Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Kadın çiftçiler eğitiliyor…

Kadın çiftçiler eğitiliyor…

-Kadın çiftçiler eğitiliyor…
-TZOB, Gıda, Tarım ve Hayvancılık
ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıklarının
imzaladığı protokol çerçevesinde Kadın Çiftçi
Eğitim Programı’nın ilki 102 kadın çiftçinin
katılımıyla İzmir’de başladı
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Ekonomimizin olmazsa olmazı tarım, tarımın
olmazsa olmazı ise kadın çiftçilerdir”
-“İki Bakanlığımızla yürüttüğümüz 23 konuyu kapsayan
bu program, kadın çiftçilerimiz açısından olduğu kadar,
sektörümüz ve ülkemiz açısından da çok çok önemlidir”
-“Gıda güvenliğinin bel kemiği, çiftçi kadınlarımızdır”

Ankara – 07.03.2013 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıklarının, 14 Mayıs 2012 Dünya Çiftçiler Günü’nde imzaladığı protokol çerçevesinde “Kadın Çiftçi Eğitim Programı” İzmir’de başladı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 102 kadın çiftçinin eğitimine başlanması dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Ekonomimizin olmazsa olmazı tarım, tarımın olmazsa olmazı ise kadın çiftçilerdir” dedi. Bayraktar, “İki Bakanlığımızla yürüttüğümüz ve 23 konuyu kapsayan bu program, kadın çiftçilerimiz açısından olduğu kadar, sektörümüz ve ülkemiz açısından da çok çok önemlidir” değerlendirmesinde bulundu.
Gelişmekte olan ülkelerde, Türkiye’de olduğu gibi tarımsal iş gücünün yüzde 42’sini ve daha az gelişmiş bazı ülkelerde de yüzde 70’ini kadınların oluşturduğuna dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti:
“Genellikle erkeklerden daha uzun süre çalışan kadınlar; çocuklar, yaşlılar ve hastaların bakımıyla da ilgilenirler. Bunun yanında kırsaldaki birçok kadın, kazanımlarının çoğunu ailelerinin ve toplumun faydasına kullanan küçük işyeri sahibi ve yatırımcılardır. Bazı gelişmelere rağmen kırsaldaki kadın ve kızlarımız kamu hizmetlerine ve sosyal korumaya ulaşmada ve iyi bir iş sahibi olmada hala engellerle karşılaşmaktadırlar.
Şayet kadınlar, kaynaklara ulaşmada erkeklerle aynı fırsata sahip olurlarsa, tarımsal üretim ve verimi arttırabilirler. Kadınlar ekonomik ve sosyal alanda güçlendirildiğinde, ekonomik büyüme, sosyal gelişme ve sürdürebilir kalkınma için liderlik ve değişimin temsilcisi olurlar.”

-Kadınlar güçlendiğinde etkili olacakları konular…-
Kadınların güçlendirilmesi halinde, dört konuda etkili olacaklarının, bugün bütün dünyada kabul edildiğinin altını çizen Bayraktar, bu konuları da “Gıda ve beslenme güvenliği, gelir yükselmesi, liderlik ve kırsal organizasyonlara katılımın artması ve ulusal ve uluslararası alanda ihtiyaçlara daha duyarlı bir politika ortamının oluşturulması” şeklinde sıraladı.
Verilen eğitimlerle tarım teknolojisindeki yeniliklerin kadınlara eşleri aracılığıyla ulaştırılması yerine, doğrudan kendilerine ulaştırılmasının sağlandığını da vurgulayan Bayraktar, “Kadın çiftçilerimizin, tarımsal üretim faaliyetine erkeklerden daha fazla oranda katılımları dikkate alındığında, erkeklerden daha çok kadınlara tarımsal eğitim hizmetleri verilmesini, çok önemli ve kaçınılmaz buluyoruz” dedi.

-Gıda güvenliğinin belkemiği…-
Bayraktar, şunları kaydetti:
“Gecesini gündüzüne katarak, üretime, evinin geçimine, çocuklarının bakımına, erkeklerden de daha fazla emek harcayarak omuz veren değerli kadın çiftçilerimiz gıda güvenliğinin bel kemiğidir.
Üretimin her aşamasına aktif bir biçimde katılan kadın çiftçilerin, kalkınmanın imkânlarından yeterli pay almalarının sağlanması için eğitilmeleri ve desteklenmeleri şarttır.
Kadın çiftçilerimizin eğitim çalışmalarının ilk ayağında, 2012 Kasım ayı itibarıyla kadın çiftçileri eğitecek olan ‘Eğiticilerin Eğitimi’ programını başlatarak işe koyulduk. Bundan sonra, İzmir’den başlayarak, etap etap pilot illerde kadın çiftçilerimizin eğitimi gerçekleştirilecek.”

-Eğitim konuları-
TZOB Genel Başkanı Bayraktar’ın verdiği bilgiye göre, kadın çiftçilere verilecek eğitim konularının başlıkları şöyle:
Kooperatifçilik ve kadın; Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları; İklim değişikliği ve kadın; Sosyal güvenlik; Girişimcilik, liderlik ve kadın; Makine ekipman ve hibe destekleri, projeler; Meyve yetiştiriciliği; Bağ yetiştiriciliği ve mücadelesi; Zeytin yetiştiriciliği ve mücadelesi; Örtü altı sebze yetiştiriciliği ve mücadelesi; Organik tarım; Tarım ilaçları ve bunların insan sağlığı ve çevre üzerine olumsuz etkileri; Evsel atıkların (meyve-sebze) kompost olarak değerlendirilmesi; Büyükbaş ve küçük baş hayvan yetiştiriciliği, besleme, bakımı ve hastalıkları; Bal arısı, polen, bal, arı sütü ve probolisin insan beslenmedeki önemi; Kanatlı hastalıkları; Hayvansal kaynaklı gıdaların üretimi ve güvenliği; Kaliteli ve güvenli gıda; Sağlıklı beslenme; Kaliteli ve güvenli gıdanın mevzuattaki yeri; Gıdaların muhafaza yöntemleri, Gıdaların satın alınmasında ve tüketilmesinde dikkat edilecek hususlar; Gıdaların bozulma nedenleri ve gıda zehirlenmeleri.
İzmir’deki eğitim toplantısı yarın (8 Mart’ta) tamamlanacak. Kapanış töreninde, 102 kadın çiftçiye katılım belgeleri 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde verilecek.