-Örtü altında üretim 8
milyon tona dayandı…
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “10 yıllık dönemde örtü altı sebze ve meyve üretimi yüzde 55,6 artarak 5,1 milyon tondan 7,9 milyon tona çıktı”
-“Örtü altı üretim sayesinde piyasada çoğu ürünün tezgahlarda sürekli bulunur hale geldi”
-“2007-2017 döneminde, örtü altı meyve üretimi yüzde 103,6 artarak 479 bin tona, sebze üretimi yüzde 53,3 artarak 7 milyon 384 bin tona yükseldi”
-“Örtü altında en fazla domates üretiliyor. Domates üretimi, sebze örtü altı üretiminin yarısından fazlasını, yüzde 51,9’unu karşılıyor”
-“Ortalama olarak, örtü altı üretiminde, kişi başına düşen sebze ve meyve miktarı, 10 yıllık dönemde 71,6 kilogramdan 97,3 kilograma çıktı”
-“Örtü altında üretimi yapılan ürünler içinde, kayısı, erik, nektarin şeftali bile var”
-“Muzun yüzde 87’si, hıyarın yüzde 61’i, çarliston biberin yüzde 60’ı, sakız kabağın yüzde 49’u, sivri biberin yüzde 42’si, patlıcan ve çileğin yüzde 39’u, kıvırcık marulun yüzde 36’sı, domatesin yüzde 30’u örtü altından sağlanıyor”
Ankara – 11.03.2018 – Türkiye Ziraat Odaları
Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, örtü altında üretimin 8 milyon
tona dayandığını bildirerek, “10 yıllık dönemde örtü altı sebze ve meyve
üretimi yüzde 55,6 artarak 5 milyon 53 bin tondan 7 milyon 863 bin tona çıktı.
10 yılda örtü altı sebze ve meyve üretimi 2 milyon 810 bin ton arttı” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, örtü altı
üretim sayesinde piyasada çoğu ürünün tezgahlarda sürekli bulunur hale
geldiğini, özellikle sebzede 30 milyon 826 bin tona çıkan üretimin yüzde 24’üne
yakının örtü altından karşılandığını, bu oranın 2007 yılında yüzde 18,8’de
kaldığını belirtti. Meyvelerde bile örtü altı üretimin payının 2007-2017
döneminde yüzde 1,6’dan yüzde 2,3’e çıktığına dikkati çeken Bayraktar, örtü
altı meyve üretiminin 2007-2017 arasını kapsayan 10 yıllık dönemde yüzde 103,6
artarak 235 bin tondan 479 bin tona, sebze üretiminin yüzde 53,3 artarak 4
milyon 818 bin tondan 7 milyon 384 bin tona yükseldiğini vurguladı.
-Örtü
altı sebze üretimi-
Örtü altı üretimin 10 yıllık dönemde meyvede
244 bin ton, sebzede 2 milyon 566 bin arttığı bilgisini veren Bayraktar,
şunları kaydetti:
“Örtü altında en fazla domates üretiliyor.
Domates üretimi, toplam örtü altı üretimin yüzde 48,7’sini, sebze örtü altı
üretiminin yarısından fazlasını, yüzde 51,9’unu karşılıyor. 2017 verilerine
göre örtü altında 3 milyon 830 bin ton domates, 1 milyon 122 bin ton hıyar, 791
bin ton karpuz, 186 bin ton kavun, 395 bin ton sivri biber,101 bin ton dolmalık
biber, 345 bin ton patlıcan, 219 bin ton sakız kabak, 48 bin ton taze fasulye,
67 bin ton kıvırcık marul, 29 bin ton göbekli marul, 19 bin ton aysberg marul
üretiliyor. 2007 yılında örtü altı üretimi olmayan salçalık ve kapya biber
olarak 129 bin ton, çarliston biber olarak 80 bin ton üretim var. Sebzelerden
örtü altında 2007 yılından farklı olarak pepino, beyaz turp üretimi yapılıyor.
-Örtü
altı meyve üretimi-
Meyvelerden muzda örtü altı üretim 10 yıllık
dönemde 135 bin tondan 322 bin tona, çilek üretimi 100 bin tondan 155 bin tona
çıktı. Üretimi yapılan ürünler içinde, kayısı, erik, nektarin şeftali bile var.
2007 yılında örtü altı üretimi olmayan meyvelerden üzüm, kayısı, erik ve
nektarin şeftali de az da olsa üretim gerçekleştiriliyor. Örtü altında 964 ton
üzüm, 794 ton kayısı, 166 ton erik, 60 ton da nektarin şeftali üretimi
bulunuyor.”
-“Örtü
altı üretim büyük önem kazandı”-
Örtü altında çok sayıda sebze ve meyve
türünün üretiminin gerçekleştirildiğini vurgulayan Bayraktar, “artık örtü altı
üretim sahası özellikle sebze üretiminde, meyvelerden ise muz ve çilekte çok
büyük önem kazandı. Öyle ki muzun yüzde 87’si, hıyarın yüzde 61’i, çarliston
biberin yüzde 60’ı, sakız kabağın yüzde 49’u, sivri biberin yüzde 42’si,
patlıcan ve çileğin yüzde 39’u, kıvırcık marulun yüzde 36’sı, domatesin yüzde
30’u örtü altından sağlanıyor” dedi.
-Kişi
başına ortalama üretim 100 kilograma dayandı-
2007-2017 döneminde Türkiye nüfusunun, 10
milyon 224 bin 269 kişi artarak 70 milyon 586 bin 256’dan 80 milyon 810 bin 525
çıktığına dikkati çeken Bayraktar, “nüfus 10 yıllık dönemde yüzde 14,5 arttı.
Buna karşın örtü altı üretimde yüzde 55,6 artış yaşandı. Sonuç olarak ortalama
olarak, örtü altı üretiminde, kişi başına düşen sebze ve meyve miktarı 10
yıllık dönemde 71,6 kilogramdan 97,3 kilograma çıktı” bilgilerini verdi.
Örtü altında üretimi yapılan sebze ve
meyvelerin 2007 ve 2017 yılı üretimleri, miktar ve oran olarak 10 yıllık
değişim rakamları şöyle:
|
2007 |
2017 |
|
|
|
Örtü Altı |
Örtü Altı |
|
|
|
Sebze ve |
Sebze ve |
|
|
|
Meyve |
Meyve |
2017-2007 |
2017/2007 |
|
Üretimi |
Üretimi |
Değişim |
Değişim |
Ürünler |
(Ton) |
(Ton) |
(Ton) |
(Yüzde) |
Toplam |
5.052.796 |
7.862.738 |
2.809.942 |
55,6 |
Sebze toplamı |
4.817.616 |
7.383.880 |
2.566.264 |
53,3 |
Bakla |
4 |
1 |
-3 |
-75,0 |
Bamya |
12 |
2 |
-10 |
-83,3 |
Bezelye |
25 |
56 |
31 |
124,0 |
Biber
(Dolmalık) |
66.294 |
100.514 |
34.220 |
51,6 |
Biber
(Salçalık, Kapya) |
- |
128.974 |
128.974 |
- |
Biber
(Sivri) |
259.953 |
394.756 |
134.803 |
51,9 |
Biber
(Çarliston) |
- |
80.049 |
80.049 |
- |
Börülce |
2 |
13 |
11 |
550,0 |
Brokoli |
1 |
5 |
4 |
400,0 |
Dereotu |
56 |
111 |
55 |
98,2 |
Domates |
2.451.062 |
3.829.831 |
1.378.769 |
56,3 |
Enginar |
4 |
6 |
2 |
50,0 |
Fasulye
(Taze) |
31.563 |
47.936 |
16.373 |
51,9 |
Hıyar |
919.765 |
1.121.625 |
201.860 |
21,9 |
Ispanak
|
3.424 |
3.733 |
309 |
9,0 |
Kabak
(Sakız) |
82.987 |
219.304 |
136.317 |
164,3 |
Karpuz |
639.482 |
791.277 |
151.795 |
23,7 |
Kavun |
76.521 |
185.762 |
109.241 |
142,8 |
Lahana
(Karayaprak) |
184 |
493 |
309 |
167,9 |
Lahana
(Kırmızı) |
7 |
2 |
-5 |
-71,4 |
Lahana
(Brüksel) |
50 |
- |
-50 |
- |
Marul
(Göbekli) |
16.272 |
28.888 |
12.616 |
77,5 |
Marul
(Kıvırcık) |
29.925 |
67.414 |
37.489 |
125,3 |
Marul
(Aysberg) |
3.506 |
19.001 |
15.495 |
442,0 |
Maydanoz |
233 |
3.057 |
2.824 |
1212,0 |
Nane |
111 |
946 |
835 |
752,3 |
Patlıcan |
231.379 |
344.620 |
113.241 |
48,9 |
Pepino |
- |
100 |
100 |
- |
Pırasa |
107 |
179 |
72 |
67,3 |
Roka |
472 |
4.136 |
3.664 |
776,3 |
Sarımsak
(Taze) |
17 |
9 |
-8 |
-47,1 |
Semizotu |
1.583 |
3.025 |
1.442 |
91,1 |
Soğan
(Taze) |
2.534 |
6.067 |
3.533 |
139,4 |
Tere |
78 |
1.930 |
1.852 |
2374,4 |
Turp
(Kırmızı) |
3 |
30 |
27 |
900,0 |
Turp
(Beyaz) |
- |
28 |
28 |
- |
Meyve toplamı |
235.180 |
478.858 |
243.678 |
103,6 |
Çilek |
100.365 |
155.059 |
54.694 |
54,5 |
Muz |
134.815 |
321.815 |
187.000 |
138,7 |
Üzüm |
- |
964 |
964 |
- |
Kayısı |
- |
794 |
794 |
- |
Şeftali
(Nektarin) |
- |
60 |
60 |
- |
Erik |
- |
166 |
166 |
- |