Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Ocak ayı gıda ve tarım ihracatı, geçen yılın aynı
ayına göre, yüzde 17,3 artışla 1,35 milyar dolardan
1,58 milyar dolara çıkarken, ithalattaki artış
yüzde 2,7’de kaldı”
-“Yılın ilk ayında gıda ve tarımın dış ticaret fazlası
yüzde 92,6 artışla 422 milyon dolara çıktı”
-“Gıda ve tarımda ihracat dış piyasalardaki krize
rağmen devam ediyor”
-“Türk tarımı, çok daha fazla ihracat yapacak
potansiyeli içinde barındırmaktadır. Yapısal sorunlar
çözülürse, dış piyasalarda rekabet için uygun koşullar
sağlanırsa, rahatlıkla ihracat yapılanın üç, dört katına
çıkarılabilir”

Ankara – 28.02.2013 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ocak ayında Türkiye’nin gıda ve tarım ihracatının, pamuk dâhil, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,3 artışla 1 milyar 347 milyon dolardan 1 milyar 580 milyon dolara çıkarken, ithalattaki artışın aynı dönemde yüzde 2,7’de kaldığını bildirdi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin gıda ve tarımda yüksek düzeyde verdiği dış ticaret fazlasını devamlı bir şekilde artırdığını vurgulayarak, “Yılın ilk ayında gıda ve tarımın dış ticaret fazlası, geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 92,6 artışla 219,3 milyon dolardan 422,4 milyon dolara çıktı” dedi.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Ocak ayında gıda ve tarım ihracatının pamuk dâhil, yüzde 17,3 artışla 1 milyar 346 milyon 766 bin dolardan 1 milyar 580 milyon 103 bin dolara çıkarken, ithalatın aynı dönemde yüzde 2,7 artışla 1 milyar 127 milyon 503 bin dolardan 1 milyar 157 milyon 718 bin dolara yükseldiğini bildirdi.
Aralık ayında gıda ve tarım ihracatının, pamuk dâhil, 1 milyar 633 milyon 719 bin dolar, ithalatının ise 1 milyar 118 milyon 227 bin dolar olduğunu kaydeden Bayraktar, “ Ocak ayında ihracat, Aralık ayına göre 53 milyon 616 bin dolar azalırken, ithalat 39 milyon 491 bin dolar arttı” dedi.
Bayraktar, şunları kaydetti:
“Gıda ve tarımda Ocak ayında dış ticaret fazlası, geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 92,6 artışla 219 milyon 264 bin dolardan 422 milyon 385 bin dolara yükseldi.
Çiftçimiz bütün zorluklara, dünyadaki ortama rağmen, üretmeye devam etmiş, bunun sonucu tarım ve gıdada 2012 yılında dış ticaret fazlası 4,5 milyar doları aşmıştı. Gıda ve tarımda ihracat dış piyasalardaki krize rağmen devam ediyor. İlk ayda 422 milyon dolarlık fazla verildi.”
Şemsi Bayraktar, Ocak ayında 476 milyon 537 bin dolarlık sebze, meyve ihracatı gerçekleştirildiğini, ayrıca pamuk ihracatının geçen yılın aynı ayına göre 42,7 milyon dolar artışla 167,2 milyon olara yükseldiğini, pamukta ithalatın 14,6 milyon dolar gerileyerek 210,2 milyon dolara indiğini belirtti. Bayraktar, Ocak ayında hububat, örülmeye elverişli bitkisel maddeler ve tütün ve tütün yerine geçen işlenmiş maddeler hariç tarım ve gıdada her fasılda ihracatın arttığını bildirdi.
Çiftçinin yapısal sorunlara, girdi fiyatlarındaki yüksekliğe rağmen üretimini sürdürdüğünü, ihracata imkân sağladığını vurgulayan Bayraktar, “Türk tarımı, çok daha fazla ihracat yapacak potansiyeli içinde barındırmaktadır. Yapısal sorunlar çözülürse, dış piyasalarda rekabet için uygun koşullar sağlanırsa, ihracat rahatlıkla yapılanın üç, dört katına çıkarılabilir” dedi.