-''Henüz kesim yaşına gelmemiş genç ya da gebe hayvanların satışı
ile hem ülke ekonomisi önemli bir zarara uğramakta hem de
halkımız mağdur olmaktadır''
-''Derilerin uygun bir şekilde yüzüldükten sonra ilk işleme tabi
tutulması, kesimde ortaya çıkan ekonomik kayıpları asgari düzeye
indirmesi açısından önemli''
-''Kesim işlemini mutlaka tecrübeli kişiler yapmalı''
-''Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşetler
içinde veya hava alamayacak bir durumda konulmamalı''
Ankara - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, kurbanlık alımında, kurban kesiminde, derilerin ve etin muhafazası konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Bayraktar, Kurban Bayramı'na 2 gün kala kurbanlık satış yerlerinde hareketliliğin önemli ölçüde arttığını söyledi. Kurban Bayramı döneminde yaklaşık 2,5 milyon baş küçükbaş, 600 bin büyükbaş hayvanın kesildiğine işaret eden Bayraktar, bu dönemin ekonomik açıdan ülke için önemli yer tuttuğunu vurguladı.
Kurbanlık alırken ve aldıktan sonra vatandaşların bazı hususlara dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Bayraktar, öncelikle, hayvanların veteriner hekimler tarafından sürekli kontrollerinin yapıldığı satış yerlerinden alınması, hayvan pazarlarına giren tüm hayvanlarda menşe şahadetnamesi ve yurt içi veteriner sağlık raporu aranması gerektiğini kaydetti.
Kurban Bayramı'nda hareketlenen hayvan ticareti nedeniyle önemli bir para akışı gerçekleştiğini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
''Artan talep karşılığında beklenen talebi karşılamak uğruna henüz kesim yaşına gelmemiş genç ya da gebe hayvanların satışı ile hem ülke ekonomisi önemli bir zarara uğramakta hem de halkımız mağdur olmaktadır. Özellikle satış yerlerinde yapılacak sıkı denetimlerle bu tür satışların önlenmesi için tedbirler alınmalıdır.
Kesim işlemi mutlaka tecrübeli kişilerce yapılmalı, bu yolla oluşacak kesim hatalarının ve hayvanların strese sokulması sonucu et kalitesinin düşmesi gibi olumsuzlukların önüne geçilmelidir.
Derilerin uygun bir şekilde yüzüldükten sonra ilk işleme tabi tutulması, kesimde ortaya çıkan ekonomik kayıpları asgari düzeye indirmesi açısından önem taşımaktadır. Bu nedenle derilerin toplanması, işlenmek üzere uzaklaştırılıncaya kadar saklanması ve değerlendirilmesi için gerekli tüm tedbirler alınmalıdır. Bu uygulamalar için kesim noktalarında tecrübeli kasap ve yüzücülerin bulunması yanında, elde edilen derinin işlenip saklanması için gerekli altyapı ve depolama koşullarının ilgili birimlerce sağlanması gerekmektedir.''
Hayvan kesimi yapılan alanlarda oluşacak atıkların yol açacağı çevre kirliliğine yönelik tedbirlerin de alınması gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, halk sağlığına yönelik olası risklerin bertaraf edilmesi gerektiğini ifade etti.
-Etlerin muhafaza edilmesi-
Kurban etlerinin muhafazası konusunda da bazı uyarılarda bulunan Bayraktar, kurban etlerinin, parçalar halinde temiz kaplara konulması ve önce güneş görmeyen serin bir yerde hava alması sağlanarak kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesinin beklenmesi (5-6 saati geçmemeli) ve daha sonra buzdolabına kaldırılması gerektiğini anlattı.
Kurbanlık etlerin henüz kesim sıcaklığındayken buzdolabına poşetler içinde veya hava alamayacak durumda büyük parçalar halinde üst üste konulması halinde, buzdolabı ısısının etin iç kısımlarını soğutmaya yetmeyeceğini vurgulayan Bayraktar, bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma, hatta yeşillenme görülebileceğini, böyle kısımların kesinlikle tüketilmeden atılması gerektiğini söyledi.
Kurbanlık etin dayanma süresinin normal buzdolabı koşularında 5 veya 6 gün olduğuna işaret eden TZOB Başkanı, bu sürenin kıymada 3 gün olduğunu, daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etlerin derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edilmesi gerektiğini belirtti.