-TZOB Genel
Başkanı Bayraktar:
-“Bu yıl yaklaşık 850 bini büyükbaş, 2,8 milyonu küçükbaş olmak üzere 3 milyon 650 bin baş hayvan kesileceğini tahmin ediyoruz”
-“Kurbanlıklar için bu yıl halkımızın ödeyeceği tutarın, 10 milyar 67 milyon lirayı bulacağını hesaplıyoruz”
-“İllere ve canlı ağırlığa göre farklılık göstermekle birlikte, hayvan başına, büyükbaşta 5 bin ile 20 bin lira, küçükbaşta ise 750 lira ile 3 bin 500 lira arasında değişeceği, canlı ağırlık fiyatının da kilogram başına, büyükbaş
hayvanlarda 17 ile 25 lira, küçükbaş hayvanlarda 15 lira ile 28 lira arasında olacağını tahmin ediyoruz”
-“Ülke ortalamasına bakıldığında, büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatı 20 lira 55 kuruş, küçükbaş canlı kilogram fiyatları ise 21 lira 13 kuruş olduğu görülüyor”
-“Canlı kilogram olarak büyükbaş hayvan fiyatları, satışların en fazla olduğu üç büyük ilimizden, İstanbul’un Avrupa yakasında 19 ile 23, Anadolu yakasında 13 ile 25, Ankara’da 18 ile 22, İzmir’de 22 ile 26 lira
arasında değişmektedir”
-“Kurban Bayramı’nda kesileceğini tahmin ettiğimiz büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısından daha fazla kesilebilecek nitelikte kurbanlık hayvan mevcudumuz vardır. Bu durum, vatandaşlarımızın kurbanlık
hayvan
bulmada sıkıntı yaşamayacaklarını göstermektedir”
-“Satılamayan hayvan kalırsa, Et ve Süt Kurumu’nun bu hayvanları Bayram sonrasında uygun bir fiyata alması üreticimizin sıkıntıya girmesini önleyecektir”
-“Toplamda 3 milyon 650 bin baş kurbanlık canlı hayvan için üreticilerimizin, 3 milyar 185 milyon lira civarında bir yem masrafı yaptı”
-“Antalya Elmalı ve Ordu’da afeti yaşayan çiftçilerimiz sadece borç ertelemesi değil, nakit yardımı da istiyorlar”
-“Fındık rekoltesi bu sene düşük. 500 bin ton dolaylarında bir rekolte bekleniyor. Odalardan aldığımız bilgelere göre, yaşanan afetlerle rekoltenin bir miktar daha aşağı düşeceği belirtiliyor”
-“Ecrimisil ödeyerek üretim yapan üreticilerimizin Hazine ile sözleşme yapmak suretiyle, ecrimisil bedelinin yarısı fiyatına sözleşme yaparak ÇKS kapsamına alınmaları sağlandı”
-“Bizim mazot, gübre, yem, ilaç kalemlerimiz ithalata bağlı olarak üretiliyor. Yükselen döviz, bunların maliyetlerini artıracaktır”
-“Desteklemelerin yeniden gözden geçirilmesi ve bu maliyet artışlarını dikkate alarak bir destekleme bütçesi yapılmasını talep ediyoruz”
Ankara – 09.08.2018 – Türkiye Ziraat Odaları
Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl yaklaşık 850 bini
büyükbaş, 2,8 milyonu küçükbaş olmak üzere 3 milyon 650 bin baş hayvan
kesileceğini tahmin ettiklerini bildirerek, “Kurbanlıklar için bu yıl
halkımızın ödeyeceği tutarın, 10 milyar 67 milyon lirayı bulacağını
hesaplıyoruz” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, kurbanlık satışlarının illere ve bölgelere
göre farklılık arz ettiğini, kimi yerlerde canlı kilogram ve et fiyatı
üzerinden, kimi yerlerde ise canlı hayvan üzerinden pazarlık yöntemiyle satış
yapıldığını belirtti.
Şemsi Bayraktar, Ziraat
Odalarından aldıkları bilgilere göre, bu yıl kurban döneminde hayvan
fiyatlarının; illere ve canlı ağırlığa
göre farklılık göstermekle birlikte, hayvan başına, büyükbaşta 5 bin ile 20 bin lira, küçükbaşta ise 750
lira ile 3 bin 500 lira arasında değişmesi, canlı ağırlık fiyatının da kilogram
başına, büyükbaş hayvanlarda 17 ile 25 lira, küçükbaş hayvanlarda 15 ile 28 lira
arasında olmasını tahmin ettiklerini bildirdi.
-“Fiyatlar geçen yıla göre büyükbaşta yüzde 8,6, küçükbaşta ise yüzde 11,2 oranında arttı”-
Kilogram fiyatının
büyükbaşta inek, düve, tosun, küçükbaşta koyun, keçi olmasına, canlı ağırlığına
ve illere göre büyük farklılıklar arz ettiğini, Bayram yaklaştıkça,
gerçekleşecek taleple bu fiyatların değişebileceğini vurgulayan Bayraktar,
şunları söyledi:
“Ülke ortalamasına
bakıldığında, büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatının 20 lira 55
kuruş, küçükbaş canlı kilogram fiyatlarının ise 21 lira 13 kuruş olduğu
görülmektedir. Canlı kilogram olarak büyükbaş hayvan fiyatları,
satışların en fazla olduğu üç büyük ilimizden, İstanbul’da Avrupa yakasında 19
ile 23 lira, Anadolu yakasında 23 ile 25 lira, Ankara’da 18 ile 22 lira,
İzmir’de 17 ile 22 lira arasında değişmektedir.
Küçükbaş hayvan
fiyatları ise canlı kilogram olarak, İstanbul’da Avrupa yakasında 24 ile 26
lira, Anadolu yakasında 25 ile 28 lira, Ankara’da 18 ile 20 lira, İzmir’de 22
ile 26 lira düzeyinde seyretmektedir.
Ülke ortalamasında
fiyatlar, geçen yıla göre, büyükbaşta yüzde 8,6, küçükbaşta ise yüzde 11,2
oranında artmıştır.”
-3 milyon 650 bin kurbanlığa 10 milyar 67 milyon lira-
Ülkemizde Kurban Bayramlarında, 2014’de 880 bin
büyükbaş, 2 milyon 500 bin küçükbaş, 2015’te 867 bin büyükbaş, 2 milyon 700 bin küçükbaş, 2016’da 920 bin
büyükbaş, 2 milyon 950 bin küçükbaş, 2017’de 817 bin 805 büyükbaş, 2 milyon 720
bin 271 küçükbaş hayvanın kurban olarak kesildiğine dikkati çeken Bayraktar,
“bu yıl yaklaşık 850 bini büyükbaş, 2,8 milyonu küçükbaş olmak üzere 3 milyon 650
bin baş hayvan kesileceğini tahmin ediyoruz. Bu tahminle kurbanlıklar için bu
yıl halkımızın ödeyeceği tutarın, 10 milyar 67 milyon lirayı bulacağını
hesaplıyoruz” diye konuştu.
-“Yeterli kurbanlık var”-
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada;
şu an itibarıyla kurbanlık vasfı taşıyan
1 milyon 200 bini büyükbaş, 3 milyon 800 bini küçükbaş olmak üzere toplam 5
milyon baş hayvan olduğunun ifade edildiğini belirten Bayraktar, şunları
söyledi:
“Bu demektir ki Kurban Bayramı’nda kesileceğini
tahmin ettiğimiz büyükbaş hayvan sayısından daha fazla kesilebilecek nitelikte
kurbanlık hayvan mevcudumuz vardır. Bu durum vatandaşlarımızın kurbanlık hayvan
bulmada sıkıntı yaşamayacaklarını göstermektedir. Ziraat Odalarımızla
yaptığımız görüşmeler de bu görüşü destekler niteliktedir. Üreticilerimizin
elinde yeterli sayının üzerinde kurbanlık hayvan vardır. Kimsenin, ‘hayvan
bulabilir miyim acaba’ diye bir endişe yaşamasına gerek yoktur.
Üreticilerimiz; bu
yıl bayram tatilinin çok uzun olması nedeniyle, birçok kişinin tatili tercih
edip, kesim yapmayacakları, bunun da satışları olumsuz etkileyeceğini
düşünmekte bu konuda endişe yaşamaktadırlar. İnşallah bu endişe yersiz
çıkar, üreticilerimiz emeklerinin karşılığını alır ve hayvanlarını uygun fiyata
satarlar.
Şayet satışlar
beklendiği gibi olmazsa üreticilerimizin bayram döneminde satılamayan
hayvanları, maliyetlerinin altında yok pahasına ellerinden çıkarmaları
önlenmelidir. Bu, hayvancılıkta üretimin sürdürülebilirliği açısından çok
önemlidir. Böyle bir durum gerçekleşir de üreticinin elinde satılamayan hayvan
kalırsa, Et ve Süt Kurumu’nun bu hayvanları bayram sonrasında uygun bir fiyata
alması üreticimizin sıkıntıya girmesini önleyecektir.
Bunun için
yetkililerden beklentimiz, elinde kurbanlık kalan üreticilerimize yönelik
belirleyecekleri alım fiyatlarını, maliyetlerin yanı sıra yapılan ek masrafları
da dikkate alarak kurbana özel belirlemeleridir. Bu durumda
üreticilerimizin bir yıllık emekleri boşa çıkmayacak, mağdur olmaları
engellenecektir.”
-“Yem fiyatları arttı”-
Kurban Bayramlarının, bu kadar çok hayvanın besiye
alınması ve uzun süreyle bakılmaları dolayısıyla ekonomik olarak da ciddi bir
hareketliliğe yol açtığına dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti:
“Besi hayvanı alımı, yem, ilaç, çoban, veteriner
hizmeti giderleri önemli bir yekûn tutmaktadır. Bunun yanı sıra, hayvanların
satış merkezlerine nakilleri, satış yerlerinde yer kiraları ve kişisel
masraflar, kesimler için kasaplara ödenen para, sakatat ve derilerin
satılmasına kadar birçok ticari faaliyet, bu dönemde söz konusu olmakta ve
bütün bunlar ekonomik anlamda büyük meblağlara ulaşmaktadır.
Yem fiyatları, 2017-2018 Temmuz döneminde ciddi
oranlarda artmıştır.
İlgili dönemde; ton olarak, mısır yüzde 8
artışla 950 liraya, buğday kepeği yüzde 32,8 artışla 870 liraya, ayçiçeği
tohumu küspesi (28 proteinli) yüzde 46,2 artışla 892 liraya, besi yemi yüzde
20,5 artışla 1215 liraya, saman yüzde 36,8 artışla 528 liraya, mısır silajı
yüzde 20,5 artışla 311 liraya, kuru yonca otu yüzde 19,5 artışla 864 liraya
yükselmiştir. Yem, besilik alımının ardından en önemli maliyet kalemidir.
Dolayısıyla yem fiyatlarındaki yükseliş üretimi önemli oranda etkilemektedir.
-Yem masrafı-
Kurbanlık için besiye
alınan büyükbaş hayvanların ortalama 6 ay beslendiği hesabıyla, 6 aylık yem
masrafı hayvan başına 2 bin 100 lirayı bulacaktır. Kesilecek olan
yaklaşık 850 bin büyükbaş kurbanlık hayvan için toplam yem masrafı 1 milyar 785
milyon liraya ulaşmaktadır. Yine ortalama 6 ay besiye alınma hesabıyla,
küçükbaş hayvanlarda hayvan başına yem masrafı 500 lirayı, 2,8 milyon küçükbaş
hayvan için yapılan toplam yem masrafı ise 1 milyar 400 milyon lirayı
bulmaktadır.
Toplamda 3 milyon 650 bin baş kurbanlık canlı
hayvan için üreticilerimizin 3 milyar 185 milyon lira civarında bir yem masrafı
yaptıkları, dolayısıyla bu kadar bir paranın yem sektöründe kullanıldığı tahmin
edilmektedir.”
Ortalama 400 kilogram
canlı ağırlığa sahip büyükbaş hayvanın canlı kilogramının 20 lira 55 kuruş
civarında satılacağı düşünüldüğünde, bayram süresince kesilecek yaklaşık 850
bin büyükbaş hayvana halkımızın ödeyeceği paranın 6 milyar 987 milyon lirayı
bulacağını, bir küçükbaş hayvanın ortalama 1100 liradan satılacağı tahminiyle, kesilecek
yaklaşık 2,8 milyon küçükbaş hayvana halkımızın ödeyeceği paranın ise 3 milyar 80
lira olacağını belirten Bayraktar, “daha önce de belirttiğim gibi, toplamda
halkımızın 3 milyon 650 bin kurbanlık için 10 milyar 67 milyon lira ödeyeceğini
tahmin ediyoruz” dedi.
-Kurban
derileri-
Standartlara uygun kesilmiş ve tuzlanmış yaş
koyun derisi yaklaşık 10 liraya satılmaktadır. Ortalama 2 milyon 800 bin
küçükbaş hayvan kesileceği hesap edildiğinde küçükbaş hayvanların derilerinin
ekonomik değeri yaklaşık olarak 28 milyon lirayı bulacağını bildiren Bayraktar,
şöyle konuştu:
“400 kilogramlık bir sığırdan ortalama 30
kilogram deri çıkmaktadır. Standartlara uygun elde edilmiş, tuzlanmış sığır
derisinin kilogramının 4 lira olduğu göz önüne alındığında kesilecek 850 bin
büyükbaş hayvandan elde edilecek derinin değeri 102 milyon liraya ulaşacaktır.
Toplam olarak kurbanlıklardan standartlara
uyulursa yaklaşık 130 milyon liralık deri elde edilecektir.
Fakat kurbanlıklar çoğu yerde ehil olmayan
kişiler tarafından kesildiği için deride ciddi olarak ekonomik kayıp
oluşmaktadır. Bu kaybın yüzde 20'ler civarında olduğu ve toplam kaybın 26 milyon lirayı bulduğu tahmin
edilmektedir. Buna göre, kayıplar nedeniyle, Kurban Bayramında ekonomiye
kazandırılan derinin değeri 104 milyon lira civarında kalmaktadır.”
-Yer kiraları-
Kurbanlık satmak isteyen üreticilerin,
büyükşehirlerde her ilçede farklı olmak üzere satış yerlerine çadır kirası
ödediğini, fiyatların illere ve ilçelere göre farklılık arz ettiğini vurgulayan
Bayraktar, şunları söyledi:
“Buralardan yüksek ücretler alınmaması
yönünde belediyelere her yıl uyarılarda bulunmamıza rağmen, ne yazık ki bu yıl
da ciddi paralar alınmıştır. Belediyelerin buraları gelir kapısı olarak değil,
halkına hizmet yeri olarak görmesi gerekmektedir. Kurban satıcıların yaklaşık
15 gün kaldıkları süre içinde; Ankara’da 3 bin 500 ile 5 bin 50 lira arasında,
İstanbul’da 7 bin 500 ile 13 bin lira arasında, İzmir’de 4 bin 500 ile 6 bin
500 lira civarında çadır kirası ödemişlerdir. İzmir’de sadece alana bu para
ödenmekte, çadır masrafları satıcılara ait olmaktadır.
Masraf, kalınan sürede harcanacak paraları
da dahil edecek olursak önemli bir miktarı bulmaktadır.
Satış yerleriyle ilgili olarak buradan
belediye başkanlarımıza seslenmek istiyorum; satış yerlerini çok fahiş
fiyatlarla üreticilerimize kiralamakla ne geçiyor elinize? Üreticilerimize 13
bin liraya kiralanan yerler var. Bu durum ciddi mağduriyetlere neden oluyor.
Üreticilerimiz zaten ne kazanıyorlar ki bir
de buralara bu kadar para verebilsinler? Belediyelerden ricamız, lütfen
buraları uygun fiyattan üreticilerimize kullandırın, buralarda bin bir zorlukla
satış yapmaya çalışanlara her türlü altyapı hizmetini götürün.”
-Nakliye
masrafları-
Üreticilerin, Türkiye'nin dört bir yanından
hayvanları şehirlerdeki kurban satış yerlerine nakletmek için nakliye parası
ödediğini bildiren Bayraktar, “Ayrıca üreticilerimiz, sattıkları hayvanları,
alıcıların kesim yapacakları yerlere taşımakta, bunun için de para
harcamaktadır. Kesilen hayvanların sayısal büyüklüğü dikkate alındığında net
rakam verememekle birlikte önemli bir nakliye masrafı olduğu söylenebilir”
dedi.
Bayraktar, Kurban Bayramı döneminde, talebe bağlı olarak artan nakliye
fiyatlarının kurban satış fiyatlarına etkisini azaltabilmek için mutlaka pazar
yerlerinin disipline edilmesi, buralarda fırsatçılık yapılmasına imkan
tanınmaması gerektiğini söyledi.
-Kasaplara
ödenen para-
Kurban bayramlarının son yıllarda kasaplar için
önemli bir gelir kapısı olduğunu belirten Bayraktar, “kasaplar, hayvanları
kesme, yüzme, parçalama gibi işler için küçükbaşta 50 lira, büyükbaşta ise 250
lira civarında para almaktadır. Büyükbaş hayvanlarının yarısının kasaplar
tarafından ücret mukabilinde kesileceği tahminiyle, 425 bin büyükbaş hayvan için
kasaplara ödenecek meblağ 106 milyon 250 bin lirayı bulacaktır. Aynı şekilde
küçükbaş hayvanların yarısının kasaplar tarafından kesileceği hesabıyla 1
milyon 400 bin küçükbaş hayvan için kasaplara ödenecek tutar 70 milyon liraya
ulaşacaktır. Buna göre, kasaplara ödenecek bedel toplamda 176 milyon 250 bin
lirayı bulacaktır. Bunların yanı sıra kelle, paça, işkembe, bağırsak gibi
sakatatlar kurban kesenler tarafından çoğunlukla alınmamakta, kasaplara veya
toplayıcılara bırakılmaktadır. Bu da ciddi bir ekonomik değer oluşturmaktadır”
diye konuştu.
-Vekalet kesim-
Kurban Bayramı döneminde birçok dernek ve
vakıfların, hayır işlemeyi düşünen vatandaşların verdiği vekaletle onlar adına
kurban kesmek için faaliyet içine girdiğini hatırlatan Bayraktar, şöyle konuştu:
“Vekaletle kesimde zaman zaman vatandaşlarımız
mağdur olabilmektedir. Dernek ve vakıflara yatırılan paraların kurban kesiminde
kullanılması ve bunların iyi bir şekilde denetlenmesi çok önemlidir. Vekaleten
kurban kesmeyi taahhüt eden bu kuruluşların, bu dönemde ne kadar hayvanı
nereden aldığı, hangi şartlarda ve nerelerde ne kadar kurbanlık kestiği,
vekaleti veren kurban sahibinin vekaletinin yerine getirilip getirilmediği,
yetkili kurumlar tarafından sıkı bir şekilde kontrol edilmelidir. Aksi takdirde
hem hayır işlemeyi düşünen vatandaşlarımızın hem de üreticilerimizin
mağduriyeti söz konusu olabilecektir.
Bilindiği üzere hayvan pazarlarında kamu
kuruluşlarınca, hayvanlar sağlık kontrolünden geçirilmektedirler. Bu
kontrollerin yanı sıra hayvanların yaş uygunluğu, gebe olup olmadığı gibi
vasıflar yönünden yapılan kontrollerde de titiz davranılması gerekmektedir.
Böylece halkımıza gönül rahatlığıyla kurbanlığını seçme imkanı getirilecek ve
mağduriyeti önlenecektir.”
-Antalya Elmalı ve Ordu’da yaşanan sel afetleri-
Toplantıda yaptığı
konuşmada, Pazartesi akşamı Antalya’nın Elmalı ilçesinde, dün ise Ordu’nun Fatsa ve
Ünye ilçeleri başta olmak üzere geniş bir bölgede yaşanan aşırı yağış ve sel
çok sayıda çiftçiyi mağdur ettiğini, Ordu’da büyük bir afet yaşandığını,
yollar, köprüler, altyapının önemli ölçüde tahrip olduğunu belirten Bayraktar,
“Ordu’da dere kenarlarında bulunan harmanlarda kurumaya bırakılan fındıklarda,
bahçelerde çuvallanmış fındıklarda, fındık ağaçlarında, fındık işçilerinin
kaldıkları çadırlarda önemli hasarlar meydana gelmiştir. Hasarın yüzde 100’e
ulaştığı, tamamen sele kapılan fındıklıklar vardır. Antalya Elmalı’da yaşanan
afet ise 500-600 dekar sera alanında yüzde 100’e varan oranlarda zarara yol
açmıştır. Hayvan telefleri de bulunmaktadır. Sadece yüzde 10’unun sigortalı
olması nedeniyle sera sahipleri mağdur durumdadır. Hem Ordu hem de Antalya’nın
Elmalı ilçesindeki çiftçilerimiz destek beklemektedir. Hasar tespit
çalışmaların bir an önce tamamlanmasını ve çiftçimizin mağduriyetinin
giderilmesini temenni ediyorum” dedi.
-Sorular-
Bayraktar, basın mensuplarının Ordu’da yaşanan
afette fındıkta oluşan zarara ilişkin sorusu üzerine, “Ziraat Odalarımız ve İl Tarım ve Orman
Müdürlüğü’nün de bulunduğu bir komisyon bölgede hasar tespit çalışmaları
yürütüyor. Çalışmalar tamamlandığında en doğru bilgileri kamuoyuyla
paylaşacağız. Afeti yaşayan çiftçilerimiz sadece borç ertelemesi değil, nakit
yardımı da istiyorlar. Bu taleplerini bize ilettiler ve biz de bu konuyu ilgili
makamlara iletmiş olacağız. Fındık rekoltesi bu sene düşük. 500 bin ton
dolaylarında bir rekolte bekleniyor. Odalardan aldığımız bilgilere göre,
yaşanan afetlerle rekoltenin bir miktar daha aşağı düşeceği belirtiliyor” dedi.
Bayraktar, Antalya Elmalı’da tarım sigortası
yaptıran üretici sayısının yetersizliğine ilişkinin soruya ise şu yanıtı verdi:
“Türkiye’de
1 milyona yakın ecrimisil ödeyerek üretim yapan ama desteklemelerden
yararlanamayan üreticimiz var. Bunlar kredilerden yararlanamıyor, TMO’ya bile
mal veremiyorlar. Ziraat Odaları Birliği’nin girişimiyle mesele çözüldü. Seçimden
önce talep ettik. Torba yasaya konuldu ve çıktı. Ecrimisil ödeyerek üretim
yapan üreticilerimizin Hazine ile sözleşme yapmak suretiyle, ecrimisil
bedelinin yarısı fiyatına sözleşme yaparak ÇKS kapsamına alınmaları sağlandı. Bu
sigortalı sayısını artıracaktır.
-“TARSİM üreticiye ne kadar çok güven verirse üretici sayımız o kadar artar”-
Bunun dışında zannediyorum bir sebep de primlerin
yüksek olmasıdır. Bu sorun bize intikal ediyor. Primlerin bazı kalemlerinin,
hayvancılık başta olmak üzere bir miktar aşağı çekilmesi gerekiyor. Bir diğer
konu ise TARSİM biraz daha güven vermeli. TARSİM üreticiye ne kadar çok güven
verirse üretici sayımız o kadar artar. Dolayısıyla da idari ve mali yönden daha
güçlenir. Sigortalı oranı yüzde 10’larda değil de yüzde 50’lerde olursa idari
ve mali yönden daha güçlü olur, zararlarını daha rahat tazmin edebilir.”
-“Dövizdeki artış maliyetleri artıracaktır”-
Bayraktar, dövizdeki artışın Kurban
fiyatlarındaki etkisi üzerine sorulan soruyu ise şöyle yanıtladı:
“Hayvan fiyatlarındaki artış enflasyonun
altında. Yüzde 8-10 gibi bir artış var ve bu rakam enflasyonun altındadır.
Ciddi bir artış olmadığı görülüyor. Bu bakımdan kurban kesecek vatandaşlarımız
rahat olsun fiyatlar aşırı yükselmedi. Yeterli sayıda kurbanlık da var. Bizim
mazot, gübre, yem, ilaç kalemlerimiz ithalata bağlı olarak üretiliyor. Yükselen
döviz, bunların maliyetlerini artıracaktır. Desteklemelerin yeniden gözden
geçirilmesi ve bu maliyet artışlarını dikkate alarak bir destekleme bütçesi
yapılmasını talep ediyoruz.”
Bayraktar, Kurban
Bayramı’nın ülkemize ve bütün İslam âlemine barış ve huzur getirmesi temenni
etti, tüm İslam âlemine huzurlu bir Kurban Bayramı diledi.
TABLOLAR
Bazı illerde 2018 yılı tahmini kurbanlık hayvan
satış fiyatları:
İller |
Büyükbaş Hayvan Fiyatı |
Küçükbaş Hayvan Fiyatı |
|
|
8,000-14,000 TL/baş |
1,500-2,000 TL/baş |
|
İstanbul
(Avrupa Yakası) |
Canlı kilo: 19-23 TL |
Canlı kilo: 24-26 TL |
|
|
9,000-20,000 TL/baş |
800-2,000 TL/baş |
|
İstanbul
(Anadolu Yakası) |
Canlı kilo: 23-25 TL |
Canlı kilo: 25-28 TL |
|
Ankara |
6,000-16,000 TL/baş |
750-1,250 TL/baş |
|
Canlı kilo: 18-22 TL |
Canlı kilo:18-20 TL |
||
|
7,000-13,000 TL/baş |
900-1,700 TL/baş |
|
İzmir |
Canlı kilo:17-22 TL |
Canlı kilo:22-26 TL |
|
|
8,000-20,000 TL/baş |
1,000-3,500 TL/baş |
|
Bursa |
Canlı kilo: 19-22 TL |
Canlı kilo: 20-22 TL |
|
|
7,000-15,000 TL/baş |
1,000-1,700 TL/baş |
|
Adana |
Canlı kilo: 17 TL |
Canlı kilo: 21 TL |
|
|
8,000-18,000 TL/baş |
1,000-2,000 TL/baş |
|
Antalya |
Canlı kilo: 24 TL |
Canlı kilo: 23-24 TL |
|
|
5,000-12,000 TL/baş |
800-1,600 TL/baş |
|
Konya |
Canlı kilo: 18-19 TL |
Canlı kilo: 20 TL |
|
Gaziantep |
8,000-14,000 TL/baş |
1,200-2,000 TL/baş |
|
Canlı kilo: 17-20 TL |
Canlı kilo: 20 TL |
||
Şanlıurfa |
5,000-15,000 TL/baş |
800-1,400 TL/baş |
|
Canlı kilo: 18,50 TL |
Canlı kilo: 17,50 TL |
||
İzmit |
8,000-15,000 TL/baş |
1,100-1,800 TL/baş Canlı kilo: 22-26 TL |
|
Canlı kilo: 24-25 TL |
|||
Diyarbakır |
7,000-12,000 TL/baş |
1,100-1,500 TL/baş |
|
Canlı kilo: 17-20 TL |
Canlı kilo: 18-19 TL |
||
Hatay |
10,000-13,000 TL/baş |
1,300-2,000 TL/baş |
|
Canlı kilo: 20-22 TL |
Canlı kilo:22-25 TL |
||
|
8,000-15,000 TL/baş |
1,000-1,500 TL/baş |
|
Balıkesir |
Canlı kilo: 20-22 TL |
Canlı kilo: 22-23 TL |
|
|
7,000-15,000 TL/baş |
800-1,600 TL/baş |
|
Erzurum |
Canlı kilo: 18-19-20-22
TL |
Canlı kilo: 20 TL |
|
|
7,000-15,000 TL/baş |
750-1,500 TL/baş |
|
Van |
Canlı kilo: 18-19 TL |
Canlı kilo:15-16 TL |
|
|
6,000-10,000 TL/baş |
750-1,500 TL/baş |
|
Samsun |
Canlı kilo: 22 TL |
||
|
7,500-20,000 TL/baş |
1,000-2,500 TL/baş |
|
Sakarya |
Canlı kilo: 20-25 TL |
Canlı kilo:20-25 TL |
|
|
5,000-10,000 TL/baş |
800-1,200 TL/baş |
|
Afyonkarahisar |
Canlı kilo: 18-19 TL |
Canlı kilo:18-20 TL |
|
|
6,000-18,000 TL/baş |
1,000-1,800 TL/baş |
|
Eskişehir |
Canlı kilo: 21-22 TL |
Canlı kilo: 25-26 TL |
|
|
5,000-12,000 TL/baş |
750-2,000 TL/baş Canlı kilo: 25 TL |
|
Kastamonu |
Canlı kilo: 18-19-20 TL |
||
|
8,000-20,000 TL/baş |
1,000-2,000 TL/baş |
|
Çanakkale |
Canlı kilo: 23-24 TL |
Canlı kilo:16-18 TL |
|
|
7,000-15,000 TL/baş |
1,000-1,500 TL/baş |
|
Karaman |
Canlı kilo: 20-22 TL |
Canlı kilo:20-22 TL |
Kaynak: Ziraat Odaları.
Bazı illerde
küçükbaş ve büyükbaş kurbanlık hayvanların canlı kilogram 2017 ve 2018 Kurban
Bayramı ortalama fiyatları ve geçen yıl Kurban Bayramı’na göre değişimleri:
|
Değişim (Yüzde) |
Değişim (Yüzde) |
||||
İller |
2017 |
2017 |
2018 |
2018 |
2018 |
2018 |
|
Büyükbaş (TL/kg) |
Küçükbaş (TL/kg) |
Büyükbaş (TL/kg) |
Küçükbaş (TL/kg) |
Büyükbaş |
Küçükbaş |
Ankara |
19,00 |
18,50 |
20,00 |
19,00 |
5,3 |
2,7 |
Balıkesir |
19,00 |
20,00 |
21,00 |
22,50 |
10,5 |
12,5 |
Konya |
18,30 |
20,00 |
18,50 |
20,00 |
1,1 |
0,0 |
Erzurum |
19,50 |
17,80 |
19,75 |
20,00 |
1,3 |
12,4 |
Kastamonu |
17,00 |
- |
19,00 |
- |
11,8 |
- |
Bursa |
19,00 |
21,50 |
20,50 |
21,00 |
7,9 |
-2,3 |
İzmir |
18,00 |
20,00 |
19,50 |
24,00 |
8,3 |
20,0 |
Eskişehir |
19,50 |
21,00 |
21,50 |
25,50 |
10,3 |
21,4 |
Van |
18,00 |
15,50 |
18,50 |
15,50 |
2,8 |
0,0 |
İstanbul (Avrupa yakası) |
20,00 |
21,50 |
21,00 |
25,00 |
5,0 |
16,3 |
İstanbul (Anadolu yakası) |
21,00 |
22,00 |
24,00 |
26,50 |
14,3 |
20,5 |
Gaziantep |
17,50 |
17,50 |
18,50 |
20,00 |
5,7 |
14,3 |
Diyarbakır |
18,50 |
16,50 |
18,50 |
18,50 |
0,0 |
12,1 |
Samsun |
19,00 |
- |
22,00 |
- |
15,8 |
- |
Hatay |
19,00 |
19,50 |
21,00 |
23,50 |
10,5 |
20,5 |
Adana |
17,50 |
18,50 |
17,00 |
21,00 |
-2,9 |
13,5 |
Karaman |
17,00 |
19,00 |
21,00 |
21,00 |
23,5 |
10,5 |
Afyonkarahisar |
16,50 |
16,50 |
18,50 |
19,00 |
12,1 |
15,2 |
Çanakkale |
20,00 |
19,00 |
23,50 |
17,00 |
17,5 |
-10,5 |
Sakarya |
21,00 |
20,00 |
22,50 |
22,50 |
7,1 |
12,5 |
Şanlıurfa |
19,00 |
16,50 |
18,50 |
17,50 |
-2,6 |
6,1 |
Antalya |
22,00 |
19,00 |
24,00 |
23,50 |
9,1 |
23,7 |
İzmit |
20,00 |
- |
24,5 |
- |
22,5 |
- |
Ortalama |
18,93 |
18,99 |
20,55 |
21,13 |
8,6 |
11,2 |
Kaynak:
Ziraat Odaları