Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Tarımda Türk-Çin işbirliği…

Tarımda Türk-Çin işbirliği…

-Tarımda Türk-Çin işbirliği…
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Türk gıda ürünlerine Çin pazarını açacak gıda güvenliği
mutabakat zaptının imzalanması çok önemli bir gelişme”
-“Çin, 75 milyar dolarlık tarım ürünleri ithalatı yapıyor.
Türkiye 74 milyon dolarlık ihracatla bu ülkenin ithalatında
binde 1 bile pay alamıyor”
-“Bu zabıt özellikle süt ve süt ürünleri ile yaş meyve ve
sebze, tavuk eti ve tavuk ayağı, Antep fıstığı ihracatının
yolunu açacak”

Pekin – 20.04.2013 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türk gıda ürünlerine Çin pazarını açacak gıda güvenliği mutabakat zaptının imzalanmasını “çok önemli bir gelişme” olarak değerlendirdi.
Bayraktar, Çin’in, 75 milyar dolarlık tarım ürünleri ithalatı yaptığını, Türkiye’nin 74 milyon dolarlık ihracatla bu ülkenin ithalatından binde 1 bile pay alamadığını belirterek, “Bu zabıt özellikle süt ve süt ürünleri ile yaş meyve ve sebze, tavuk eti ve tavuk ayağı, Antep fıstığı ihracatının yolunu açacak” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in Çin Halk Cumhuriyeti’ne yaptığı resmi ziyarete katılan Şemsi Bayraktar, 16 Nisan’da başlayan Çin ziyaretinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in Çin Tarım Bakanı Han Changfu ve Çin Kalite ve Kontrol Denetim Bakanı Ci Şuphing ile yaptığı görüşmelere iştirak etti.
Çin Halk Cumhuriyeti Tarım Bakanı Han Changfu ile yapılan görüşmede, iki ülkenin tarımsal potansiyellerinin ulaştığı düzey göz önüne alınarak ilişkilerin daha da geliştirilmesi için karşılıklı olarak yapılması gerekenler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
İlişkilerin geliştirilmesi için bir yürütme kurulu kurulması ve kurulun ilk toplantısını Mayıs sonunda veya Haziran ayı başında yapması, her iki ülkenin sivil toplum kuruluşları arasında da işbirliğine gidilmesiyle ilgili Bakan Mehdi Eker tarafından yapılan öneri, Çin tarafından olumlu karşılandı.
Çin Kalite ve Kontrol Denetim Bakanı Ci Şuphing ile de Türkiye ve Çin’in ticari ilişkilerinin geliştirilmesini amaçlayan bir görüşme yapıldı ve ticarette öncelikli alanlar olarak yaş meyve ve sebze, tavuk eti ve tavuk ayağı, süt ve süt ürünleri ile Antep fıstığı öne çıktı. Görüşme sonunda hazırlıkları tamamlanan ve tarım ürünleri ticaretinde sorunların aşılmasında önemli bir aşama olan Gıda Güvenliği Mutabakat Zaptı iki Bakan tarafından, Türkiye Ziraat Odaları Başkanı Şemsi Bayraktar’ın da aralarında bulunduğu Türk heyeti ve Çin heyeti huzurunda imzalandı.
Çin ziyaretinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Pekin’de, pazar yerini dolaşarak, meyve sebze fiyatlarını incelediler.

-TZOB tanıtıldı-

Bayraktar, Çin Gıda ve Yerli Ürünler Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Rung Weidong ve oda temsilcilerine TZOB hakkında bilgi verdi. Özellikle çiftçi eğitimi başta olmak üzere TZOB ile Çin Gıda ve Yerli Ürünler Odası’nın işbirliği yapabileceğini ve bu işbirliğinin her iki ülke çiftçileri açısından da yararlı olacağını ifade eden Bayraktar, muhtemel işbirliği alanlarını içeren niyet mektubu taslağını Çin Gıda ve Yerli Ürünler Ticaret Odası’na iletti.
Çin Gıda ve Yerli Ürünler Ticaret Odası, Şanghay’da düzenlenecek meyve ve sebze ihracat fuarına TZOB’u da davet etti.
Geziye, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bürokratları, bazı üretici ve ihracatçı birliklerinin başkanları da katıldı.