Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > SGK borç yapılandırılmasından yararlanmada bugün son gün

SGK borç yapılandırılmasından yararlanmada bugün son gün

-SGK borç yapılandırılmasından yararlanmada bugün son gün
-SGK Yönetim Kurulu Üyesi, TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“6111 sayılı kanunun bazı kamu alacaklarına getirdiği
yeniden yapılandırma uygulamasında, taksitlerini eksik
ödeyenler veya hiç ödemeyenler, bugün mesai bitimine kadar
başvurmaları ve 31 Ekim 2012’ye kadar borçlarını ödemeleri
halinde kanundan yeniden yararlanacaklar”
-“Bu kapsamdaki SGK borçlularının yarın mesai saati bitimine
kadar Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine veya Sosyal Güvenlik
merkezine dilekçeyle müracaat etmeleri gerekiyor”

Ankara – 30.09.2012 – Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, SGK borç yapılandırılmasından yararlanma başvurusunda bugünün son gün olduğunu bildirdi.
Bayraktar, “6111 sayılı kanunun bazı kamu alacaklarına getirdiği yeniden yapılandırma uygulamasında, taksitlerini eksik ödeyenler veya hiç ödemeyenler, bugün mesai bitimine kadar başvurmaları ve 31 Ekim 2012’ye kadar borçlarını ödemeleri halinde kanundan yeniden yararlanacaklar” dedi. Şemsi Bayraktar, 6322 sayılı "Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 15 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirtti.

-Başvurular SGK il müdürlükleri veya merkezine-

Söz konusu kanunun 42. maddesi gereğince 13 Şubat 2011 tarihli ve 6111 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”a geçici madde eklendiğini hatırlatan Bayraktar, şunları kaydetti:
“Sonuç olarak; 6111 sayılı kanun, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) borcu olanların borçlarını da yeniden yapılandırmıştı. Yapılandırmadan faydalanarak ödemesi gereken tutarları zamanında ödeyemeyenlere, 6322 sayılı kanunla yeni bir hak verildi. Buna göre, SGK’ya borcu olanların, yasadan yararlanmaları için bugün mesai bitimine kadar Sosyal Güvenlik il müdürlüklerine veya Sosyal Güvenlik merkezine dilekçeyle müracaat etmeleri gerekiyor.
Yeniden yapılandırma anlaşmaları ihya edilmiş olan bu borçluların ödenmemiş veya eksik ödenmiş taksitlerini, 6111 sayılı Kanunun 15’inci maddesinin üçüncü fıkrasına istinaden en geç ihya başvurusunda bulunulan tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar hesaplanacak faiziyle birlikte ödemeleri halinde ilgili maddelerde öngörülen yeniden yapılandırma hükümlerinden yararlanmaları sağlandı.”
Bayraktar, 6111 sayılı Kanunun 15’inci maddesi uyarınca, yeniden yapılandırma anlaşmaları ihya edilmiş borçluların, ödenememiş veya eksik ödenmiş taksitlerini başvuruda bulunulan tarihi izleyen ayın sonuna kadar ödeyememiş olmaları halinde ise, bu tutarları 6111 sayılı Kanuna ilave edilen geçici 19’uncu maddeye istinaden hesaplanacak faiziyle birlikte ödemelerinin mümkün hale getirildiğini hatırlattı.
-Aile reisliği kavramı mağduru kadın çiftçiler de uygulamadan
yararlanacak-
Şemsi Bayraktar, tarım sigortalığıyla ilgili eski dönem borçları için, 2011 yılında 6111 sayılı kanun hükümlerinden yararlanmak üzere talepte bulunup borçlarını yapılandıran kadın çiftçilerin de faydalanacağını bildirdi.
Bayraktar, şunları kaydetti:
“Girişimlerimiz sonucu, 2 Ağustos 2003 tarihi öncesinde kendi nam ve hesabına tarımsal faaliyet yürüten, 6270 sayılı kanun ile sigortalılık durumu değişen kadın çiftçilerden, tarım sigortalığıyla ilgili eski dönem (1994-2003 yılları arasında) borçlanmaları için, müracaat süresi içinde talepte bulunanlardan gecikme zammı ve gecikme faizi alınmayacak. Uygulamadan, 6111 sayılı kanun hükümlerinden yararlanmak üzere talepte bulunup borçlarını yapılandıran ve daha sonra çıkan 6270 sayılı kanun kapsamında sigortalılık durumu değişen kadın çiftçilerin yararlanacak.”
Bayraktar, aile reisliği kavramından kaynaklanan farklı uygulamanın tümüyle kaldırılarak kadın çiftçilerin mağduriyetin 26 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 6270 sayılı kanunla giderildiğini hatırlattı.