-Kanatlıyı ihracat vurmaya devam ediyor…
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Mart ayında, tavuk eti üretimi yüzde 6,4, yumurta üretimi yüzde 3,1 azaldı”
-“Tavuk eti üretimi Mart ayında, 2015 yılının aynı ayına göre 170 bin 104 tondan 159 bin 179 tona, tavuk yumurtası üretimi 1 milyar 514 milyon adetten 1 milyar 468 milyon adede geriledi”
-“Üretimdeki düşüşün en büyük sebeplerinden biri ihracatta yaşanan sıkıntıdır. Mart ayında kanatlı eti ihracatı yüzde 35,6, yumurta ihracatı yüzde 39,5 geriledi”
-“İhracattaki sıkıntıların aşılması, geleneksel pazarlara ve Ortadoğu ülkelerine daha fazla kanatlı eti ve yumurta ihracatı yapılması gerekiyor”
Ankara – 12.05.2016 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kanatlı sektörünü ihracattaki tıkanmanın vurmaya devam ettiğini bildirerek, “Mart ayında, tavuk eti üretimi yüzde 6,4, yumurta üretimi yüzde 3,1 azaldı” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2016 yılı Mart ayında tavuk eti üretiminin, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 azalarak, 170 bin 104 tondan 159 bin 179 tona, tavuk yumurtası üretiminin ise yüzde 3,1 gerileyerek 1 milyar 514 milyon adetten 1 milyar 468 milyon adede indiğini belirtti.
2014 yılında 17 milyar 145 milyon 389 bin adet olan yumurta üretiminin 2015 yılında yüzde 2,44 azalmayla 16 milyar 727 milyon 510 adede gerilediğini, 1 milyon 894 bin 669 ton olan tavuk eti üretiminin ise yüzde 0,77 artışla 1 milyon 909 bin 276 tona yükseldiğini belirten Bayraktar, “2016 Ocak, Şubat ve Mart aylarında tavuk eti üretimi, 2015 yılının aynı aylarına göre geriledi. Yumurta üretimi, 2015-2016 döneminde, Ocak ayında azaldıktan sonra, Şubat ayında bir miktar arttı ama Mart ayında yeniden düştü. 3 aylık dönemde tavuk eti üretimi yüzde 6,2 azalarak 479 bin tondan 449 bin tona, tavuk yumurtası üretimi yüzde 1,3 azalarak 4 milyar 491 milyon adetten 4 milyar 432 milyon adede indi” dedi.
-İhracatta düşüş-
Üretimdeki düşüşün en büyük sebeplerinden birinin ihracatta yaşanan sıkıntı olduğunu, Mart ayında kanatlı eti ihracatının yüzde 35,6, yumurta ihracatının ise yüzde 39,5 gerilediğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
“Türkiye’nin kanatlı eti ihracatının, 2016 yılı Ocak, Şubat ve Mart aylarında geriledi. Geçen yılın aynı ayına göre, Ocak ayında, yüzde 56,1 azalmayla 42,2 milyon dolardan 18,5 milyon dolara, Şubat’ta yüzde 34,8 gerilemeyle 42,6 milyon dolardan 27,8 milyon dolara, Mart ayında yüzde 35,6 azalmayla 47,4 milyon dolardan 30,5 milyon dolara indi. Yumurta ihracatı Ocak ayında yüzde 35,05 düşüşle 34,9 milyon dolardan 22,6 milyon dolara, Şubat’ta yüzde 34,2 gerilemeyle 31,7 milyon dolardan 20,9 milyon dolara, Mart’ta yüzde 39,5 düşüşle 34,2 milyon dolardan 20,7 milyon dolara geriledi.
2015 yılında kanatlı eti ihracatı 651 milyon dolardan 436,8 milyon dolara, yumurta ihracatı 402 milyon dolardan 273,5 milyon dolara düşmüştü. İhracatta yaşanan tıkanma ve düşüş devam ediyor. Kanatlı sektörü ihracatındaki tıkanma üretime de yansıyor.”
Bayraktar, 2015’te bazı bölgelerde lokal düzeyde yaşanan kuş gribi vakası sonrası kaybedilen pazarların yeni yeni tekrar elde edilmeye başlanması, küresel düzeyde talep düşüşü, çevre ülkelerde yaşanan iç karışıklıkların ulaştırma, ihracat imkanlarını kısıtlaması nedeniyle ihracatta düşüş görüldüğünü vurguladı.
İhracattaki sıkıntıların aşılması, geleneksel pazarlara ve Ortadoğu ülkelerine daha fazla kanatlı eti ve yumurta ihracatı yapılması gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, “İhracat acilen desteklenmeli, yeni pazarlara ağırlık verilmelidir. Aksi takdirde milyonlarca insanımıza ekmek kapısı olan kanatlı sektörü zor durumda kalacaktır” dedi.