Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Kurban Bayramı mesajı…

Kurban Bayramı mesajı…

 -Kurban Bayramı mesajı…

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Birliğimizin ve beraberliğimizin simgesi olan bayram günleri, dayanışmamızın da doruğa ulaştığı günler olsun”

-“Vatandaşlarımız endişe etmesin, kurbanlıkta sıkıntı yok”

-“Kurbanlık kesimi mutlaka tecrübeli kişilerce yapılmalı”

-“Etler henüz kesim sıcaklığında iken poşetlerde buzdolabına veya hava alamayacak durumda büyük parçalar halinde üst üste konulmamalıdır”

 Ankara – 14.10.2013 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bayramların aynı zamanda birlik ve beraberliğin simgesi olduğunu belirterek, “Bayram günleri, maddi ve manevi dayanışmamızın; sevginin, saygının, hoşgörünün ve barışın da doruğa ulaştığı günler olsun” dileğinde bulundu.

Bayraktar, Kurban Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, bayramların aynı zamanda “hatırlama” ve “hatırlanma” günleri olduğunun altını çizdi; düşkünlere el uzatmanın, yardımda bulunmanın, Kurban Bayramı gibi paylaşmanın simgesi olan günlerde, daha da bir mana kazandığını vurguladı.

 -Kurbanlıkta sıkıntı yok-

 TZOB’un iller bazında yaptığı araştırmalara göre, bu yıl kurbanlık fiyatlarının genel olarak geçen bayrama yakın seyrettiği bilgisini veren Bayraktar, “Bilindiği üzere bu yıl da kurbanlık ithal edilmemiştir. Üreticilerimizin elinde yeterince hayvan vardır. Henüz kurbanlık almamış vatandaşlarımız, ‘hayvan bulamayacağız’ diye endişe etmesin, kurbanlıkta sıkıntı yoktur” değerlendirmesini yaptı.

Bayraktar, kesim işleminin mutlaka tecrübeli kişilerce yapılması gerektiğini de vurgulayarak, bu yolla, hem kesim hatalarının hem hayvanların strese sokulması sonucu et kalitesinin düşmesi gibi olumsuzlukların hem de acemi kasapların kendilerine ve yardımcılarına vereceği zararın önlenebileceğini bildirdi.

-Çevre tedbirleri alınmalı-

 Hayvan kesimi yapılan alanlarda oluşacak atıkların yol açacağı çevre kirliliğine yönelik tedbirlerin mutlaka sıkı şekilde alınması gerektiğini de kaydeden Bayraktar, halk sağlığına yönelik olası risklerin ancak böylelikle bertaraf edilebileceğini anımsattı.

Bayraktar, kurban etlerinin muhafazası konusunda da uyarılarda bulunarak,  “Etler, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde hava alması sağlanarak kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesi beklenmeli, 5-6 saat sonra da buzdolabına kaldırılmalıdır. Etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşetler içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulmamalıdır” dedi. 

Şemsi Bayraktar, tüm vatandaşların Kurban Bayramı’nı kutlayarak, bayramın milletimize, İslam alemine ve bütün insanlığa huzur, barış ve mutluluk getirmesi dileğinde bulundu.