Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Nar üretiminde olağanüstü artış…

Nar üretiminde olağanüstü artış…

-Nar üretiminde olağanüstü artış…

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Türkiye’de, 1988 yılında 45 bin ton olan nar üretimi, 2007 yılında 106 bin 560 tonla 100 bin tonu, 2010 yılında 208 bin 502 tonla 200 bin tonu, 2012 yılında ise 315 bin 150 tonla 300 bin tonu aştı”

-“Sadece 2012 yılında yüzde 44,85 üretim artışı oldu. Bitkisel üretim ikinci tahmin verilerine göre 2013 yılında da üretimin yüzde 22,13 artışla 384 bin 905 tona çıkacağı tahmin ediliyor”

-“Nar üretimi, 1988-2012 döneminde 7’ye, 2007-2012 döneminde ise 3’e katlandı”

-“Narda, 1988 yılında 2 milyonun altında olan meyve veren ağaç sayısı, 2007 yılında 3,6 milyona, 2009 yılında 5,1 milyona, 2010 yılında 6,4, 2011 yılında 7,8 milyon, 2012 yılında ise 10 milyonu geçti”

-“Türkiye çapında 56 ilde yapılan nar üretiminin 3’te 1’ini tek başına Antalya gerçekleştiriyor”

-“Üretimi 104 bin 421 ton olan Antalya’yı, 47 bin 67 tonla Muğla, 28 bin 182 tonla Denizli, 26 bin 200 tonla Adana, 25 bin 227 tonla Mersin, 15 bin 543 tonla Hatay, 14 bin 87 tonla Gaziantep, 10 bin 351 tonla Aydın izliyor”

-“2011 yılında 217 bin 572 ton olan nar üretiminin 136 bin 379 tonu tüketilirken, ihracat 65 bin 695 tona ulaştı”

-“15 bin 558 ton nar, üretim ve kullanımda kaybedildi. Kaybedilen ürün miktarı çoğu ülkenin toplam üretiminden fazla. Ürün iyi korunmalı ulusal servet ziyan edilmemeli”

-“Çiftçimiz üretimi bir şekilde yapıyor. Yalnız örgütlenme yetersizliği, planlama ve pazarlama sorunlarına neden oluyor. Bu da çiftçimizi zorluyor”

-“Bundan 4 yıl önce kilogramı 150 kuruş olan nar fiyatı, bu yıl 60-75 kuruşa kadar düştü”

 Ankara – 17.12.2013 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’de 1988 yılında 45 bin ton olan nar üretiminin, 2007 yılında 106 bin 560 tonla 100 bin tonu, 2010 yılında 208 bin 502 tonla 200 bin tonu, 2012 yılında ise 315 bin 150 tonla 300 bin tonu aştığını bildirdi.

Bayraktar, sadece 2012 yılında yüzde 44,85 üretim artışı olduğunu, bitkisel üretim ikinci tahmin verilerine göre 2013 yılında da üretimin yüzde 22,13 artışla 384 bin 905 tona çıkacağının tahmin edildiğine dikkati çekti.

Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, nar üretiminin 1988-2012 döneminde 7’ye, 2007-2012 döneminde ise 3’e katlandığını belirterek, “Narda, 1988 yılında 2 milyonun altında olan meyve veren ağaç sayısı, 2007 yılında 3,6 milyona, 2009 yılında 5,1 milyona, 2010 yılında 6,4, 2011 yılında 7,8 milyon, 2012 yılında ise 10 milyonu geçti” dedi.

 -Narın sağlığa faydaları saymakla bitmiyor-

 Bayraktar, C vitamini açısından son derece zengin bir meyve olan narın B1 ve B2 vitaminleri, potasyum, kalsiyum, fosfor ve demir içeren narın, kalp ve damarlara, çarpıntıya iyi geldiğinin, enerji verdiğinin, yorgunluğu giderdiğinin, vücudu, diş etlerini güçlendirdiğinin, kötü kolesterolü düşürdüğünün, kan şekerini dengelediğinin, harareti önlediğinin uzmanlar tarafından söylediğini vurguladı. Çekirdeğinde elde edilen yağın cilde ve saçlara iyi geldiğini bildiren Bayraktar, meyve tanelerinin zarının da ülsere karşı mideyi kuvvetlendirdiğine dikkati çekti. Şemsi Bayraktar, “narın en büyük özelliğinin ise bağışıklık sistemini güçlendirmesi, kanser riskini azaltan antioksidanlar açısından çok zengin bir meyve olmasıdır” dedi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, narın sadece meyvesinden değil, meyve tanelerinin zarından, meyve kabuklarından, nar ağacı köklerinden, kök kabuklarından ve nar ağacı dallarından da sağlık açısından faydalanıldığını belirtti.

 -Nar üretiminde Türkiye dünya üçüncüsü-

 Nar üretiminde Türkiye’nin, Hindistan ve İran’ın ardından üçüncü sırada geldiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti: “2011/2012 üretim sezonunda, 2011 yılında üretilen 217 bin 572 ton nardan, 3 bin 699 tonu üretimde kaybedildi. 60 tonluk ithalatla birlikte 213 bin 933 ton nar piyasaya arz edildi. Bu rakamın 148 bin 238 tonu yurtiçi kullanıma sunuldu. Kullanımda kayıp 11 bin 859 tonu buldu. Tüketim 136 bin 379 tonda kaldı. Buna göre kişi başına tüketim 1,83 kilogram oldu. Narda yeterlilik oranımız 2011/2012 üretim sezonu için yüzde 144,28. Yani tüketimimizin 1,5 katı kadar üretim yapıyoruz. 2011/2012 sezonunda 65 bin 695 ton nar ihraç edildi. Bu rakamın 20 bin 23 tonu Avrupa Birliği ülkelerine yapıldı.

Nardaki sorunlarımızdan biri üretimdeki artışın taleple desteklenmemesidir. Narda hem ülke içi tüketim hem de ihracat olanakları artırılmalıdır. Çünkü, 2011/2012 üretim sezonunda bile 15 bin 558 ton nar, üretim ve kullanımda kaybedildi. Kaybedilen ürün miktarı, çoğu ülkenin toplam üretiminden fazla bir rakama karşılık geliyor. Ürün iyi korunmalı ulusal servet ziyan edilmemelidir. Daha ayrıntılı rakamları belli olmayan 2012/2013 üretim sezonunda, üretimin bir önceki sezona göre yüzde 44,85 artışla 217 bin 572 tondan 315 bin 150 tona çıktı. Bitkisel üretim ikinci tahmin verilerine göre 2013 yılında da üretimin yüzde 22,13 artışla 384 bin 905 tona çıkacağı tahmin ediliyor. Bu kadar hızlı üretim artışının doğru yönetilmesi gerçekten zor görünüyor. Hem tüketimi çok hızlı artırmanız hem de ihracatta bütün pazarları zorlamanız ve yeni pazarlar yaratmanız gerekiyor. Üretimin bu kadar artması, pazarlama sıkıntısı yaşanması nedeniyle narda fiyatları düşürdü. 2013 yılında üretici narını kilogramı 60-75 kuruştan sattı. Hatta bazı üreticiler üzerinde mahsulü olan ağaçlarını sökerek, başka ürünlere yöneldi. Nar fiyatları son yıllarda sürekli düşüyor. Yıllık ortalama yüzde 20 oranında fiyat düşüşü yaşanıyor. Bundan 4 yıl önce kilogramı 150 kuruş olan nar fiyatı, 2012 yılında 80-100 kuruşa, 2013 yılında da 60-75 kuruşa kadar düştü. Çiftçimiz üretimi bir şekilde yapıyor. Yalnız örgütlenme yetersizliği, planlama ve pazarlama sorunlarına neden oluyor. Bu da çiftçimizi zorluyor. Nar üretiminde dış pazarların yeterli olmadığı açık... İhracatın artırılması büyük önem taşıyor.” 

Meyve üretiminde fidanlarının dikimden 3 ile 10 yıl sonra meyve vermeye başlayacağı düşünülerek yurt içi talep ve ihracat imkanları göz önüne alınarak çok iyi bir planlama yapılması gerektiğini bildiren Bayraktar, “İyi bir planlama, talebe uygun üretim yapılması, ancak profesyonel yöneticilerin yer aldığı aktif olarak çalışan, üretici birliklerinin kurulmasıyla mümkündür. İyi bir planlama yapılmaması durumda narda olduğu gibi tonlarca ürün değerlendirilemediği gibi fiyatlar da maliyetin altında kalmaktadır” dedi.

 -Üretimde Antalya, Muğla’nın önünde açık farkla birinci-

 Türkiye çapında 56 ilde yapılan nar üretiminin 3’te 1’ini tek başına Antalya’nın gerçekleştirdiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

“Üretimi 104 bin 421 ton olan Antalya’yı, 47 bin 67 tonla Muğla, 28 bin 182 tonla Denizli, 26 bin 200 tonla Adana, 25 bin 227 tonla Mersin, 15 bin 543 tonla Hatay, 14 bin 87 tonla Gaziantep, 10 bin 351 tonla Aydın izliyor. İzmir 7 bin 508 tonla 9’uncu, Şanlıurfa 6 bin 255 tonla 10’uncu, Adıyaman 3 bin 804 tonla 11’inci, Siirt 3 bin 516 tonla 12’nci, Mardin 2 bin 656 tonla 13’üncü, Bilecik 2 bin 565 tonla 14’üncü, Osmaniye 2 bin 341 tonla 15’inci, Manisa 1814 tonla 16’ncı, Kilis 1506 tonla 17’nci, Karaman 1386 tonla 18’inci, Balıkesir 1379 tonla 19’uncu, Burdur 1292 tonla 20’nci, Kahramanmaraş 1252 tonla 21’inci, Diyarbakır 1020 tonla 22’nci sırayı aldı. En az üretim ise 4’er tonla Edirne ve Giresun’da, 3 tonla Kütahya’da 2 tonla Erzurum’da yapıldı.” 

Yıllar itibarıyla narda meyve veren ağaç sayısı, meyve vermeyen ağaç sayısı ve üretim rakamları şöyle:

İller

Meyve Veren Ağaç Sayısı (Bin)

Meyve Vermeyen Ağaç Sayısı (Bin)

Nar Üretimi

1988

1 989

509

45 000

1989

2 028

500

48 000

1990

2 110

456

50 000

1991

2 194

504

53 000

1992

2 200

485

50 000

1993

2 245

484

55 000

1994

2 258

476

58 000

1995

2 304

495

53 000

1996

2 350

520

56 000

1997

2 420

570

56 000

1998

2 320

500

55 000

1999

2 410

730

58 000

2000

2 485

809

59 000

2001

2 530

840

60 000

2002

2 670

855

60 000

2003

3 190

1 100

80 000

2004

3 200

1 220

73 000

2005

3 220

1 409

80 000

2006

3 136

1 502

90 737

2007

3 611

3 367

106 560

2008

4 017

5 929

127 760

2009

5 092

5 794

170 963

2010

6 431

5 679

208 502

2011

7 881

6 432

217 572

2012

10 011

5 789

315 150


İller itibarıyla 2012 yılında nar üretimi ve illerin nar üretimindeki payları şöyle:

 

İller

2012 Yılı Nar Üretimi (Ton)

Nar Üretim Payı (Yüzde)

1

Antalya

104.421

33,13

2

Muğla

47.067

14,93

3

Denizli

28.182

8,94

4

Adana

26.200

8,31

5

Mersin

25.227

8,00

6

Hatay

15.543

4,93

7

Gaziantep

14.087

4,47

8

Aydın

10.351

3,28

9

İzmir

7.508

2,38

10

Şanlıurfa

6.255

1,98

11

Adıyaman

3.804

1,21

12

Siirt

3.516

1,12

13

Mardin

2.656

0,84

14

Bilecik

2.565

0,81

15

Osmaniye

2.341

0,74

16

Manisa

1.814

0,58

17

Kilis

1.506

0,48

18

Karaman

1.386

0,44

19

Balıkesir

1.379

0,44

20

Burdur

1.292

0,41

21

Kahramanmaraş

1.252

0,40

22

Diyarbakır

1.020

0,32

23

Şırnak

738

0,23

24

Çanakkale

562

0,18

25

Batman

544

0,17

26

Eskişehir

537

0,17

27

Artvin

526

0,17

28

Bursa

457

0,15

29

Isparta

404

0,13

30

Elazığ

354

0,11

31

Samsun

254

0,08

32

Malatya

177

0,06

33

Sakarya

139

0,04

34

Hakkari

133

0,04

35

Afyonkarahisar

127

0,04

36

Çorum

120

0,04

37

Ankara

99

0,03

38

Bitlis

98

0,03

39

Uşak

79

0,03

40

Tekirdağ

75

0,02

41

Trabzon

62

0,02

42

Sinop

53

0,02

43

Tokat

41

0,01

44

Amasya

41

0,01

45

İstanbul

27

0,01

46

Kocaeli

26

0,01

47

Ordu

22

0,01

48

Konya

17

0,01

49

Yalova

15

0,00

50

Tunceli

14

0,00

51

Karabük

13

0,00

52

Kırklareli

11

0,00

53

Edirne

4

0,00

54

Giresun

4

0,00

55

Kütahya

3

0,00

56

Erzurum

2

0,00

 

Toplam

315.150

100,00

Kaynak: TÜİK