Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Karpuzda ilk dört: Adana, Antalya, İzmir ve Diyarbakır…

Karpuzda ilk dört: Adana, Antalya, İzmir ve Diyarbakır…

-Karpuzda ilk dört: Adana, Antalya, İzmir ve Diyarbakır…

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: -“2012 yılında üretilen 977 bin 322 dekar alanda, 4 milyon 22 bin 296 tonu bulan karpuzun, beşte birinden fazlasını Adana, yüzde 12,07’sini Antalya, yüzde 5,58’ini İzmir ve yüzde 4,75’ini Diyarbakır üretiyor”

-“Adana, üretimde 811 bin 887 tonla birinci sırada bulunurken, bu ili 485 bin 686 tonla Antalya, 224 bin 326 tonla İzmir, 191 bin 98 tonla Diyarbakır, 146 bin 906 tonla Şanlıurfa izliyor”

-“İlk 5 ili Ankara 143 bin 426, Mersin 131 bin 535, Samsun 118 bin 580, Mardin 113 bin 519, Muğla 113 bin 214, Manisa 112 bin 196, Balıkesir 110 bin 925, Denizli 110 bin 529 tonla takip ediyor”

-“74 ilde üretilen karpuzda en az üretim 42 tonla Karabük, 48 tonla Giresun, 157 tonla Artvin, 170 tonla Bolu, 272 tonla Kastamonu, 310 tonla Zonguldak, 857 tonla Erzurum, 925 tonla Ağrı illerinde görülüyor”

-“Karpuz ekilen alanda 133 bin 480 dekarla Adana ilk sırayı alırken, bu ili 80 bin 322 dekarla Antalya, 57 bin 413 dekarla İzmir, 52 bin 349 dekarla Diyarbakır, 50 bin 35 dekarla Şanlıurfa izliyor”

-“Dekar başına verimde Sakarya 6 bin 225 kilogramla birinciliği alırken, bu ili 6 bin 211 kilogramla Hakkari, 6 bin 177 kilogramla Mersin, 6 bin 82 kilogramla Adana, 6 bin 47 kilogramla Antalya, 5 bin 636 kilogramla Bilecik, 5 bin 423 kilogramla Samsun, 5 bin 417 kilogramla Sinop izliyor”

-“Türkiye ortalamasının 4 bin 116 kilogram olduğu karpuz veriminde, dekar başına verim, Şırnak’ta 1970, Nevşehir’de 1965, Çorum’da 1894, Çankırı’da 1713, Uşak’ta 1575, Kayseri’de 1508, Aksaray’da 1486, Kütahya’da 1440, Kilis’te 811 kilograma kadar iniyor”

-“Patates, soğan, karpuz gibi ürünlerde üretim planlamasının olmaması neticesinde arz ve talep dengesizliğinden canı yanan kesim, yine üreticilerimiz olmaktadır”

 Ankara – 20.09.2013 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’de üretilen karpuzun büyük bölümünü Adana, Antalya, İzmir ve Diyarbakır ürettiğini bildirerek, “2012 yılında 977 bin 322 dekar alanda üretilen 4 milyon 22 bin 296 ton karpuzun, beşte birinden fazlasını Adana, yüzde 12,07’sini Antalya, yüzde 5,58’ini İzmir ve yüzde 4,75’ini Diyarbakır üretiyor” dedi.

Diyarbakır’da bugün düzenlenecek Diyarbakır Kültür ve Karpuz Festivaline katılacak olan Bayraktar, yaptığı açıklamada, karpuzun Türkiye’de oldukça sevilerek ve beğenilerek tüketilen bir ürün olduğunu bildirdi.

Karpuzun bol miktarda C vitaminin içerdiğine, beta karoten ve potasyum bakımından zengin, içerdiği antioksidanlar nedeniyle sağlık üzerinde oldukça faydalı olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

“Başta pazarlama sorunları olmak üzere, tarımsal girdilerde dışa bağımlılık ve girdi fiyatlarındaki artış nedeniyle üretim maliyetlerinin yüksekliği, üreticinin maliyetin altında ürün satmak zorunda kalması gibi ülkemiz tarımında karşılaşılan genel sorunlar karpuz üreticilerimizin de temel sorunlarıdır. Patates, soğan, karpuz gibi ürünlerde üretim planlamasının olmaması neticesinde arz ve talep dengesizliğinden canı yanan kesim, yine üreticilerimiz olmaktadır.

Temel sorunların yanı sıra sınır ticareti kapsamında ülkemize giren karpuz, sınır illerimizde kalmayıp zaman zaman yurdun diğer bölgelerinde de satışa sunulmakta, üreticimiz haksız rekabete uğramaktadır. Bu sebeple kontrol noktalarında, hallerde ve pazarlarda denetimlerin sıkılaştırılması gerekmektedir.”

 -Türkiye üretimde dünya ikincisi-

 Dünyada 2011 yılında 102 milyon 889 bin 76 ton karpuz üretimi yapıldığını, bu üretiminden aldığı yüzde 66,96’lık payla Çin ilk sırada yer aldığını bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:

“Çin’in ardından dünya üretiminden aldığı yüzde 3,76’lık payla Türkiye ikinci sırada, yüzde 3,16’lık payla İran üçüncü sırada yer almaktadır. Üretim rakamlarına bakıldığında Çin 68 milyon 893 bin tonla açık farkla ilk sırayı, Türkiye 3 milyon 864 bin 489 tonla ikinci, İran 3 milyon 250 bin tonla üçüncü, Brezilya 2 milyon 198 bin 624 tonla dördüncü, ABD 1 milyon 688 bin 40 tonla beşinci sırada bulunmaktadır. Bu ülkeleri Rusya, Mısır, Özbekistan, Cezayir ve Meksika takip etmektedir.”

 -En fazla karpuz üreten iller-

 Türkiye’de 2012 yılında 977 bin 322 dekar alanda 4 milyon 22 bin 296 ton karpuz üretildiğini belirten Bayraktar,  Adana’nın üretimde 811 bin 887 tonla birinci sırada bulunurken, bu ili 485 bin 686 tonla Antalya, 224 bin 326 tonla İzmir, 191 bin 98 tonla Diyarbakır, 146 bin 906 tonla Şanlıurfa’nın izlediği bilgisini verdi. Bayraktar, üretimde ilk 5 ili, Ankara’nın 143 bin 426, Mersin’in 131 bin 535, Samsun’un 118 bin 580, Mardin’in 113 bin 519, Muğla’nın 113 bin 214, Manisa’nın 112 bin 196, Balıkesir’in 110 bin 925, Denizli’nin 110 bin 529 tonla takip ettiğini vurguladı.

 

-En az karpuz üreten iller-

 

74 ilde üretilen karpuzda en az üretimin 42 tonla Karabük, 48 tonla Giresun, 157 tonla Artvin, 170 tonla Bolu, 272 tonla Kastamonu, 310 tonla Zonguldak, 857 tonla Erzurum, 925 tonla Ağrı illerinde görüldüğüne dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

“Karpuz ekilen alanda 133 bin 480 dekarla Adana ilk sırayı alırken, bu ili 80 bin 322 dekarla Antalya, 57 bin 413 dekarla İzmir, 52 bin 349 dekarla Diyarbakır, 50 bin 35 dekarla Şanlıurfa izliyor. Adana, karpuz ekilen alanların yüzde 13,66’sına sahip. Antalya’nın ekilen alanlardaki payı yüzde 8,22, İzmir’in payı yüzde 5,87, Diyarbakır’ın payı yüzde 5,36, Şanlıurfa’nın payı yüzde 5,12 düzeyinde bulunuyor.

 -Verimde Sakarya birinci, Kilis sonuncu-

 Dekar başına verimde, Sakarya 6 bin 225 kilogramla birinciliği alırken, bu ili 6 bin 211 kilogramla Hakkari, 6 bin 177 kilogramla Mersin, 6 bin 82 kilogramla Adana, 6 bin 47 kilogramla Antalya, 5 bin 636 kilogramla Bilecik, 5 bin 423 kilogramla Samsun, 5 bin 417 kilogramla Sinop izliyor. Türkiye ortalamasının 4 bin 116 kilogram olduğu karpuz veriminde, dekar başına verim, Şırnak’ta 1970, Nevşehir’de 1965, Çorum’da 1894, Çankırı’da 1713, Uşak’ta 1575, Kayseri’de 1508, Aksaray’da 1486, Kütahya’da 1440, Kilis’te 811 kilograma kadar iniyor.”

Dünya karpuz üretiminde ilk 20 ülkenin 2011 yılı üretim rakamları ve dünya üretiminden aldıkları pay şöyle:

 

 

 

Karpuz

Üretimdeki

 

 

Üretimi

Payı

 

Ülkeler

(Ton)

(Yüzde)

1

Çin

68.893.000

66,96

2

Türkiye

3.864.489

3,76

3

İran

3.250.000

3,16

4

Brezilya

2.198.624

2,14

5

ABD

1.688.040

1,64

6

Rusya

1.574.560

1,53

7

Mısır

1.508.941

1,47

8

Özbekistan

1.294.700

1,26

9

Cezayir

1.285.134

1,25

10

Meksika

1.002.019

0,97

11

Kazakistan

874.600

0,85

12

İspanya

766.301

0,74

13

Suriye

670.559

0,65

14

Yunanistan

648.000

0,63

15

Ukrayna

617.600

0,60

16

Güney Kore

608.986

0,59

17

Romanya

592.214

0,58

18

Fas

579.982

0,56

19

Tayland

517.656

0,50

20

Mali

500.000

0,49

 

Dünya

102.889.076

100

Kaynak: FAO

 

Karpuz üreten 74 ilin 2012 yılı verilerine göre karpuz ekim alanı, karpuz üretimi, dekar başına karpuz verimi ve il payları şöyle:

 

 

 

Karpuz

 

 

 

 

Karpuz

Ekilen

 

Karpuz

Dekar

 

Ekilen

Alanda

Karpuz

Üretiminde

Başına

 

Alan

İl Payı

Üretimi

İl Payı

Verim

İller

(Dekar)

(Yüzde)

(Ton)

(Yüzde)

(Kg)

1

Adana

133.480

13,66

811.887

20,18

6.082

2

Antalya

80.322

8,22

485.686

12,07

6.047

3

İzmir

57.413

5,87

224.326

5,58

3.907

4

Diyarbakır

52.349

5,36

191.098

4,75

3.650

5

Şanlıurfa

50.035

5,12

146.906

3,65

2.936

6

Ankara

45.138

4,62

143.426

3,57

3.178

7

Mersin

21.295

2,18

131.535

3,27

6.177

8

Samsun

21.865

2,24

118.580

2,95

5.423

9

Mardin

41.110

4,21

113.519

2,82

2.761

10

Muğla

24.742

2,53

113.214

2,81

4.576

11

Manisa

37.300

3,82

112.196

2,79

3.008

12

Balıkesir

26.735

2,74

110.925

2,76

4.149

13

Denizli

29.808

3,05

110.529

2,75

3.708

14

Bursa

28.380

2,90

97.760

2,43

3.445

15

Edirne

19.816

2,03

74.578

1,85

3.764

16

Bilecik

12.854

1,32

72.440

1,80

5.636

17

Osmaniye

13.126

1,34

63.594

1,58

4.845

18

Tekirdağ

17.870

1,83

59.519

1,48

3.331

19

Aydın

15.276

1,56

57.752

1,44

3.781

20

Karaman

15.466

1,58

55.323

1,38

3.577

21

Muş

12.210

1,25

46.375

1,15

3.798

22

Tokat

13.030

1,33

45.893

1,14

3.522

23

Konya

11.070

1,13

43.120

1,07

3.895

24

Batman

14.360

1,47

41.840

1,04

2.914

25

Gaziantep

13.398

1,37

41.542

1,03

3.101

26

Burdur

6.793

0,70

32.119

0,80

4.728

27

İstanbul

8.368

0,86

31.655

0,79

3.783

28

Çanakkale

11.641

1,19

31.287

0,78

2.688

29

Uşak

19.065

1,95

30.030

0,75

1.575

30

Kırklareli

7.864

0,80

29.394

0,73

3.738

31

Sakarya

4.512

0,46

28.086

0,70

6.225

32

Kahramanmaraş

8.286

0,85

28.077

0,70

3.388

33

Adıyaman

7.965

0,81

21.953

0,55

2.756

34

Iğdır

7.290

0,75

21.475

0,53

2.946

35

Bingöl

6.150

0,63

19.695

0,49

3.202

36

Yozgat

6.062

0,62

19.011

0,47

3.136

37

Isparta

5.675

0,58

18.819

0,47

3.316

38

Kocaeli

4.809

0,49

18.107

0,45

3.765

39

Kırıkkale

4.143

0,42

15.397

0,38

3.716

40

Malatya

3.085

0,32

12.328

0,31

3.996

41

Elazığ

4.325

0,44

12.130

0,30

2.805

42

Eskişehir

3.460

0,35

11.653

0,29

3.368

43

Erzincan

2.562

0,26

11.386

0,28

4.444

44

Niğde

3.390

0,35

10.560

0,26

3.115

45

Hatay

2.112

0,22

8.911

0,22

4.219

46

Afyon

2.742

0,28

8.450

0,21

3.082

47

Sinop

1.402

0,14

7.595

0,19

5.417

48

Çorum

3.840

0,39

7.272

0,18

1.894

49

Şırnak

3.607

0,37

7.104

0,18

1.970

50

Amasya

1.565

0,16

6.821

0,17

4.358

51

Kırşehir

3.123

0,32

6.429

0,16

2.059

52

Kütahya

3.833

0,39

5.521

0,14

1.440

53

Kayseri

3.451

0,35

5.205

0,13

1.508

54

Siirt

2.280

0,23

4.906

0,12

2.152

55

Bitlis

920

0,09

4.555

0,11

4.951

56

Çankırı

2.635

0,27

4.515

0,11

1.713

57

Hakkari

655

0,07

4.068

0,10

6.211

58

Van

1.480

0,15

4.065

0,10

2.747

59

Aksaray

1.957

0,20

2.909

0,07

1.486

60

Sivas

639

0,07

2.779

0,07

4.349

61

Tunceli

982

0,10

2.454

0,06

2.499

62

Kilis

2.802

0,29

2.272

0,06

811

63

Yalova

482

0,05

2.033

0,05

4.218

64

Düzce

488

0,05

1.928

0,05

3.951

65

Nevşehir

877

0,09

1.723

0,04

1.965

66

Ağrı

580

0,06

1.275

0,03

2.198

67

Bartın

275

0,03

925

0,02

3.364

68

Erzurum

342

0,03

857

0,02

2.506

69

Zonguldak

110

0,01

310

0,01

2.818

70

Kastamonu

106

0,01

272

0,01

2.566

71

Bolu

68

0,01

170

0,00

2.500

72

Artvin

35

0,00

157

0,00

4.486

73

Giresun

20

0,00

48

0,00

2.400

74

Karabük

21

0,00

42

0,00

2.000

 

Türkiye

977.322

100,00

4.022.296

100,00

4.116

Kaynak: TÜİK