Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Mayıs ayında, geçen yılın aynı ayına göre, tavuk
yumurtası üretimi yüzde 13,4 artarken, tavuk eti
üretimi yüzde 0,1, sanayiye aktarılan süt miktarı
yüzde 1,8 geriledi”
-“Kanatlı sektörü, yıllık 15 milyar 655 milyon tavuk
yumurtası, 1 milyon 741 bin ton tavuk eti üretimini
aştı”
-“Kanatlı sektörü en modern teknolojinin kullanıldığı,
olağanüstü kapasitesi olan bir sektör”
-“2012 yılında tavuk yumurtası, eti ve sakatatı
ihracatının yüzde 31,5 artması da bunu gösteriyor”
-“Toplam süt üretimimiz sürekli artıyor. 17 milyon
tonluk üretime ulaşıldı”
-“Sütü üreten çiftçilerimize hak ettikleri gelir sağlanırsa
sürdürülebilir üretim yapılabilir”
-“Büyük ihracat imkanları olan her iki sektörde de
üretici maliyetleri düşürülmeli, rekabet olanağı
yaratılmalı, fiyat istikrarı sağlanmalı”

Ankara – 09.07.2013 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mayıs ayında, geçen yılın aynı ayına göre, tavuk yumurtası üretimi yüzde 13,4 artarken, tavuk eti üretiminin yüzde 0,1, sanayiye aktarılan süt miktarının yüzde 1,8 gerilediğini bildirdi.
Bayraktar, kanatlı sektörünün, yıllık 15 milyar 655 milyon tavuk yumurtası, 1 milyon 741 bin ton tavuk eti üretiminin aşıldığını belirterek, “kanatlı sektörü en modern teknolojinin kullanıldığı, olağanüstü kapasitesi olan bir sektör. 2012 yılında tavuk yumurtası, eti ve sakatatı ihracatının yüzde 31,5 artması da bunu gösteriyor” dedi.
Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, Mayıs ayları itibarıyla, 2010 yılında 945 milyon 111 bin adet olan tavuk yumurtası üretiminin, 2011 yılında 1 milyar 44 milyon 963 bin adede, 2012 yılında 1 milyar 194 milyon 883 bin adede, bu yılın Mayıs ayında ise 1 milyar 355 milyon 574 bin adede yükseldiğini belirtti. Tavuk yumurtasında 2010 yılında 11 milyar 840 milyon 396 bin adet olan üretimin 2011 yılında 12 milyar 954 milyon 686 bin, 2012 yılında 14 milyar 910 milyon 774 bin adede çıktığı bilgisini veren Bayraktar, şunları kaydetti:
“2010 yılında 1 milyon 444 bin 59 ton olan tavuk eti üretimi, 2011 yılında 1 milyon 613 bin 309 tona, 2012 yılında 1 milyon 723 bin 919 tona yükseldi. Kanatlı sektörü, Mayıs ayı itibarıyla yıllık 15 milyar 655 milyon 744 bin tavuk yumurtası, 1 milyon 741 bin 519 ton tavuk eti üretimine ulaştı.
Geçen yılın Ocak-Mayıs döneminde 5 milyar 977 milyon 541 bin olan tavuk yumurtası üretimi, bu yılın aynı döneminde yüzde 12,46 artışla 6 milyar 722 milyon 512 bin adede yükseldi. Yine geçen yılın ilk beş ayında 702 bin 404 ton olan tavuk eti üretimi, bu yılın Ocak-Mayıs döneminde yüzde 2,51 artışla 720 bin 6 tona çıktı.”
Kişi başına tavuk yumurtası tüketiminin Türkiye’de 175-180 adet olduğunu, bu rakamın Çin’de 256, Avusturya’da 234, Avustralya’da 216, Almanya’da 212 adedi bulduğunu belirten Bayraktar, “ülkemizde tavuk eti üretimi 20 kilogram dolaylarında. Tavuk eti üretimi, İngiltere’de 32, Avustralya’da 38, ABD’de 49 kilogramı buluyor. Rakamlar, iç tüketimin daha da artabileceğini gösteriyor” dedi.
Bayraktar, kanatlı sektöründe 2012 yılında tavuk yumurtası, eti ve sakatatında yıllık ihracatın, yüzde 31,5 artışla 640,9 milyon dolardan 842,9 milyon dolara yükseldiği bilgisini de verdi.

-Sanayiye aktarılan süt miktarı-
Mayıs ayında 768 bin 737 ton inek sütünün sanayiye aktarıldığını bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:
“2012 yılı Mayıs ayında sanayiye aktarılan süt miktarı 782 bin 621 tondu. Mayıs ayı itibarıyla yıllık bazda sanayiye aktarılan inek sütü miktarı 7 milyon 908 bin 677 ton oldu. 2012 yılı sonunda bu rakam 7 milyon 932 bin 485 tondu. Sanayiye, geçen yılın Ocak-Mayıs döneminde 3 milyon 491 bin 679 ton süt aktarılmışken, bu yıl bu rakam yüzde 0,68 düşerek 3 milyon 467 bin 871 tona indi.
Sanayiye aktarılan süt miktarındaki düşüşe karşın toplam süt üretimimiz sürekli artıyor. 17 milyon tonluk üretime ulaşıldı.
Süt sektörünün yıllık bazda 225 milyon dolardan fazla ihracatı söz konusu. İç piyasada fiyat istikrarının sağlanması çok önemlidir. Sütü üreten çiftçilerimize hak ettikleri gelir sağlanırsa sürdürülebilir üretim yapılabilir.”
Bayraktar, büyük ihracat imkanları olan her iki sektörde de üretici maliyetlerinin düşürülmesi, rekabet olanağının yaratılması, fiyat istikrarı sağlanması gerektiğini dikkati çekti.