Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Kütahya’da…

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Kütahya’da…

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Kütahya’da…
-Bayraktar, 5. Kütahya Tarım Fuarı ile
Kütahya Ziraat Odası yeni hizmet binasının açılışını yaptı
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Önümüzdeki yıllarda
gıda fiyatları artmaya devam edecek. Gıda,
enerji ile birlikte en önemli sektör haline geldi”
-“Türkiye bu potansiyeli iyi değerlendirirse ülkemizin
zenginliği olacak. Bu anlamda çiftçiye katkı çok önemli”
-“Bizler Çin’e girmekte geç kalmışız. Çünkü Çin halkı
4 dolara domates, 4 dolara salatalık, 3,5 dolara elma
yiyor. Biz o pazarda yokuz”
-“Çin Tarım Bakanı, Çin Kalite ve Kontrol Denetim Bakanı
ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın yapmış
olduğu anlaşmalarla inşallah bize de Çin pazarı açılmış
olacak”
-“Türkiye’de tarımsal üretici fiyat endeksinin (ÜFE) genel
ÜFE’nin altında kalıyor. Üreticinin pazarlama sorunu var,
ürün pazarda para etmiyor demektir”

Kütahya – 25.04.2013 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kütahya’da, 5. Kütahya Tarım, Hayvancılık, Seracılık ve Süt Endüstrisi Fuarı ile Kütahya Ziraat Odası yeni hizmet binasının açılışını yaptı.
Bayraktar, Kütahya'da Frig Fuarcılık AŞ tarafından organize edilen 5. Kütahya Tarım, Hayvancılık, Seracılık ve Süt Endüstrisi Fuarı’nı (KÜTAF'13), düzenlenen törenle açtı. Bayraktar, açılış töreninde yaptığı konuşmada, dünyada gıda fiyatlarının arttığını, önümüzdeki yıllarda da artamaya devam edeceğini bildirdi. Dünyada gıdanın, enerji ile birlikte en önemli sektör haline geldiğini belirten Bayraktar, şunları söyledi:
“Önümüzdeki yıllarda gıda fiyatları artmaya devam edecek. Türkiye bu potansiyeli iyi değerlendirirse ülkemizin zenginliği olacak. Tarım, Gayri Safi Milli Hasıla'ya 150-200 milyar dolar katkı sağlayacak. Bu anlamda çiftçiye katkı çok önemli.”
Törende konuşan Frig Fuarcılık AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Varol, Tarım Kredi Kooperatifleri, Ziraat Odası, Tarım İl Müdürlüğü ve Ticaret Borsası'nın desteklediği fuarda, 164 firmanın 203 marka ile temsil edildiğini kaydetti. Varol, 4 gün sürecek olan fuarda, tarım makineleri ve ekipmanları, organik gübre, tohum, yem gibi ürünlerin tanıtılacağını belirtti.
Bu yıl 5'incisi gerçekleştirilen fuarda ziyaretçi sayısını en az 150 bin olarak hedeflediklerini belirten Tuncay Varol, "Fuar organizasyonunda Tarım İl Müdürlüğü, Ziraat Odaları, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ticaret Borsası bizden bir an olsun yardım ve desteklerini esirgemediler. Kurumlarımıza, firmamız adına şükranlarımı sunuyorum. Fuarımız, 28 Nisan Pazar akşamı saat 19.00'a kadar açık kalacak" dedi.
Tuncay Varol, fuarda Kütahya'nın yanı sıra Afyonkarahisar, Uşak, Eskişehir ve Bilecik illerinden de çok sayıda firmanın stant açtığını belirtti.
Kütahya Valisi Kenan Çiftçi de konuşmasında, Tarım Fuarı'nın her geçen yıl daha da büyümesinden büyük bir memnuniyet duyduğunu kaydetti.
Fuarın açılış kurdelesi, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kütahya Valisi Kenan Çiftçi ve diğer yetkililer tarafından, “hayırlı olsun” temennisiyle kesildi. Bayraktar, Vali Çiftçi ve protokol mensupları fuarı gezerek firmaların yetkililerinden ürünleri hakkında bilgi aldı.

-Kütahya Ziraat Odası yeni hizmet binası açılışı-
Şemsi Bayraktar, Kütahya’da Ziraat Odası yeni hizmet binasını da açtı. Bayraktar, açılışta yaptığı konuşmada, nüfusu her yıl Türkiye kadar artan dünyada tarımın büyük önem kazandığını belirtti.
Çiftçilerden alınanın çiftçilere hizmet olarak döndürüldüğünü bildiren Bayraktar, açılışını yaptıkları, Kütahya Ziraat Odası yeni hizmet binasının Kütahya ve Kütahya çiftçisine hayırlar getirmesi temennisinde bulundu.
Türkiye’nin ticarette Avrupa pazarı dışında Uzak Doğu’ya ve Çin’e de açılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Çin’e gittiğini, burada Türkiye’nin tarım ürünlerine Çin pazarını açacak anlaşmalar imzalandığını anlattı.
Bayraktar, şunları kaydetti:
“Bizler Çin’e girmekte geç kalmışız. Çünkü Çin halkı 4 dolara domates, 4 dolara salatalık, 3,5 dolara elma yiyor. Biz o pazarda yokuz. Biz Avrupa’ya yönlenmişiz, ticaretimizi Avrupa eksenli yapmışız. Avrupa krize girince biz Asya’ya kaymışız. Bunu 10 sene önce yapmış olmamız lazımdı. Bu pazarlarda Türk elmasını görmemiz lazımdı. Çin Tarım Bakanı, Çin Kalite ve Kontrol Denetim Bakanı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın yapmış olduğu anlaşmalarla inşallah bize de Çin pazarı açılmış olacak.”
2007 yılında dünya genelinde yaşanan küresel ısınmadan Türkiye’nin de etkilendiğini ifade eden Şemsi Bayraktar, şöyle devam etti:
“2007 yılında yaşanan küresel ısınma çiftçimizin 5 milyar liralık kayıp yaşamasına yol açtı. Zaman zaman yaşanan sel olayları, yağışlar, don ve dolu Türk çiftçisinin üretimini etkilemeye devam ediyor. Bu durum gıda sektöründe spekülasyonlara neden oluyor, fiyat manipülasyonlarını getiriyor. Küresel sermaye gıdaya oynamaya başladı. Türkiye’de tarımsal Üretici Fiyat Endeksinin (ÜFE) genel ÜFE’nin altında kalıyor. Bu demektir ki, Türk çiftçisi her türlü zor koşullara rağmen üretmeye devam ediyor. Ülkenin gıda arzını sağlıyor. Bunun karşılığı budur. Gıda ÜFE’si genel ÜFE’nin altında ise üreticinin pazarlama sorunu var, ürün pazarda para etmiyor demektir. Üretiyoruz ama pazarlamada zorluk çekiyoruz. Bu ülkede üretmeyi başardık ama örgütlenmeyi başaramadık. Benim üreticimin malını alacak, stoklayacak, soğuk hava zincirinde koruyacak ve piyasaya peyder pey arz edecek bir mekanizmayı maalesef kuramadık. Kooperatifleri kurduk, batırdık. Üretici birliklerini kurduk. Onu da çok sağlıklı bir şekilde götüremiyoruz. Üretici örgütlerini ve birliklerini idari ve mali açıdan güçlü getirilmesi için hükümetimize teklifte bulundum. Bu teklifim kabul gördü, inşallah üretici birlikleri rehabilite edilecek, inşallah daha güçlü hale getirilecek."

-Tarımın 2023 hedefleri-
Tarım sektörünün 2023 yılında Gayri Safi Milli Hasılaya 150 milyar dolarlık bir katkıya, 50 milyar dolarlık ihracata ulaşmayı, 50 milyon turisti ve 85 milyon nüfusu beslemeyi hedeflediğini bildiren Bayraktar, “Tarım sektörünün 2023 hedefi bu. Bunu Türk çiftçisi yapar, dün yaptı, bugün de yapıyor, yarın da yapacak. Yeter ki önünü açalım. Zaman zaman destek istediğimiz de; ‘Ya Başkan çok popülizm yapıyorsun, mazot pahalı, gübre pahalı diyor, devamlı çiftçiye para istiyorsun. Bunlar bütçede kara delik’ diyenlere de zaman zaman sesleniyorum. Bu kadar yapısal sorun ve yüksek maliyetle dünyanın hiçbir yerinde hiçbir çiftçi bu işi yapamaz” ifadelerini kullandı.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar daha sonra Kütahya Ziraat Odası yeni hizmet binasının Kütahya ve Kütahya çiftçisine hayırlar getirmesi temennisinde bulundu.
Bayraktar’ın konuşmalarının ardından Kütahya Ziraat Odası Başkanı Ömer Demirtaş da odaları hakkında bilgi vererek çalışmalarını ve hizmetlerini anlattı. Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Belediye Başkan Vekili Halil Toklu da birer konuşma yaparak Ziraat Odasının yeni hizmet binasının hayırlı olması temennisinde bulundular.
Yapılan konuşmaların ardından plaket sunumları yapıldı. Kütahya Ziraat Odası”nın yeni hizmet binasının açılış kurdelesi, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kütahya Valisi Kenan Çiftçi ve Belediye Başkan Vekili Halil Toklu tarafından kesildi.