-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Birliğimizin, beraberliğimizin, bütünlüğümüzün simgesi olan Bayramı anlamına yakışır bir şekilde yaşamalıyız”
-“Kurbanda hayvan kesim işlemi mutlaka tecrübeli kişilerce yapılmalıdır. Ancak bu yolla kesim hataları, hayvanların strese sokulması sonucu et kalitesinin düşmesi, acemi kasapların kendilerine ve çevrelerine vereceği zarar önlenebilir”
-“Hayvan kesimi yapılan alanlarda oluşacak atıkların yol açacağı çevre kirliliğine yönelik sıkı tedbirler alınmasıyla halk sağlığına yönelik olası riskler bertaraf edilebilir”
Ankara – 20.08.2018
- Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar,
birliğimizin, beraberliğimizin, bütünlüğümüzün simgesi olan Bayramı anlamına
yakışır şekilde yaşamamız gerektiğini bildirerek, “Bayram günleri, maddi ve
manevi dayanışmanın; sevgi, saygı, hoşgörü ve barışın da doruğa ulaştığı günler
olsun” dileğinde bulundu.
Bayraktar, Kurban
Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, bayramların aynı zamanda “hatırlama”
ve “hatırlanma” günleri olduğunun altını çizerek. “Bayramlar, büyükleri ve
küçükleri sevindirme, küskünleri barıştırma, hataları affetme, muhtaçlara el
uzatma, yardımda bulunma günleridir. Bayramlar, tatil günü gibi
değerlendirilmemelidir” dedi.
-“Kesim işlemi mutlaka tecrübeli kişilerce yapılmalıdır”-
Bayraktar, kurbanda
hayvan kesim işleminin mutlaka tecrübeli kişilerce yapılması gerektiğini
vurgulayarak, ancak bu yolla, kesim hataları, hayvanların strese sokulması
sonucu et kalitesinin düşmesi, acemi kasapların kendilerine ve çevrelerine
vereceği zararın önlenebileceğini bildirdi.
Hayvan kesimi
yapılan alanlarda oluşacak atıkların yol açacağı çevre kirliliğine yönelik sıkı
tedbirler alınması gerektiğini de kaydeden Bayraktar, halk sağlığına yönelik
olası risklerin ancak bu şekilde bertaraf edilebileceğini anımsattı.
Kurban etlerinin muhafazası konusunda da
uyarılarda bulunan Bayraktar şunları söyledi:
“Etler, parçalar
halinde temiz kaplara konulmalı ve güneş görmeyen serin bir yerde hava alması
sağlanarak kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesi beklenmeli, 5-6 saat sonra
ise buzdolabına kaldırılmalıdır. Etler henüz kesim sıcaklığında iken
buzdolabına poşetler içinde veya hava alamayacak bir durumda üst üste
konulmamalıdır.”
Şemsi Bayraktar, tüm vatandaşların Kurban Bayramı’nı kutlayarak, bayramın milletimize, İslam alemine ve bütün insanlığa huzur, barış ve mutluluk getirmesi dileğinde bulundu.