Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Türkiye ayva üretiminde dünya birincisi…

Türkiye ayva üretiminde dünya birincisi…

-Türkiye ayva üretiminde dünya birincisi…
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Ayva üretim alanı Çin’in yarısı kadar olan Türkiye, dekar
başına iki kattan fazla verimlilikle dünya birinciliğini korudu”
-“Dünyada ayva dikilen 69 bin 595 hektar alanın 21 bin hektarı Çin’de, 10 bin 493 hektarı Türkiye’de iken, üretimde Türkiye 127 bin 767 tonla birinci, Çin 120 bin tonla ikinci oldu”
-“Dünya ayva üretiminin yüzde 22,8’ini Türkiye, yüzde 21,4’ünü Çin, yüzde 13’ini Özbekistan yapıyor”
-“1988-2012 döneminde Türkiye’nin ayva üretimi yüzde 75,1 artarak 78 bin tondan 136 bin 577 tona çıktı”
-“İller arası üretimde Sakarya açık farkla birinci oldu. 40 bin 681 tonla Türkiye üretiminin yüzde 29,79’u karşılayan Sakarya’yı, 15 bin 432 tonla Bursa, 14 bin 181 tonla Antalya, 8 bin 828 tonla Bilecik, 5 bin 779 tonla Denizli izledi”
-“Dünya pazarlarında daha fazla yer alınabilmesi için pazarın talep ettiği kalite ve standart çeşitlerle üretim yapılması, üretimin artırılması, dış pazar arayışlarına ivme kazandırılması gerekiyor”

Ankara – 26.12.2013 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’nin ayva üretiminde verimliliğiyle dünya birincisi olduğunu bildirerek, “Ayva üretim alanı Çin’in yarısı kadar olan Türkiye, dekar başına iki kattan fazla verimlilikle dünya birinciliğini korudu” dedi.
Bayraktar, dünyada 69 bin 595 hektar alanda ayva dikildiğini, toplam üretimin 559 bin 765 ton olduğunu, dekar başına ayva veriminin ise 804 kilogramda kaldığını belirtti. Şemsi Bayraktar, dünyada ayva dikilen 69 bin 595 hektar alanın 21 bin hektarının Çin’de, 10 bin 493 hektarının Türkiye’de olmasına karşın, üretimde Türkiye’nin 127 bin 767 tonla birinci, Çin’in 120 bin tonla ikinci olduğunu kaydetti. Türkiye’de dekar başına verimin 1218 kilogram olduğunu bildiren Bayraktar, bu rakamın Çin’de 571 kilograma indiğini vurguladı.
Özbekistan’da 6 bin 500, İran’da 4 bin 937, Fas’ta 3 bin 833, Arjantin’de 3 bin 185, Azerbaycan’da 3 bin 212, Sırbistan’da 2 bin, Cezayir’de 1918, İspanya’da 1341, Arnavutluk’ta 1200 hektar alanda ayva dikildiğini belirten Bayraktar, üretimde Türkiye ve Çin’i, 73 bin tonla Özbekistan’ın, 35 bin 430 tonla İran’ın, 31 bin 994 tonla Fas’ın, 26 bin 864 tonla Arjantin’in, 23 bin 924 tonla Azerbaycan’ın, 13 bin 955 tonla Sırbistan’ın, 13 bin 115 tonla İspanya’nın, 12 bin 459 tonla Cezayir’in izlediği bilgisini verdi.

-Üretimin yarıya yakını Türkiye ve Çin’den-

Bayraktar, dünya ayva üretiminin yüzde 22,8’ini Türkiye’nin, yüzde 21,4’ünü Çin’in, yüzde 13’ini Özbekistan’ın, yüzde 6,3’ünü İran’ın, yüzde 5,7’sini Fas’ın, yüzde 4,8’ini Arjantin’in, yüzde 4,3’ünü Azerbaycan’ın, yüzde 2,5’ini Sırbistan’ın, yüzde 2,3’ünü İspanya’nın, yüzde 2,2’sini Cezayir’in yaptığını kaydetti.
Türkiye’nin, dekar başına 1218 kilogram ayva verimiyle, 10 bin tonun üzerinde üretim yapan 10 ülke içinde ilk sırada bulunduğunu vurgulayan Bayraktar, “Verimde ikinciliği 1123 kilogramla Özbekistan’ın, üçüncülüğü 978 kilogramla İspanya’nın, dördüncülüğü 843 kilogramla Arjantin’in, beşinciliği 835 kilogramla Fas’ın, altıncılığı 745 kilogramla Azerbaycan’ın, yedinciliği 718 kilogramla İran’ın, sekizinciliği 698 kilogramla Sırbistan’ın, dokuzunculuğu 650 kilogramla Cezayir’in aldığını, onuncu sıradaki Çin’de verimin 571,43 kilograma indiğini bildirdi.

-“Ayva üretimi, 2010, 2011, 2012 yıllarında üst üste rekor kırdı”-

Şemsi Bayraktar, 1988-2012 döneminde Türkiye’nin ayva üretimi yüzde 75,1 artarak 78 bin tondan 136 bin 577 tona çıktığını belirtti. Ayva üretiminin 1988-1996 döneminde 71 bin ile 85 bin ton arasında değiştiğini, üretimin 1997-1998 yıllarında 95 bin, 1999’da 92 bin ton olduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“2000 yılında üretim 105 bin tona, 2002 yılında 110 bin tona ulaştı. 2004 yılında 80 bin tona indikten sonra 2005’de yine 100 bin tona çıktı. 2007 yılında 95 bin 15 tona inen üretim, 2010, 2011, 2012 yıllarında üst üste rekor kırdı. 2010 yılında 121 bin 85 tona, 2011 yılında 127 bin 767 tona, 2012 yılında 136 bin 577 tona yükseldi.
2012 yılında iller arası üretimde Sakarya açık farkla birinci oldu. 40 bin 681 tonla Türkiye üretiminin yüzde 29,79’u karşılayan Sakarya’yı, 15 bin 432 tonla Bursa, 14 bin 181 tonla Antalya, 8 bin 828 tonla Bilecik, 5 bin 779 tonla Denizli izledi. Isparta’da 3 bin 829 ton, Çanakkale’de 3 bin 166 ton, Ankara’da 2 bin 402 ton, Kocaeli’de 2 bin 329 ton, İzmir’de 2 bin 272 ton, Manisa’da 2 bin 218 ton, Amasya’da 2 bin 142 ton, Balıkesir’de 2 bin 66 ton, Samsun’da 2 bin 25 ton, Çorum’da 1916, Aydın’da 1648, Afyonkarahisar’da 1203, Muğla’da 1195, Mersin’de 1087, Burdur’da 1035, Düzce’de 1009, Hakkari ‘de 1004 ton ayva üretildi.”

-“Ayva üretimi Sapanca Gölü’nün kenarında yoğunlaşıyor”-

Sofralık tüketiminin yanı sıra reçel, jöle, marmelat ve meyve suyu olarak da değerlendirilebilen ayvanın, ayrıca pektin ve tanen içermesi nedeniyle endüstri alanında da kullanıldığını belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
“Ayvanın yetiştiricilik, hasat ve depolama kolaylığıyla birlikte son yıllarda pazarda iyi fiyat bulması, üreticilerin kapama ayva bahçeleri kurmalarını özendirmektedir. Ülkemizde ayva yetiştiriciliği, son yıllarda kapama bahçelerin artmasıyla, özellikle Marmara Bölgesi’nde geniş bir alana yayıldı. En fazla ayva üretimi Sakarya’da yapılıyor. Üretim özellikle Sapanca Gölü’nün kenarında yoğunlaşıyor.
Ülkemizde ekonomik anlamda ayva yetiştiriciliğini sınırlayan faktörler, kış soğukları, aşırı nemli iklimler ve rüzgarlardır. Ayva, kış soğuklarına armut kadar dayanıklıdır. Ancak ekonomik anlamda ayva bahçesi kurulurken meteorolojik veriler incelenmeli ve özellikle yıllara göre kışın düşük sıcaklık değerlerine dikkat edilmelidir.”

-Hasat ve ambalajlama kayıpları en aza indirilmeli-

Ayvada da elma ve armut hasadında olduğu gibi hasat ve ambalajlama kayıplarının en aza indirilmesi için titiz davranılması gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, “Ayvada meyve eti çabuk zedelenebilir. Zedelenen yerler kararır. Bu nedenle meyveleri toplarken, meyvenin nemli olmamasına, taşıma ve ambalajlama da dikkat edilmesi gerekir” dedi.

-Üretim ve kullanımda 16 bin 480 ton ayva kaybediliyor-

Bayraktar, 2011/2012 üretim sezonunda üretilen 127 bin 767 ton ayvanın 7 bin 666 tonunun üretimde, 8 bin 814 tonunun kullanımda olmak üzere 16 bin 480 tonunun kaybedildiğini, 101 bin 360 tonunun tüketildiğini, ihracatın 9 bin 927 tonda kaldığını belirtti. Bayraktar, dünya pazarlarında daha fazla yer alınabilmesi için pazarın talep ettiği kalite ve standart çeşitlerle üretim yapılması, üretimin artırılması, dış pazar arayışlarına ivme kazandırılması gereği bulunduğunu vurguladı.

İller itibarıyla ayva üretimi ve illerin üretimdeki payı şöyle:

 

 

İller

2012 Üretimi (Ton)

Üretimde Payı (Yüzde)

1

Sakarya

40.681

29,79

2

Bursa

15.432

11,30

3

Antalya

14.181

10,38

4

Bilecik

8.828

6,46

5

Denizli

5.779

4,23

6

Isparta

3.829

2,80

7

Çanakkale

3.166

2,32

8

Ankara

2.402

1,76

9

Kocaeli

2.329

1,71

10

İzmir

2.272

1,66

11

Manisa

2.218

1,62

12

Amasya

2.142

1,57

13

Balıkesir

2.066

1,51

14

Samsun

2.025

1,48

15

Çorum

1.916

1,40

16

Aydın

1.648

1,21

17

Afyonkarahisar

1.203

0,88

18

Muğla

1.195

0,87

19

Mersin

1.087

0,80

20

Burdur

1.035

0,76

21

Düzce

1.009

0,74

22

Hakkari

1.004

0,74

23

Nevşehir

966

0,71

24

Uşak

896

0,66

25

Tekirdağ

895

0,66

26

Yalova

888

0,65

27

Konya

881

0,65

28

Kahramanmaraş

860

0,63

29

Kütahya

813

0,60

30

Elazığ

659

0,48

31

Artvin

616

0,45

32

Tokat

615

0,45

33

Çankırı

592

0,43

34

İstanbul

560

0,41

35

Kastamonu

548

0,40

36

Bolu

538

0,39

37

Edirne

536

0,39

38

Trabzon

526

0,39

39

Kırşehir

524

0,38

40

Diyarbakır

492

0,36

41

Erzurum

475

0,35

42

Malatya

439

0,32

43

Sinop

435

0,32

44

Karaman

429

0,31

45

Bartın

428

0,31

46

Zonguldak

395

0,29

47

Karabük

377

0,28

48

Kırklareli

354

0,26

49

Ordu

304

0,22

50

Kayseri

279

0,20

51

Eskişehir

266

0,19

52

Erzincan

265

0,19

53

Yozgat

256

0,19

54

Hatay

253

0,19

55

Giresun

231

0,17

56

Aksaray

192

0,14

57

Kırıkkale

191

0,14

58

Adana

186

0,14

59

Niğde

158

0,12

60

Gümüşhane

93

0,07

61

Adıyaman

91

0,07

62

Kilis

89

0,07

63

Sivas

81

0,06

64

Mardin

79

0,06

65

Van

72

0,05

66

Osmaniye

71

0,05

67

Bingöl

45

0,03

68

Batman

43

0,03

69

Siirt

43

0,03

70

Tunceli

34

0,02

71

Şırnak

30

0,02

72

Şanlıurfa

12

0,01

73

Rize

12

0,01

74

Bitlis

11

0,01

75

Gaziantep

6

0,00

 

Toplam

136.577

100,00

 

2011 verilerine göre, dünyada ülkeler itibarıyla ayva dikilen alanlar, dekar başına kilogram olarak verim ve üretim rakamları şöyle:

 

 

Ülkeler

2011 Dikilen Alan (Hektar)

2011 Verim (Kg/Dekar)

2011 Üretimi (Ton)

Üretimde Payı (Yüzde)

1

Türkiye

10.493

1.218

127.767

22,83

2

Çin

21.000

571

120.000

21,44

3

Özbekistan

6.500

1.123

73.000

13,04

4

İran

4.937

718

35.430

6,33

5

Fas

3.833

835

31.994

5,72

6

Arjantin

3.185

843

26.864

4,80

7

Azerbaycan

3.212

745

23.924

4,27

8

Sırbistan

2.000

698

13.955

2,49

9

İspanya

1.341

978

13.115

2,34

10

Cezayir

1.918

650

12.459

2,23

11

Ukrayna

900

1.100

9.900

1,77

12

Uruguay

239

3.150

7.529

1,35

13

Romanya

850

824

7.000

1,25

14

Meksika

737

742

5.466

0,98

15

Portekiz

600

850

5.100

0,91

16

Peru

630

773

4.873

0,87

17

Rusya

500

800

4.000

0,71

18

Suriye

350

1.083

3.792

0,68

19

Yunanistan

324

1.059

3.432

0,61

20

Tunus

416

793

3.300

0,59

21

Arnavutluk

1.200

268

3.219

0,58

22

Belçika

850

294

2.500

0,45

23

Kırgızistan

300

700

2.100

0,38

24

Irak

367

554

2.033

0,36

25

Moldova

341

499

1.700

0,30

26

Yemen

254

662

1.681

0,30

27

Makedonya

120

1.187

1.424

0,25

28

Ermenistan

274

441

1.209

0,22

29

Bosna Hersek

200

581

1.161

0,21

30

İtalya

87

1.317

1.146

0,20

31

Macaristan

170

658

1.118

0,20

32

Yeni Zelanda

99

1.124

1.113

0,20

33

Gürcistan

130

692

900

0,16

34

Brezilya

160

488

780

0,14

35

Belarus

200

350

700

0,13

36

İsviçre

6

10.433

626

0,11

37

Kazakistan

100

600

600

0,11

38

İsrail

11

5.309

584

0,10

39

Bolivya

99

589

583

0,10

40

Bulgaristan

203

239

486

0,09

41

Hırvatistan

197

203

400

0,07

42

Japonya

39

713

278

0,05

43

Güney Afrika

51

355

181

0,03

44

Litvanya

110

140

154

0,03

45

Letonya

54

172

93

0,02

46

Kıbrıs Rum Kesimi

3

1.333

40

0,01

47

Mısır

0

0

38

0,01

48

Filistin

5

360

18

0,00

 

Toplam

69.595

804

559.765

100,00