Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > TMO 2021 yılı müdahale alım fiyatlarını duyurdu

TMO 2021 yılı müdahale alım fiyatlarını duyurdu

TMO 2021 yılı müdahale alım fiyatlarını duyurdu

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), resmi internet sitesinden 2021 yılı hububat ve bakliyat müdahale alım fiyatlarını açıkladı.

TMO, 2020 yılında ton başına 1.650 TL olarak açıklanan kırmızı/beyaz sert ekmeklik buğdayın fiyatını 2021 yılı için yüzde 36,4 oranında artırılarak ton başına 2 bin 250 TL, 2020 yılında ton başına 1.275 TL olarak açıklanan arpa fiyatı 2021 yılı için yüzde 37,2 oranında artırılarak ton başına 1750 TL olarak açıkladı.

TMO, çavdar-tritikalenin 1750 TL/Ton, yulafın 1900 TL/Ton, kırmızı mercimeğin 5 bin TL/Ton, yeşil mercimeğin 4 bin 150 TL/Ton, nohutun 4 bin 50 TL/Ton olarak alım fiyatının belirlendiğini duyurdu.  


 TMO’nun müdahale alım fiyatlarıyla ilgili yaptığı açıklamada özetle şu bilgilere yer verilmiştir:

·         Ülkemizde hububat ve bakliyatta 2021 yılı hasadı lokal olarak Mayıs ayı başlarında başlamıştır.

·         TMO, Türkiye genelinde bulunan yaklaşık 200 işyerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda (yaklaşık ilave 170 nokta) alım faaliyeti gösterecektir.

·         TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine devam edecektir.

·         TMO ile protokol imzalayan lisanslı depoculuk şirketleri www.tmo.gov.tr internet adresinde yayınlanmakta olup lisanslı depolara ürün teslim eden üreticiler bu depolar üzerinden ürününü elektronik ürün senedi (ELÜS) olarak TMO’ya satabileceklerdir.

·         TMO iş yerlerinde pazar günleri hariç haftanın 6 günü, lisanslı depolar üzerinden ise haftanın tüm günlerinde alım yapılacaktır.

·         Üreticilerden bu yıl da boşaltma ücreti alınmayacaktır. Böylece üreticinin ton başına ilave 11,80 TL kazancı olacaktır.

·         Ürün bedeli ödemeleri, ürünün TMO’ya teslim edildiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır.

·         Ürününü lisanslı depolar üzerinden Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO’ya satanlara ödemeler ise en geç üç gün içerisinde yapılacaktır.

·         Nitekim lisanslı depolara ürün teslim edilmesi halinde; %2 stopaj, %2 SGK prim kesintisi muafiyeti, 25 TL/Ton nakliye desteği (750 TL’ye kadar), araç başına 25 TL analiz desteği, depo kira ücreti desteğinin yanında T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin %75’ine kadar sıfır (%0) faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkânı (5 milyon TL’ye kadar) ile peşin ödeme gibi avantajlar mevcuttur.

·         Ayrıca 2021 yılı hasat dönemi hububat alımlarında;

·         Buğdayın kalitesine göre açıklanan fiyatlar üzerine ayrıca % 2 ilave fiyatlar uygulanacaktır. Bu şekilde ürün fiyatı ton başına 2.300 TL ye kadar çıkabilecektir.

·         2020 yılı hasat döneminde olduğu gibi Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarı üzerindeki %50 fazlasına kadar ürünün tamamı satın alınacaktır.

·         TMO, altyapısı uygun olan ticaret borsalarında hububat alımı yapacaktır. Ticaret borsası üzerinden alım yapan iş yerlerinde üreticiler, randevu almak suretiyle hem borsalar üzerinden hem de doğrudan iş yerlerine gelerek ürünlerini TMO’ya satabileceklerdir. Borsa üzerinden lisanslı depoya ürün teslim etmek isteyen üreticilerimizin randevu almasına gerek duyulmadan ürününü istedikleri zaman ELÜS yoluyla TMO’ya satabilecektir.