Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Karaman’da toplu açılış töreni

Karaman’da toplu açılış töreni

-Karaman’da toplu açılış töreni

-“Tarıma ateş düştü; yaraları sarmak zorundayız, zararımız her alanda var”

-“Çiftçi borçları 1 yıl ertelendi ama bu yeterli değil. Süre 2 yıla çıkarılmalı”

-Ulaştırma Bakanı Elvan: “Zor şartlar altında üretim yapan çiftçilere ne yapsak azdır”

Karaman – 25.5.2014 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu üretim yılında yaşanan kuraklık, don ve dolu gibi afetler nedeniyle “tarıma ateş düştüğünü” belirterek,  “Yaraları sarmak zorundayız, zararımız her alanda var. Çiftçi borçları 1 yıl ertelendi, ama bu yeterli değil. Süre 2 yıla çıkarılmalı” dedi.

Karaman’da 6 adet arpa ezme ve tohum işleme tesisi, 5 adet pancar kantarı mini sosyal tesisleri ile mısır kurutma tesislerinin toplu açılışı dolayısıyla düzenlenen ve Ulaştırma. Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın da katıldığı törende konuşan Bayraktar,  Ziraat Odalarının büyük bir gelişme gösterdiğini vurgulayarak, “Başkanlarımız hizmet yarışında” diye konuştu.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Karamanın tarım açısından çok önemli bir il olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:

"Ziraat odalarımız fevkalade gelişti. Kaynaklar çiftçimize geri dönüyor. Başkanlarımız hizmet yarışında. Karaman Ziraat odamız çok başarılı ve güzel hizmetler üretiyor. Elmada Karaman, Niğde, Isparta yarış içerisinde. Karaman elmada çok iyi, ancak buğdayda geri kaldı. Sulama sorunu çözüldüğü anda, çok farklı yerlere gelir,

Bu üretim sezonunda tarıma ateş düştü; yaraları sarmak zorundayız.  Zararımız her alanda var. Çiftçi borçları 1 yıl ertelendi, ama bu yeterli değil. Bu süre 2 yıla çıkarılmalı,

Sektörümüz açısından belediye başkanlarımıza da büyük işler düşüyor. Verimli arazilerimizi imara açmamaları gerekir, Bizim büyük hedeflerimiz var. 10 yıl içerisinde 150 milyar dolar tarımsal hasılası, 40 milyar dolar ihracatı olan bir tarım ülkesi hedefliyoruz."

-Bakan Elvan’ın sözleri-

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da konuşmasında, Türk tarımında çıtanın yükseldiğini belirterek, “Zor şartlar altında üretim yapan çiftçilere ne yapsak azdır dedi. Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son 10 yılda tarımımız şahlandı. Eski ilkel yöntemleri terk etti. Karaman'da 10 yıl önce toplulaştırma ne desek, kim cevap verebilirdi. Bugün toplulaştırmasını tamamlayan bir Karaman var. Toplulaştırma, üretim, refah, verim demektir. Tarımda sulamaya önem verildi. Çiftçimize geniş imkânlar sunduk. Ve tarımda Türkiye, Avrupa birincisi oldu. Karaman'da Orman ve Su İşleri’ne 11 yılda 3,2 milyar yatırım yapmışız. Bu artarak devam edecek. 15 adet gölet projemiz var, biri tamamlandı, 8’i devam ediyor. 2015 yılında 15'i de bitirilecek. Modern bir tarım kentiyiz."

Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu da, güç şartlar altında çiftçilik yaptıklarını belirterek, "Karaman tarım ile iç içedir. Herkes tarımdan beslenmektedir. Elma'da 570 bin ton ürelim yapan bir Karaman var. Verimi artırmak bizim görevimizdir. Profesyonel tarım yapmak zorundayız” dedi

Törene Bayraktar ve Elvan’ın yanı sıra Vali Murat Koca, Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, Belediye Başkanı Ertuğru I Çalışkan, TZOB Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Mustafa Hepokur, İl Genel Meclisi Başkanı Celalettin Güngörer, KTSO Başkanı Mustafa Toktay ile çok sayıda bürokrat, belediye başkanı ve üreticiler katıldı.