedi.
Sorunların böyle devam etmesi durumunda
hem üretim hem tüketim hem de ihracat ayağında ciddi sorunlar yaşanacağını
belirten Bayraktar, üreticilerin beklentilerini şöyle açıkladı:
“Üreticinin tavuk başına alacağı ücret sürdürülebilir
seviyeye getirilmelidir. Üreticilerin bu fiyatlarla kışı geçirmesi mümkün
görünmemektedir. Ocak ayı beklenmeden fiyatlar acilen üretici lehine revize
edilmelidir. Sözleşmede belirlenen üretici fiyatları, şeffaf bir şekilde
üreticiye sürdürülebilir bir gelir sağlayacak, performansa dayalı belli bir
metodolojiye bağlı olarak belirlenmelidir. Bu konuda paydaşlarca oluşturulacak
komisyonca bir çalışma yapılmalıdır. Üretici örgütleri aktif hale getirilmeli,
daha fazla üreticinin örgüte üye olması için teşvik edici politikalar hayata
geçirilmelidir. Son günlerde yaşanan kalifiye eleman sıkıntısına çözüm
bulunmalıdır. Sektör masaya yatırılmalı, üretim, pazarlama, dış ticaret olmak
üzere kısa, orta ve uzun vadeli atılacak adımlar belirlenmeli, bu adımlar titizlikle
takip edilmelidir.”