Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

-“Tarım ve gıdada dış ticaret fazlası artarak sürdü”
-“Mayıs ayında, geçen yılın aynı dönemine göre
hem ihracat artmış hem de ithalat azalmıştır”
-Tarımda Mayıs ayında 1 milyar 407,1 milyon dolarlık ihracat,
1 milyar 77,4 milyon dolarlık ithalat yapıldı;
329,7 milyon dolarlık dış ticaret fazlası verildi”
-“Ocak-Mayıs dönemi gıda ve tarım ihracatı yüzde 11,3 artışla
6,2 milyar dolardan 6,9 milyar dolara çıkarken, aynı dönemde
ithalat yüzde 12,1 artışla 4,44 milyardan 4,98 milyar dolara yükseldi”
-“Tarım ve gıdada Ocak-Mayıs dönemlerinde 2012’de
1,73 milyar dolar olan dış ticaret fazlası, bu yıl 1,86 milyar dolara yükseldi”
-“Tarım, Ocak-Mayıs döneminde üzerine düşeni fazlasıyla yapmış,
dünyadaki ekonomik durumdan kaynaklanan ihracat zorluğuna karşın
dış ticaret fazlasını artırarak sürdürmüştür.”
-“Tarım, dış ticaret açığını kapatmada, büyümede, ihracatta,
istihdamda Türk ekonomisine büyük katkı sağlamaya devam ediyor”

Ankara – 28.06.2012 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım ve gıdada ihracatın ve ithalatın arttığını bildirerek, “Ocak-Mayıs dönemi gıda ve tarım ihracatı yüzde 11,3 artışla 6,2 milyar dolardan 6,9 milyar dolara çıkarken, ithalat aynı dönemde yüzde 12,1artışla 4,44 milyar dolardan 4,98 milyar dolara yükseldi” dedi.
Bayraktar, tarım ve gıdada 2013 Mayıs ayında 1 milyar 407,1 milyon dolarlık ihracat, 1 milyar 77,4 milyon dolarlık da ithalat yapıldığının altını çizerek, 329,7 milyon dolarlık dış ticaret fazlası verildiğini bildirdi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, fasıllar itibarıyla ihracat ve ithalat rakamlarına bakıldığında, gıda ve tarımda, Ocak-Mayıs döneminde, 6 milyar 848,7 milyon dolarlık ihracat, 4 milyar 985,1 milyon dolarlık ithalat yapıldığını; 1 milyar 863,5 milyon dolarlık dış ticaret fazlası verildiğini belirtti. 2012 yılında, Ocak-Mayıs döneminde 6 milyar 172,3 milyon dolarlık ihracat, 4 milyar 443 milyon dolarlık ithalat olduğunu ve 1,73 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verildiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Tarım ve gıdada Ocak-Mayıs dönemlerinde 2012’de 1,73 milyar dolar olan dış ticaret fazlası, bu yıl 1,86 milyar dolara yükseldi. Bu rakam, dış ticaret açığı veren ülkemiz için çok önemlidir. Tarım, Ocak-Mayıs döneminde üzerine düşeni fazlasıyla yapmış, dünyadaki ekonomik durumdan kaynaklanan ihracat zorluğuna karşın dış ticaret fazlasını artırarak sürdürmüştür.”
Ocak-Mayıs döneminde en fazla ithalat artışının yüzde 70 ile hububatta görüldüğünü ifade eden Bayraktar, 5 aylık dönemde 1,6 milyar dolarlık hububat ithalatı yapıldığı bilgisini verdi.

-Mayıs ayı rakamları-

Bayraktar, gıda ve tarımda Mayıs ayında 1 milyar 407,1 milyon dolarlık ihracat, 1 milyar 77,4 milyon dolarlık ithalat yapıldığını; 329,7 milyon dolarlık dış ticaret fazlası verildiğini vurguladı. 2012 yılında, Mayıs ayında 1 milyar 199,1 milyon dolarlık ihracat, 1 milyar 76,3 milyon dolarlık ithalat olduğunu ve 122,8 milyon dolarlık dış ticaret fazlası verildiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Bu yıl Mayıs ayında, geçen yılın aynı dönemine göre hem ihracat artmış hem de ithalat azalmıştır. Bu son derece olumlu bir gelişmedir. Türk çiftçisi, hem iç tüketimi karşılamaya hem de ihracata yönelik üretime devam etmektedir. Tarım, dış ticaret açığını kapatmada, büyümede, ihracatta, istihdamda Türk ekonomisine büyük katkı sağlamayı sürdürüyor.”