-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Tarımın genelinde enflasyon yüzde 1,07, tarım ve avcılık ürünlerinde yüzde 1,49 gerilerken, balıkçılıkta yüzde 0,37, ormancılık ürünlerinde yüzde 13,07 arttı”
-“Şubat ayında gıda ve alkolsüz içecekte fiyatlar yüzde 0,13 artarken, tarımda üreticide yüzde 1,07 geriledi”
-“İki aylık enflasyon gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 5,29, yıllık enflasyon yüzde 10,05, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 9,82 olurken, üreticide sırasıyla yüzde 1,67, yüzde 9,52, yüzde 1,74’te kaldı”
-“Üretici fiyatlarında Şubat ayında düşüş, diğer aylarda ise tüketici fiyatlarının çok altında bir artış oldu”
Ankara – 14.03.2014 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Şubat ayında tarımın genelinde üretici fiyatlarının (ÜFE) yüzde 1,07, tarım ve avcılık ürünlerinde yüzde 1,49 gerilerken, balıkçılıkta yüzde 0,37, ormancılık ürünlerinde yüzde 13,07 arttığını bildirdi.
Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, üretici fiyatlarının, tarım, ormancılık ve balıkçılıkta yüzde 1,07 gerilediğini, Ocak-Şubat aylarında yüzde 1,67, Şubat ayı itibarıyla son bir yıllık dönemde yüzde 9,52, Şubat ayı itibarıyla on iki aylık ortalamalara göre yüzde 1,74 arttığını belirtti. Tarımda ağırlığı yüzde 95,94 olan tarım ve avcılık ürünlerinde Şubat ayı enflasyonunun yüzde 1,49 gerilediğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Tarım ve avcılık ürünlerinde Ocak-Şubat aylarında yüzde 0,50, Şubat ayı itibarıyla son bir yıllık dönemde yüzde 9,53, yine Şubat ayı itibarıyla on iki aylık ortalamalara göre yüzde 1,89 artış oldu. Tarımda ağırlığı yüzde 2,11 olan ormancılık ürünlerinde Şubat enflasyonu yüzde 13,07, Ocak-Şubat enflasyonu yüzde 22,29, son bir yıllık enflasyon yüzde 11,83, on iki aylık ortalamalara göre enflasyon yüzde 5,87 arttı. Ağırlığı yüzde 1,95 olan balıkçılıkta Şubat enflasyonu yüzde 0,37, Ocak-Şubat enflasyonu yüzde 33,67, son bir yıllık enflasyon yüzde 4,95, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 8,75 oldu.”
-Alt gruplarda fiyat değişimleri-
Şubat ayında, fiyatların, tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 2,98, sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrularda yüzde 6,69, lifli bitkilerde yüzde 0,10, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 0,47, diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyvelerde yüzde 1,22 düştüğünü belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“İşlenmemiş tütün ve içecek üretiminde kullanılan bitkisel ürünlerde fiyatlar değişmedi. Canlı kümes hayvanları ve yumurtalarda fiyatlar yüzde 0,28, canlı sığırlar, mandalar ile bunlardan elde edilen işlenmemiş sütte yüzde 0,37, diğer çiftlik hayvanları ve hayvansal ürünlerde yüzde 0,66, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 0,81, yağlı meyvelerde yüzde 1,03, pirinç dışındaki tahıllar, baklagiller ve yağlı tohumlarda yüzde 1,22, koyun ve keçiler ile bunların işlenmemiş süt ve yapağılarında yüzde 2,77, çeltikte yüzde 4,30, turunçgillerde yüzde 7,10 arttı.”
Gıda ve alkolsüz içeceklerde Şubat ayı enflasyonunun yüzde 0,13, iki aylık enflasyonun yüzde 5,29, Şubat ayı itibarıyla son bir yıllık enflasyonun yüzde 10,05, oniki aylık ortalamalara göre Şubat ayı itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 9,82 olduğunu hatırlatan Bayraktar, “Şubat ayında gıda ve alkolsüz içecekte fiyatlar yüzde 0,13 artarken, tarımda üreticide yüzde 1,07 geriledi. İki aylık enflasyon gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 5,29, yıllık enflasyon yüzde 10,05, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 9,82 olurken, üreticide sırasıyla yüzde 1,67, yüzde 9,52, yüzde 1,74’de kaldı. Üretici fiyatlarında Şubat ayında düşüş, diğer aylarda ise tüketici fiyatlarının çok altında bir artış oldu” dedi.