Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

-“11 aylık dönemde gıda ve tarımın dış ticaret
fazlası yüzde 36,16 artışla 4 milyar dolara
dayandı”
-“Ocak-Kasım dönemi gıda ve tarım ihracatı
yüzde 6,91 artışla 12,9 milyar dolardan 13,8 milyar
dolara çıkarken, ithalat aynı dönemde yüzde
1,69 düşüşle 10 milyar dolardan 9,8 milyar
dolara indi”
-“Türk ekonomisine bu kadar dış ticaret fazlasıyla
katkıda bulunan kaç sektör var?”
-“Uluslararası piyasada vahşi bir rekabet ortamı var.
Adeta ekmek aslanın ağzında. Her ülkenin ihracatta
zorlandığı bir ortamda, ihracatı artırmaya devam etmek
Türk çiftçisinin başarısıdır”
-“Türk tarımının potansiyeli çok daha büyük üretim
ve ihracat rakamlarına ulaşabilecek boyutlardadır.
Yeter ki yapısal sorunlar çözülsün, rekabet için
destek olunsun”
Ankara – 28.12.2012 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’nin gıda ve tarımda yüksek düzeyde dış ticaret fazlası vermeye ve bu rakamı artırmaya devam ettiğini bildirerek, “11 aylık dönemde gıda ve tarımın dış ticaret fazlası yüzde 36,16 artışla 3 milyar 987 milyon 574 bin dolarla 4 milyar dolara dayandı” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, Ocak-Kasım dönemini kapsayan 11 ayda gıda ve tarım ihracatı yüzde 6,91 artışla 12 milyar 896 milyon 892 bin dolardan 13 milyar milyon 787 milyon 565 bin dolara çıkarken, ithalatın aynı dönemde yüzde 1,69 düşüşle 9 milyar 968 milyon 275 bin dolardan 9 milyar 799 milyon 991 bin dolara indiğini bildirdi.
Kasım ayında gıda ve tarım ihracatının 1 milyar 409 milyon 804 bin dolardan 1 milyar 614 milyon 477 bin dolara çıktığına dikkat çeken Bayraktar, “Kasım ayında gıda ve tarım ihracatı yüzde 14,52, ithalat ise yüzde 28,09 arttı. İthalat, Kasım ayında 749 milyon 278 bin dolardan 959 milyon 735 bin dolara çıktı. Gıda ve tarımda dış ticaret fazlası Kasım ayında geçen yıl 660 milyon 526 bin dolarken, bu yıl 654 milyon 742 bin dolara indi” dedi.
-“Tarımın dış ticaret fazlası 4 milyar dolara dayandı”-
Şemsi Bayraktar, şunları kaydetti:
“Gıda ve tarımda 11 aylık dönemde dış ticaret fazlası yüzde 36,16 artarak 2 milyar 928 milyon 617 bin dolardan 3 milyar 987 milyon 574 bin dolara yükseldi. Çiftçimiz bütün zorluklara, dünyadaki ortama rağmen, üretmeye devam etmiş, bunun sonucu tarımda dış ticaret fazlası 4 milyar dolara dayanmıştır. Türk ekonomisine bu kadar dış ticaret fazlasıyla katkıda bulunan kaç sektör var? İhracatın yıldızı tekstil ve konfeksiyon sektörünün de ana hammaddesi olan pamuk, yün, tiftik, deri ve ipek de tarım ürünüdür. Günümüz dünyasında ihracat yapmak artık olağanüstü çaba gerektiren bir hal almıştır. Uluslararası piyasada vahşi bir rekabet ortamı var. Adeta ekmek aslanın ağzında. Hemen her ülkenin ihracatta zorlandığı bir ortamda, ihracatı artırmaya devam etmek Türk çiftçisinin başarısıdır.
-“Tarım, üzerine düşeni misliyle yerine getirmiştir”-
Bu düzeyde bir dış ticaret fazlası, dış ticaret açığı veren ülkemiz için çok önemlidir. İstihdamda olduğu gibi, dış ticarette de ülke ekonomisinin kurtarıcılarından biri tarım olmuştur. Tarım, Ocak-Kasım döneminde de üzerine düşeni misliyle yerine getirmiştir.”
Şemsi Bayraktar, Ocak-Kasım döneminde, 4 milyar 244 milyon 136 bin dolarlık sebze, meyve ihracatı gerçekleştirildiğini, ayrıca tarım ihracat ve ithalatına dahil edilmeyen 1 milyar 628 milyon 33 bin dolarlık pamuk ihracatı, 2 milyar 190 milyon 794 bin dolarlık da pamuk ithalatı yapıldığını belirtti.
Bayraktar, tarımda, 11 aylık döneme bakıldığında ihracatın artarken, ithalatın azaldığını, Türk çiftçisinin alın teriyle ürettiği ürünlerin, dünya piyasalarında talep edildiğini kaydetti. Şemsi Bayraktar, “Sorunlara rağmen üretmeye, istihdam yaratmaya, ihracata devam ediyoruz. Türk tarımının potansiyeli çok daha büyük üretim ve ihracat rakamlarına ulaşabilecek boyutlardadır. Yeter ki yapısal sorunlar çözülsün, rekabet için destek olunsun” dedi.