Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Türkiye’nin petrolü meyve sebze…

Türkiye’nin petrolü meyve sebze…

-Türkiye’nin petrolü meyve sebze…

-“2000-2013 döneminde 58,7 milyar dolarlık

yaş meyve, sebze, kuru meyve, fındık ve

mamulleri ihracatı yapıldı”

-“Tarımdaki toplam ihracatın yüzde 40’a yakını,

bitkisel ürünlerdeki ihracatın ise yarıdan fazlası

yaş meyve, sebze, kuru meyve ve fındık ve

mamullerinden oluşuyor”

-“2000-2013 döneminde 18,2 milyar dolarlık yaş

meyve sebze, 17,3 milyar dolarlık fındık ve

mamulleri, 11,7 milyar dolarlık meyve ve sebze

mamulleri, 11,5 milyar dolarlık da kuru meyve ve

mamulleri ihracatı yapıldı”

-“Türkiye, tam anlamıyla meyve sebze cenneti.

Üretici maliyetleri düşürülür, destek ve teşvikler

artırılırsa, uygun rekabet koşulları sağlanırsa ve

bilinçli tarım yapılırsa şu anda 6,6 milyar doları

aşan yıllık ihracat, rahatlıkla üçe-dörde katlanır”

Ankara – 09.08.2013 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’nin tarımda olağanüstü bir potansiyel barındırdığını sadece meyve ve sebzenin bile ülke için önemli bir kazanç kapısı olduğunu bildirerek, “Türkiye’nin petrolü meyve sebze. 2000-2013 döneminde 58,7 milyar dolarlık yaş meyve, sebze, kuru meyve, fındık ve mamulleri ihracatı yapıldı” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2000 yılı dahil 2013 yılı ağustos ayına kadar geçen 13 yıl 7 ayda tarımdaki toplam ihracatının 148,1 milyar dolara, bitkisel ürünlerdeki toplam ihracatın ise 111,4 milyar dolara ulaştığını, buna göre tarımdaki toplam ihracatın yüzde 40’a yakını, bitkisel ürünlerdeki ihracatın ise yarıdan fazlasının yaş meyve, sebze, kuru meyve ve fındık ve mamullerinden oluştuğunu belirtti. Şemsi Bayraktar, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) rakamlarına göre, 2000-2013 (Ocak-Temmuz) döneminde 18,2 milyar dolarlık yaş meyve sebze, 17,3 milyar dolarlık fındık ve mamulleri, 11,7 milyar dolarlık meyve ve sebze mamulleri, 11,5 milyar dolarlık da kuru meyve ve mamulleri ihracatı yapıldığını vurguladı.

-Yaş meyve ve sebze üretimi 45,6 milyon ton-

Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminden yüzde 2,4 payla dünyanın önde gelen yaş sebze ve meyve üreticilerinden biri olduğunu, 2012 yılında 45,6 milyon ton yaş sebze meyve ürettiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

“2000-2011 döneminde 396 milyon 750 bin dolar olan yaş meyve ve sebze ihracatı 2 milyar 335 milyon 772 bin dolara, 362 milyon 318 bin dolar olan meyve ve sebze mamulleri ihracatı 1 milyar 204 milyon 331 bin dolara, 418 milyon 923 bin dolar olan kuru meyve ve mamulleri ihracatı 1 milyar 370 milyon 830 bin dolara, 587 milyon 910 bin dolar olan fındık ve mamulleri ihracatı 1 milyar 759 milyon 111 dolara çıktı.

2012 yılında, 2011 yılına göre, yaş meyve sebze ihracatı, yüzde 6,46 azalarak 2 milyar 184 milyon 807 bin dolara, kuru meyve ve mamulleri ihracatı yüzde 0,24 düşüşle 1 milyar 367 milyon 830 bin dolara inerken, meyve ve sebze mamulleri ihracatı, yüzde 4,80 artarak 1 milyar 262 milyon 119 bin dolara, fındık ve mamulleri ihracatı yüzde 2,65 artarak 1 milyar 805 milyon 461 bin dolara yükseldi.

Bu yılın Ocak-Temmuz dönemi verilerine göre, ihracatta yaş meyve ve sebzede yüzde 0,09, fındık ve mamullerinde yüzde 1,59 azalma, meyve sebze mamullerinde yüzde 5,13, kuru meyve ve mamullerinde yüzde 11,39 artış görüldü.”

-Yıllık ihracat 6,6 milyar doların üzerinde-

Türkiye’nin 2010 yılında 6 milyar 86 milyon 429 bin dolarlık, 2011 yılında 6 milyar 670 milyon 44 bin, 2012 yılında ise 6 milyar 619 milyon 981 bin dolarlık yaş meyve, sebze, kuru meyve, fındık ve mamulleri ihracatı gerçekleştirdiği bilgisini veren Bayraktar, şöyle devam etti:

“Türkiye, tam anlamıyla meyve sebze cenneti. Üretici maliyetleri düşürülür, destek ve teşvikler artırılırsa, uygun rekabet koşulları sağlanırsa ve bilinçli tarım yapılırsa şu anda 6,6 milyar doları aşan yıllık ihracat, rahatlıkla üçe-dörde katlanır. Brezilya, çoğunluğu portakal suyu olmak üzere sadece meyve suyu ihracatından 2010 yılı verilerine göre, 2,3 milyar dolara yakın döviz kazanmaktadır. Türkiye, neden kazanamasın. Türkiye’nin potansiyeli fevkalade yüksek, pazarlara da Brezilya’dan daha yakın.

-Dünyada ilk 10’da 37 meyve ve sebzemiz var-

Ülke olarak fındık, kayısı, incir, kiraz, vişne, ayvada dünya üretiminde birinci sıradayız. Karpuz, kavun, çilek, pırasada ikinci, elma, salatalık, yeşil biber, yeşil fasulye, kestane, Antepfıstığında üçüncü, domates, mandalina, ıspanak, cevizde dördüncü, patlıcan, böğürtlen, keçiboynuzunda beşinci, üzüm, kuru soğan, şeftalide altıncı, armut, limon, greyfurt, yeşil soğanda yedinci, bademde sekizinci, kabak, marul ve kivide dokuzuncu, havuç, portakal, karnabaharda onuncuyuz. İlk 10’da, 37 meyve ve sebze ürünümüz var. Meyve ve sebzedeki dünya sıralamamız, Türkiye gibi, yüzölçümünde orta boyutlu, dünya karasal yüzölçümünün yüzde 0,5’ini oluşturan bir ülke için inanılmaz bir çeşitlilik ve zenginliğimizin bir sonucudur. Çok değerli, iyi bir pazarlamayla dünya piyasalarında önemli yer edinecek ürünlerimiz var. Yeter ki değerlendirelim.”

Şemsi Bayraktar, üreticilerin rekabet gücünün artırılması bakımından maliyetlerin düşürülmesi, gübre, mazot, ilaçlama, depolama, ambalajlama, nakliye gibi unsurların mutlak surette desteklenmesi, girdilerdeki katma değer vergisi (KDV) oranlarının indirilmesi gerektiğini bildirdi.

2000-2013 döneminde yıllar itibarıyla yaş meyve ve sebze, meyve ve sebze mamulleri, kuru meyve ve mamulleri, fındık ve mamulleri, toplam bitkisel ürünler ve tarım ihracatları bin ABD Doları olarak ve cari fiyatlarla şöyle:

Meyve ve

Kuru