-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Kalsiyum, potasyum, fosfor gibi mineral maddelerin yanı sıra A, D, B1, B2, B3, B6, B9, B12 vitaminleri ve protein içeren en yararlı içecek sütün tüketimi her yaşta çok önemli”
-“Çocukların fiziksel ve zihinsel gelişiminde son derece etkili olduğu için, özel okullar dahil 34 bin 530 okulda 6 milyon 330 bin 215 ana sınıfı ve ilkokul öğrencisine, haftada 3 gün 200 mililitrelik süt dağıtılmasını fevkalade önemsiyoruz”
-“Süt üretimi hızla artmaktadır. Geçen yıl yüzde 15,6 artışla 17,4 milyon tonu aşan toplam süt üretimi, bize kısa zamanda 25 milyon tonluk üretime ulaşılacağını göstermektedir”
-“Üretilen sütün tüketilmesi için, sütün yeni yetişen kuşaklara sevdirilmesi ve çeşitli yollarla tüketiminin artırılması gerekir”
-“Bu çerçevede okul sütü programının devamı ve hatta programın peynir, yoğurt, ayran, tereyağı gibi süt ürünleri, bal, fındık, kayısı, elma gibi gıdalarla çeşitlendirilmesine ve
mutlaka yasal bir zemine oturtulması gerektiğine inanıyoruz”
-“Sanayiye aktarılan inek sütü miktarı, Eylül ayında yüzde 0,9 azalarak 594 bin 386 tona inerken, içme sütü, tereyağı, inek peyniri, yoğurt ve ayran üretimi arttı”
Ankara – 14.11.2013 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kalsiyum, potasyum, fosfor gibi mineral maddelerin yanı sıra A, D, B1, B2, B3, B6, B9, B12 vitaminleri ve protein içeren en yararlı içecek sütün tüketiminin her yaşta çok önemli olduğunu bildirdi.
Bayraktar, sütün çocukların fiziksel ve zihinsel gelişiminde son derece etkili olduğu için, özel okullar dahil 34 bin 530 okulda 6 milyon 330 bin 215 ana sınıfı ve ilkokul öğrencisine, haftada 3 gün 200 mililitrelik süt dağıtılmasını fevkalade önemsediklerini belirtti.
Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, okul sütü programı için ihalenin yapıldığını, 2013-2014 Eğitim Öğretim yılının ikinci döneminde 303 milyon 850 bin 320 kutu 200 mililitrelik kamuoyunda uzun ömürlü olarak bilinen ısıl işlemden geçmiş (UHT) süt dağıtılacağını, bunun çocukların sağlıklı gelişimini sağlayacağını, sütü çocuklara sevdireceğini vurguladı.
-Sanayiye aktarılan inek sütü miktarında azalma-
Süt üretiminin hızla arttığını, geçen yıl yüzde 15,6 artışla 17,4 milyon tonu aşan toplam süt üretiminin, kısa zamanda 25 milyon tonluk üretime ulaşılacağını gösterdiğine dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
“Her ne kadar, son aylarda sanayiye aktarılan inek sütü miktarı azalsa da süt üretiminin arttığını rakamlar bize gösteriyor. Mayıs ayından bu yana sanayiye aktarılan inek sütü miktarı azalıyor. En son Eylül ayında sanayiye aktarılan inek sütü, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,9 azalarak 599 bin 773 tondan 594 bin 386 tona indi. Ocak-Eylül dönemleri itibarıyla 2012 yılında 6 milyon 155 bin 716 ton olan sanayiye aktarılan inek sütü miktarı, bu yıl yüzde 1,58 azalarak 6 milyon 58 bin 237 tona geriledi. 2012 yılında 7 milyon 932 bin 485 ton olan sanayiye aktarılan inek sütü miktarı, bu yıl Eylül ayı itibarıyla 12 aylık dönemde 7 milyon 835 bin 6 tona indi. Buna karşın Eylül ayında içme sütü üretiminin yüzde 8,9, tereyağı üretiminin yüzde 8,7, inek peyniri üretiminin yüzde 0,9, yoğurt üretiminin yüzde 3,8, ayran üretiminin yüzde 8,4 arttığını görüyoruz.”
-Programın çeşitli gıdalarla çeşitlendirilmesi gerekir-
Üretilen sütün tüketilmesi için sütün yeni yetişen kuşaklara sevdirilmesi ve çeşitli yollarla tüketiminin artırılması gerektiğini, bunlardan birinin de 60 ülkede uygulanan okul sütü programları olduğunu belirten Bayraktar, “Bu çerçevede okul sütü programının devamı ve hatta programın peynir, yoğurt, ayran, tereyağı gibi süt ürünleri, bal, fındık, kayısı, elma gibi gıdalarla çeşitlendirilmesine ve mutlaka yasal bir zemine oturtulması gerektiğine inanıyoruz” dedi.
-Kişi başına içme sütü tüketimi Türkiye’de 15 litre, AB’de 33 litre-
Türkiye’de kişi başına içme sütü tüketiminin yıllık 15 litrede kaldığını, buna karşın ABD’de 25, AB ülkelerinde 33 litreyi bulduğunu bildiren Bayraktar, içme sütü tüketiminin bu seviyelere çıkarılmasının, üretim artışı nedeniyle gerçekleştirilmesinin hiç de zor olmayacağına dikkati çekti.
Bayraktar, süt üretiminin ve dolayısıyla hayvancılık sektörünün sıkıntıya girmemesi için fiyat istikrarının çok önemli olduğunu, piyasaya müdahale etmek amacıyla kurulmuş olan Et ve Süt Kurumu'nun, en kısa zamanda devreye girerek fiyatların maliyetlerin üzerinde şekillenmesini sağlayacak ve sanayicileri rekabete zorlayacak tedbirler alması gerektiğini vurguladı.
Hayvan türlerine göre 2011 ve 2012 yıllarında toplam süt üretimi, değişim oranı ve toplam süt üretimindeki payları şöyle:
2011 |
2011 |
2012 |
2012 |
2012/2011 |
|
Hayvan türleri |
Miktar (Ton) |
Pay (Yüzde) |
Miktar (Ton) |
Pay (Yüzde) |
Değişim (Yüzde) |
Toplam süt üretimi |
15 056 211 |
100,0 |
17 401 262 |
100,0 |
15,6 |
Sığır |
13 802 428 |
91,7 |
15 977 838 |
91,8 |
15,8 |
Kültür |
7 239 644 |
48,1 |
8 554 402 |
49,2 |
18,2 |
Kültür melezi |
5 341 224 |
35,5 |
6 166 762 |
35,4 |
15,5 |
Yerli |
1 221 560 |
8,1 |
1 256 673 |
7,2 |
2,9 |
Koyun |
892 822 |
5,9 |
1 007 007 |
5,8 |
12,8 |
Merinos |
27 245 |
0,2 |
33 388 |
0,2 |
22,5 |
Yerli |
865 577 |
5,7 |
973 619 |
5,6 |
12,5 |
Keçi |
320 588 |
2,1 |
369 429 |
2,1 |
15,2 |
Kıl keçisi |
318 273 |
2,1 |
367 208 |
2,1 |
15,4 |
Tiftik keçisi |
2 315 |
0,0 |
2 221 |
0,0 |
-4,1 |
Manda |
40 372 |
0,3 |
46 989 |
0,3 |
16,4 |