Kurbanlık
Fiyatları
-“Kesilecek
kurbanlık sayısında geçen yıllara göre en az yüzde 25 oranında azalma olacağını
öngörüyoruz”
-“Bu yıl
yaklaşık 720 bin büyükbaş, 2 milyon 150 bin küçükbaş, toplamda ise 2 milyon 870
bin kurbanlık hayvan kesileceğini tahmin ediyoruz”
-“Üretici maliyetlerindeki
ciddi artışlar bu yıl ki kurbanlık fiyat artışlarında etkili olmuştur”
-“Yüksek
girdi fiyatlarına bağlı olarak bu yıl şehirlerde daha az kurbanlık çadır,
dolayısıyla daha az kurbanlık göreceğiz”
-“Ülkemizde
ortalama fiyatların; hayvan başına büyükbaşta 15 bin ile 60 bin lira,
küçükbaşta ise 2 bin lira ile 8 bin lira arasında değişeceği tahmin ediliyor”
-“Canlı
ağırlık fiyatının kilogram başına büyükbaş hayvanlarda 50 lira ile 75 lira,
küçükbaş hayvanlarda 50 lira ile 80 lira arasında olacağı öngörülüyor”
-“Fiyatlar,
geçen yıla göre, büyükbaşta yüzde 107,6, küçükbaşta ise yüzde 90,6 oranında
arttı. Ortalama fiyat kilogram başına; büyükbaşta 29 lira 46 kuruştan 61 lira
15 kuruşa, küçükbaşta ise 33 lira 36 kuruştan 63 lira 57 kuruşa çıktı”
-“2022
yılında kurbanlık hayvanlara 25,8 milyar lira ödeneceği tahmin edilmektedir”
-“Dernek ve vakıflar kar amacıyla
hareket etmemeli, toplu alımlarda üreticinin hakkını koruyacak fiyat politikası
uygulamalıdır”
-“Et ve Süt Kurumu bayram sonrasında elde kalan
hayvanları uygun bir fiyata almalıdır”
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaklaşan Kurban bayramı
nedeniyle, kurbanlık satışlarına ve kesimlerine ilişkin detayları paylaştığını
hatırlatan Bayraktar, açıklamasına şöyle devam etti:
“Hayvancılık işletmelerinden doğrudan yapılan satışlar
hariç kurbanlık hayvanlar; hayvan pazarı ve canlı hayvan borsasının yanı sıra
Kurban Hizmetleri Komisyonlarınca alınan kararlar doğrultusunda belirlenen
kurbanlık hayvan satış yerlerinde ve özel kurbanlık kesimi yapılacak işletmelerden
alınıp satılabilecek.
Belirlenen bu yerlerin dışında kurbanlık hayvan alım
ve satımlarına müsaade edilmeyecektir. Kurbanlık alacak vatandaşlarımız
belirlenen bu yerlerden kurbanlık alacaktır.
Bakanlık tarafından açıklanan en son kesilen kurbanlık
hayvan satışları sayısı göz önüne alındığında; ülkemizde yıllık 960 bini
büyükbaş, 2 milyon 850 bini küçükbaş olmak üzere toplamda 3 milyon 850 bine
yakın hayvan kurbanlık olarak kesiliyor. Ziraat Odalarımızdan aldığımız bilgilere
göre, kurbanlık satışları ağır ilerliyor. Öte yandan talepte yaşanması muhtemel
düşüş üreticilerimizi düşündürüyor. Sahadan aldığımız bilgilere göre,
vatandaşlarımızın alım gücünün düşmesi nedeniyle, bu yıl kurbanlık satışlarında
en az yüzde 25 civarında azalma olacağını tahmin ediyoruz. Her yıl bayrama
yakın bu dönemlerde gerçekleşen satış rakamlarıyla bu yılın rakamları
karşılaştırıldığında bu düşüş net olarak görünüyor.
Nakliye ve çadır kiralarının yüksek olmasına bir de
alım gücünde yaşanan düşüş eklenince, üreticilerimiz şehir dışında olan hayvan
pazarlarına satış için gitmekte tereddüt ediyor. Üreticilerimiz,
kurbanlıklarını mümkün olduğunca yerlerinde yani ahırlarda satmaya çalışıyor. Bazı
illerimizde, geçtiğimiz yıllarda çadırlara olan yoğun talep nedeniyle kurayla
yapılan çadır satışlarında, bu yıl talep düşüklüğünden dolayı kuraya ihtiyaç
dahi olmadığını görüyoruz. Bu da bu yıl şehirlerde daha az kurbanlık çadır,
dolayısıyla daha az kurbanlık göreceğimiz anlamına geliyor.
Kesilecek kurbanlık sayısında geçen yıllara göre en az
yüzde 25 oranında azalma olacağını öngörüyoruz. Bu yıl yaklaşık 720 bin
büyükbaş, 2 milyon 150 bin küçükbaş, toplamda ise 2 milyon 870 bin kurbanlık
hayvan kesileceğini tahmin ediyoruz.”
“Yem, elektrik, işçilik, veteriner ilaç, nakliye gibi
girdilerde bu yıl çok önemli yükselişler oldu. Dolayısıyla kurbanlık fiyatları
da geçen yıllara göre arttı. Üreticilerimizin kullandıkları elektriğin kilovatı
geçen yıl 90,63 kuruş iken bu yıl yüzde 129,4 artışla 207,94 kuruşa yükseldi. Üreticilerimizin
çalıştırdıkları bir işçiye ödedikleri brüt asgari ücret geçen yıl 3 bin 577
lira iken bu yıl yüzde 39,9 artışla 5 bin 4 kuruşa yükseldi.
Öte yandan, üreticilerimizin geçen yıl tonu 2 bin 621
liraya aldıkları arpa, bu yıl yüzde 152,8 artışla 6 bin 625 liraya, 2 bin
liraya aldıkları buğday kepeği, yüzde 175 artışla 5 bin 500 liraya, 860 liraya
aldıkları saman, yüzde 116,6 artışla bin 863 liraya, 2 bin 619 liraya aldıkları
besi yemi, yüzde 148,6 artışla 6 bin 512 liraya yükseldi.
Geçen yıl mazotun litresine 7 lira 34 kuruş ödeyen
üreticilerimiz bu yıl 30 lira 8 kuruş ödemek zorunda kaldı. Yani litre
fiyatında yüzde 309,8’lik artış yaşandı. Mazot fiyatlarındaki artış hayvan
nakillerini de etkiledi. Geçen yıl Kars ilinden; Ankara’ya 9 bin liraya giden
nakliye aracı bu yıl 25 bin liraya, İstanbul’a 12 bin liraya giden araç 35 bin
liraya, Bursa ve İzmir’e 12 bin 500 liraya giden araç 35 bin liraya gidiyor.
Yani nakliye ücretleri bir yılda yüzde 178 ile yüzde 191 arası oranlarda arttı.
Bu durum son satış noktasında kurbanlık fiyatlarını da doğal olarak artırdı.
Örneğin üreticilerimiz yetiştirme sürecinde artan
maliyetlerin yanı sıra 20-25 hayvanını İstanbul’a taşıyıp, satmak istediğinde;
30-35 bin lirası nakliye, 40 bin lirası çadır kirası, Çoban ve kişisel
bakımları da dâhil toplamda yaklaşık 100-110 bin lira masraf yapmak zorunda
kalıyor.”
“Kurbanlık fiyatları ve satış şekli illere göre
farklılık gösteriyor. Kimi yerlerde canlı ağırlık (baskül) ve et (karkas)
fiyatı üzerinden, kimi yerlerde ise canlı hayvan (kabala) üzerinden pazarlık
yöntemiyle ya da hisseli olarak satışlar yapılıyor. Son zamanlarda özellikle
büyükşehirlerde kesim fiyatı da hayvan satış fiyatına dâhil ediliyor. Kurbanlık
hayvan fiyatları; illere, canlı ağırlığa, ırkına (yerli-kültür) ve büyükbaşta
inek, düve, tosun, küçükbaşta koyun, koç, keçi olmasına göre farklılık
gösteriyor.
Ziraat Odalarımızdan aldığımız bilgilere göre; ülkemizde
ortalama fiyatların; hayvan başına büyükbaşta 15 bin ile 60 bin lira, küçükbaşta
ise 2 bin lira ile 8 bin lira arasında değişeceği tahmin ediliyor.
Canlı ağırlık fiyatının da kilogram başına büyükbaş
hayvanlarda 50 lira ile 75 lira, küçükbaş hayvanlarda 50 lira ile 80 lira
arasında olacağı öngörülüyor. Bu fiyatlar bayram yaklaştıkça talebe göre de
değişebilecektir.
Ülke ortalamasına bakıldığında, büyükbaş hayvanların
canlı kilogram fiyatı 61 lira 15 kuruş, küçükbaş canlı kilogram fiyatları ise
63 lira 57 kuruş olarak tespit edildi.
Fiyatlar, geçen yıla göre, büyükbaşta yüzde 107,6,
küçükbaşta ise yüzde 90,6 oranında arttı. Ortalama fiyat kilogram başına; büyükbaşta
29 lira 46 kuruştan 61 lira 15 kuruşa, küçükbaşta ise 33 lira 36 kuruştan 63
lira 57 kuruşa çıktı.
Canlı kilogram olarak büyükbaş hayvan fiyatları,
satışların en fazla olduğu üç büyük ilimizde; İstanbul’un Avrupa yakasında 65
lira ile 75 lira, Anadolu yakasında 60 lira ile 75 lira, Ankara’da 55 lira
ile 65 lira, İzmir’de 55 lira ile 70 lira arasında değişiyor.
Küçükbaş hayvan fiyatları ise canlı kilogram olarak;
İstanbul’un Avrupa yakasında 60 lira ile 75 lira, Anadolu yakasında 60 lira ile
80 lira, Ankara’da 60 lira ile 65 lira, İzmir’de 60 lira ile 70 lira arasında
değişiyor.
Bazı illerde büyükbaş hayvanlarda hisseli satışlar da
yapılıyor. Hisse fiyatları illere göre değişmekle birlikte 4 bin lira ile 8 bin
lira arasında değişiyor. Bazı illerimizde hisseli satışlarda kişi başına düşen
hisse bedelleri ise şöyle değişiyor;
Fiyatlar İstanbul’da 5 bin lira ile 7 bin lira,
Ankara’da 5 bin lira ile 6 bin lira, İzmir’de 5 bin lira ile 7 bin lira,
Konya’da 6 bin lira ile 7 bin lira, İzmit’te 5 bin lira ile 6 bin lira, Balıkesir’de
5 bin 500 lira ile 8 bin lira, Sakarya’da 4 bin lira ile 6 bin lira, Karaman’da
6 bin lira ile 7 bin lira, Kayseri’de 4 bin 500 lira ile 6 bin lira, Yozgat’ta
5 bin lira ile 8 bin lira ve Sivas’ta 5 bin lira ile 7 bin lira arasında
değişiyor.”
“Kurban Bayramı döneminde birçok dernek ve vakıf,
hayır işlemeyi düşünen vatandaşlarımızın verdiği vekâletle onlar adına kurban
kesmek için faaliyet içine giriyor. Dernek ve vakıflara yatırılan paraların
kurban kesiminde kullanılması ve bunların iyi bir şekilde denetlenmesi çok
önemlidir.
Vekâleten kurban kesmeyi taahhüt eden bu kuruluşların,
bu dönemde ne kadar hayvanı nereden aldığı, hangi şartlarda ve nerelerde ne
kadar kurbanlık kestiği, vekâleti veren kurban sahibinin vekâletinin yerine
getirilip getirilmediği yetkili kurumlar tarafından sıkı bir şekilde kontrol
edilmelidir. Aksi takdirde hem hayır işlemeyi düşünen vatandaşlarımızın hem de
üreticilerimizin mağduriyeti söz konusu olabilir.
Ayrıca dernek ve vakıflar kar amacıyla
hareket etmemeli, toplu alımlarda üreticinin hakkını koruyacak fiyat politikası
uygulamalıdır.”
“Kurban bayramı için milyonlarca hayvan besiye
alınıyor, uzun süre besleniyor ve 4 gün gibi kısa bir sürede de kesiliyor. Bu
süreç ekonomik olarak ciddi bir hareketlenmeye yol açıyor. Beslenme amaçlı
hayvan alımları ve beslenen kurbanlıkların satışları için ödenen para, yem, veteriner
hizmetleri, hayvanların satış merkezlerine nakilleri, satış yeri kiraları,
kişisel masraflar, kasap kesim ücretleri ve derilerin satılmasına kadar birçok
ticari faaliyet bu dönemde yapılmakta ve bütün bunlar da ekonomik anlamda büyük
meblağlara ulaşıyor.”
“Ortalama 400 kilogram canlı ağırlığa sahip büyükbaş
hayvanın canlı kilosunun 61,15 lira civarında satılacağı düşünülüyor. Bu
durumda bayram süresince kesilecek yaklaşık 720 bin büyükbaş hayvana ödenecek
para 17 milyar 611 milyon 200 bin lirayı bulacaktır.
Bir küçükbaş hayvanın ortalama 3 bin 800 liradan
satılacağı tahminiyle, kesilecek yaklaşık 2 milyon 150 bin küçükbaş hayvana
ödenecek paranın ise 8 milyar 170 milyon lira olacağı tahmin ediliyor.
Halkımızın toplamda kesilecek 2,9 milyona yakın kurbanlık için 25,8 milyar
liraya yakın para ödeyeceği öngörülüyor.”
“Standartlara uygun kesilmiş ve tuzlanmış yaş koyun
derisinin âdeti yaklaşık 20 liraya satılıyor. Tahmini olarak 2 milyon 150 bin
küçükbaş hayvan kesileceği hesap edildiğinde küçükbaş hayvanların derilerinin
ekonomik değeri yaklaşık olarak 43 milyon lirayı bulacaktır.
Ayrıca 400 kilogramlık bir sığırdan ortalama 30
kilogram deri çıkıyor. Standartlara uygun elde edilmiş, tuzlanmış sığır
derisinin kilosunun 9 lira olduğu göz önüne alındığında, kesilecek 720 bin
büyükbaş hayvandan elde edilecek derinin değeri ise 259 milyon 200 bin liraya
ulaşacak.
Toplam olarak kurbanlıklardan standartlara uyulursa
yaklaşık 302 milyon 200 bin liralık deri geliri elde edilecektir. Fakat
kurbanlıklar çoğu yerde ehil olmayan kişiler tarafından kesildiği için deride
ciddi olarak ekonomik kayıp oluşuyor. Bu kaybın yüzde 20'ler civarında olduğu
ve toplam kaybın 60,4 milyon lirayı bulduğu tahmin ediliyor.
Buna göre, kayıplarda göz önüne alındığında, Kurban Bayramında
ekonomiye kazandırılacak tahmini deri değerinin 241 milyon 600 bin lira
civarında olması bekleniyor.
Ziraat Odalarımızdan gelen bilgilere göre, son
yıllarda özellikle küçükbaş hayvan derilerini kimse almamakta, bu deriler
mecburen çöpe atılmaktadır. Bu ülkemiz açısından önemli bir kayıptır.
Yetkililerin bu konuya eğilmesi, ekonomik kaybın önüne geçecek tedbirleri
almasını bekliyoruz.”
“Hayvan pazar yerlerindeki yüksek çadır kiraları hala önemli bir sorundur”
“Kurbanlık satmak isteyen üreticilerimiz,
büyükşehirlerde her ilçede farklı olmak üzere satış yerlerine çadır kirası
ödüyor. Fiyatlar illere ve ilçelere göre farklılık gösteriyor. Buralardan
yüksek ücretler alınmaması yönünde belediyelere her yıl uyarılarda bulunmamıza
rağmen, ne yazık ki bu yıl da ciddi paralar alınıyor.
Kurban satıcıları 15 gün olarak kaldıkları süre
içinde; Ankara’da 6 bin 500 lira ile 8 bin lira, İstanbul’da 10 bin lira ile 40
bin lira, İzmir’de 8 bin lira ile 12 bin lira, Bursa’da ise 8 bin lira ise 60
bin lira civarında çadır kirası ödüyorlar.
Satış yerleriyle ilgili olarak belediye başkanları
mümkünse buralardan ücret almasınlar. Eğer bu mümkün değilse uygun fiyattan kiralasınlar.
Buralar sadece üreticilerimizin kullandıkları yerler olarak değil, kendilerine
oy veren vatandaşların da hizmet aldıkları yerler olarak görülmelidir. Bu
maliyet ne kadar düşerse vatandaşın kesesine de o kadar olumlu etki edecektir.”
“Kurban bayramları son yıllarda kasaplar için önemli
bir gelir kapısı oldu. Kasaplar, hayvanları kesme, yüzme, parçalama gibi işler
için yaptıkları işe göre farklı bir ücret almaktadır. Kimileri sadece kesip
dörde bölmekte, kimileri ise detaylı parçalamaktadır. Ücretler de buna göre
değişmektedir.
Kasaplar büyükbaş hayvanda sadece kesip, derisini
yüzüp, dörde bölmek için bin lira ile 2 bin 500 lira arası, detaylı parçalamak
için ise 3 bin-3 bin 500 lira arası, küçükbaşta ise 200 lira ile 300 lira arası
ücret talep ediyor.
Büyükbaş hayvanlarının ortalama yarısının kasaplar
tarafından yaklaşık bin 750 lira ücret mukabilinde kesileceği tahminiyle, 360
bin büyükbaş hayvan için kasaplara ödenecek tutar 630 milyon lirayı bulacaktır.
Aynı şekilde küçükbaş hayvanların yarısının kasaplar
tarafından ortalama 250 lira ücret karşılığında kesileceği hesabıyla 1 milyon
75 bin küçükbaş hayvan için kasaplara ödenecek tutar 268 milyon 750 bin lirayı
bulacaktır. Buna göre, kasaplara ödenecek bedel tahmini olarak toplamda 898
milyon 750 bin lira olacaktır.
Bunların yanı sıra kelle, işkembe, bağırsak gibi
sakatatlar kurban kesenler tarafından çoğunlukla alınmıyor. Kesim yerlerinde bırakılıyor
veya toplayıcılara veriliyor. Bu da ciddi bir ekonomik değer oluşturuyor.”
“Vatandaşlarımızın bu yıl alım gücü oldukça düştü. Bu
da kurbanlıklara olan talebi azalttı.
Emeklilere verilen bayram ikramiyesinde yapılacak
ciddi iyileştirme satışları hareketlendirecektir.
Vakıflar, dernekler, marketler ve bireysel gerçekleşen
kurbanlık hayvan satışı, hayvan pazarları, hayvan kesimleri, hayvanın derisi,
nakliyesi derken birçok ekonomik faaliyet 4 günlük süreçte gerçekleşecektir. Bu
durum yasal bir çerçeveye oturtulmalıdır.
Bugün kurbanlık piyasası milyarlarca liranın döndüğü
bir faaliyet alanı haline gelmiştir.
Ayrıca vakıf ve derneklerin yurtdışı fiyatlarını ülke
içi fiyatlarına göre daha düşük tutması birçok vatandaşın ucuz diye oralara
yönelmesine neden oluyor. Bu da iç pazar satışlarını olumsuz etkiliyor. Buna
yönelik ciddi düzenleme yapılmalıdır.
Hükümetimiz yoğun emek sarf edilen ve böylesi yüksek
meblağların döndüğü bir faaliyet alanını yasal çerçeveye oturtmalıdır.
Bu kapsamda hazırlanacak ‘kurbanlık ticaretinin
düzenlenmesi’ mevzuatıyla: İl/ilçe düzeyinde kurulacak, içerisinde Ziraat
Odası, Ticaret Borsaları, Üretici Örgütleri, Tarım ve Orman Bakanlığı il/ilçe
müdürlükleri ve ilgili diğer paydaşların olduğu komisyonlar kanalıyla, üretici
maliyetlerini dikkate alarak bir ‘taban fiyat’ belirlenmeli, toplu alım yapacak
vakıf, dernek ve marketlerin bu fiyatın altında alım yapması engellenmelidir.
Vakıf ve dernekler kesim öncesi belirledikleri alım
miktarlarını bakanlığa bildirmeli, ne kadar hayvanı nereden, kaç liraya
aldığını, hayvan küpesi kayıtlarıyla vekaleti nasıl paylaştırdığını, elde
edilen etleri nerelerde nasıl dağıttığını belgelemesi istenmeli, kasapların
kurbanlık kesim ücretleri bu komisyon kanalıyla belirlenmeli ve ücrete uyumun
sağlanması denetlenmeli, vakıf ve derneklerin yurtiçi/yurt dışı olarak tek
fiyat belirlemesi sağlanmalı, kurbanlık hayvan pazarlarındaki çadırların düşük
ücrete kiralanması sağlanmalı, kurbanlık hayvan nakillerinde üreticilere
nakliye desteği sağlanmalıdır.”
“Öte yandan üreticilerimiz, satışların geçen yıla göre
yavaş seyrettiğini ifade ediyor. Temennimiz talebin canlanarak satışlarda
beklenilen hızın yakalanması, üreticilerimizin hayvanlarının tamamını uygun
fiyata satarak emeklerinin karşılığını almasıdır.
Satışların beklendiği gibi gerçekleşmemesi durumunda
bayram döneminde satılamayan hayvanlar, Et ve Süt Kurumu tarafından
üreticilerimizin yaptığı ek masraflar da dikkate alınarak uygun bir fiyata
satın alınmalıdır. Bu kurbanlık yetiştiriciliğinde sürdürülebilirlik açısından
çok önemlidir.”