Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Kadın Çiftçi Eğitimi Sertifika töreni…

Kadın Çiftçi Eğitimi Sertifika töreni…

-Kadın Çiftçi Eğitimi Sertifika töreni…
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Toprak işlemeden hasada kadar Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak yaptığımız bir çalışmada, müthiş bir israf ve verimlilik kaybı olduğunu gördük”
-“Toprak derinliğini işlerken ayarlayamazsanız, gübreyi yanlış ve yetersiz kullanırsanız, kaliteli tohum kullanamazsanız,
ilacı zamanında, yeterli miktarda vermezseniz verimlilik kaybı olur”
-“Hasatta önemli israf var. Bunları ekonomiye kazandırmamız lazım. Tabii bunun için ne yaparsanız yapın, destek de verseniz,
mümkün değil”
-“Sadece kadın çiftçileri değil, Türkiye'deki tüm çiftçileri eğitmemiz gerek”
-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: "Tarım sektörünün gelişmesinde kadın çitçilerin büyük emeği oldu. Kadın çiftçileri eğiterek tarımda daha verimli üretim yapılmasını sağladık”
-Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam: "Çiftçilik, toprak ve tarımla uğraşan kadınların çok donanımlı, birikimli ve eğitimli olması bize muazzam katma değerler kazandıracak”

Gaziantep – 04.01.2014 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ziraat Odaları olarak yaptıkları çalışmada, toprak işlemeden hasada kadar müthiş bir israf ve verimlilik kaybı olduğunu gördüklerini bildirerek, “Sadece kadın çiftçileri değil, Türkiye’deki tüm çiftçileri eğitmemiz gerek” dedi.
“Kadın Çiftçi Eğitimi Sertifika Töreni”, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) ev sahipliğinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Aile ve Sosyal Politikalar eski bakanı, Milletvekili Fatma Şahin ile TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın katılımıyla Gaziantep’te yapıldı.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, törende yaptığı konuşmada, yapılan işbirliği ve çalışmalardan dolayı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Aile ve Sosyal Politikalar eski bakanı Fatma Şahin’e teşekkür etti. Kadın çiftçi eğitimi konusunda bilgi veren Bayraktar, kadın çiftçilerinin eğitimine TZOB olarak çok önem verdiklerini kaydetti.
Tarımın, dünyada enerji ile birlikte en stratejik sektör haline geldiğini bildiren Bayraktar, şunları söyledi:
“Tarım sektörü müthiş bir konjonktür, fırsat yarattı. Biz de Türk çiftçileri olarak bundan istifade etmek istiyoruz. Tarım ürünleri ticareti daha liberal hale geldi. Müthiş bir rekabet var. Dünyadaki tarım ürünleri ticaretinde payımızı almamız lazım. Bu açıdan tarım sektöründe eğitimin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Aslında tarım sektöründe çalışan insanlar olarak bizler her şeyi eksiksiz, noksansız yaptığımızı düşünüyoruz ama öyle değil. Bakın toprak işlemeden hasada kadar Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak yaptığımız bir çalışmada müthiş bir israf ve verimlilik kaybı olduğunu gördük. Toprak derinliğini işlerken ayarlayamazsanız, gübreyi yanlış ve yetersiz kullanırsanız, kaliteli tohum kullanamazsanız, ilacı zamanında, yeterli miktarda vermezseniz verimlilik kaybı olur. Bütün bunlar kalite ve standardı etkiler. Hasatta önemli israf var. Bunları ekonomiye kazandırmamız lazım. Tabii bunun için ne yaparsanız yapın, destek de verseniz, çiftçiyi farklı yönden destekleseniz de eğitim yoksa anahtar kelime olan verimliliği, kalite ve standardı yakalamamız mümkün değil.”
Sadece kadın çiftçileri değil, Türkiye’deki bütün çiftçileri eğitmek gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:
“Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın çalışmalarına destek veriyoruz. Hatta birlikte uyguladığımız projeler var. Araştırma enstitülerinde birlikte eğitim veriyoruz. Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği olarak da eğitim çalışmalarına önem veriyoruz. Buna mecburuz. İnşallah 2023 hedeflerine ulaşmamız açısından da bunun önemli olduğunu düşünüyoruz. Eğer biz 150 milyar dolarlık tarımsal hasılayı gayri safi yurtiçi hasılaya katmak istiyorsak ve 40 milyar dolarlık ihracat yapmak istiyorsak hedefimiz bu ise işin temeli eğitimden geçiyor.
Kadın çiftçileri eğitmek çok önemli tarımdaki istihdamın yarısı kadınlardan oluşuyor. Bunu yapmaya mecburuz. Biz kadın çiftçilerimizi eğitmezsek sadece erkek çiftçileri eğiterek, nasıl verimlilik yakalayabileceğiz. Bu mümkün değil. Bundan dolayı yaptığımız fevkalade önemli bir iş. Ve bizde bunun bilinci içindeyiz.”

-“Desteklemelerde, projelerde kadınlarımıza öncelik verelim”-

Kadınlara sadece eğitim vermenin yetmeyeceğini, onları moral olarak da yükseltmek gerektiğini bildiren Bayraktar, “Onlara moral vermemiz lazım. Bunu çok önemli görüyorum. Ne yapmamız lazım? Mesela desteklemelerde, projelerde kadınlarımıza öncelik verelim. Pozitif ayrımcılık yapalım. Bunu hak ediyorlar. Sosyal Güvenlilik Kurumu’na ödenen primlerde daha fazla devlet desteği sağlayalım. Orada pozitif ayrımcılık yapalım. Buna kimsenin itirazı olmaz” dedi.
Kendisinin aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurulu Yönetim Kurulu üyesi olduğunu, Sosyal Güvenlik Kurumu’nda bazı önemli çalışmalar yaptıklarını, bazı haklar elde ettiklerini ve bunlardan kadın çiftçilerin yararlandığını belirten Bayraktar, şunları söyledi:
“Krizlerin de önemli bir kısmı önlenebilir diye düşünüyorum. Desteği hiç olmazsa sertifika alanlardan başlatırsak, bu sertifikalarında bir önemi olur, aynı zamanda bu eğitim çalışmalarına da ivme kazandırır diye düşünüyorum. Tabii burada genç kadın çiftçilerin de eğitimine de önem veriyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, İŞKUR ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak illerde genç kadınlarımıza da eğitim verdik. Eğer dünyada kadınlarımızı gübreyle ve kaliteli tohumla, teknolojiyle daha önce tanıştırabilirsek, açlık sınırında bu kadar insan olmazdı. İnşallah bundan sonra Türkiye’de, Türk kadınlarımız daha verimli üretecek, sadece bizim ülkemize değil, dünyanın gıda güvencesine katkı sağlayacaktır. “
Bayraktar konuşmasının sonunda projede emeği geçen herkese teşekkür etti ve ülkeye hayırlar getirmesini diledi.

-Bakan Eker-

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Eker yaptığı konuşmada, kadın çiftçilerin eğitilmesine yönelik Türkiye'de Gaziantep, Sakarya, Kayseri, Diyarbakır ve İzmir'in yer aldığı 5 ili pilot il seçtiklerini, söz konusu çiftçi eğitim programlarının dalga dalga diğer illere yayılarak devam ettiğini söyledi.
Tarımdaki değişim ve dönüşümün hayattaki değişim ve dönüşümle paralellik arz ettiğini belirten Eker, "Çünkü, tarım sadece iktisadi boyutu olan bir sektör değildir, sosyal boyutu olan, kültür kodlarının şekillendiği bir sektördür. Kültür kelimesinin Latince anlamının ekip biçmek olduğunu hatırlarsak, kültürel faaliyetlerin tarımsal alandaki ekip biçmek üretmek anlamına geldiğini görürüz" şeklinde konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimat ve direktifleri doğrultusunda, Türk tarım politikasını 2003 yılında yeniden belirlediklerini ifade eden Eker, şunları kaydetti:
"Tarım politikamızın belirlenmesi için bir strateji geliştirdik, bizden önceki hiçbir iktidarın yapamadığı bir stratejiyi uygulayarak tarımsal destekleme politikamızı yeniden belirledik. Bu stratejiyi IMF ve Dünya Bankası’nın önerdiği şekilde değil de Türkiye'nin ihtiyaçlarına göre şekillendirdik. Biz Türkiye'de 2003-2013 yılları arasında çiftçiye karşılıksız verdiğimiz nakdi hibe miktarı 60 milyar liradır. Türkiye'nin son 10 yılda dünyaya sattığı tarım ve gıda ürünleri, satın aldığından çok çok daha fazladır. Yani Türkiye net olarak tarım ihracatı yapan bir ülke konumuna kavuşmuştur. Türkiye İhracatçılar Meclisi 2013 yılındaki tarım ihracatının 21,3 milyar dolar olduğunu dün açıkladı. Yani geçen yıl yapılan 152 milyar dolar civarındaki ihracatın 21,3 milyar dolarlık kısmını gıda ve tarım ürünleri kapsıyor."
Tarım sektörünün gelişmesinde kadın çitçilerin büyük emeğinin olduğunu, kadın çiftçileri eğiterek tarımda daha verimli üretim yapılmasını sağladıklarını vurgulayan Eker, sözlerini şöyle tamamladı:
"Kadın çiftçilerin eğitilmesi konusunda hükümet olarak ciddi adımlar attık. Onlara pozitif ayırımcılık yaptık. Kadınların kendi adlarına kurdukları işletmelerde uygulayacakları projelere öncelik verdik. Özel destekleme primleri verdik. Türkiye'de tarım sektöründe 6,5 milyon kişi istihdam ediliyor, bu rakamın önemli bir kısmını kadınlar oluşturuyor."

-Bakan İslam-

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam da onlarca sene önce devletin eline terk edilen kimsesiz çocukların kocaman koğuşlarda anne şefkatinden nispeten uzak bir şekilde barındırıldığını ancak yeni uygulamaya konan projelerle bu çocukların oluşturulan küçük evlere yavaş yavaş yerleştirildiklerini söyledi.
İslam, şunları kaydetti:
"Bu yavrularımız oluşturulan küçük evlere yerleştiriliyorlar. Aile şefkatiyle büyütülmeye çalışılıyorlar, bunun da bir adım ötesinde bu çocuklarımız bundan sonra kendi evlerinde maddi sıkıntı dolayısıyla eğer yurtlara verilmiş bakım ücretlerini kendi ailelerine ya da kendi yakınları bulunamıyorsa onlara annelik babalık yapacak hevesli ve yürekli vicdan sahibi insanlara vereceğiz. Bu çocukları topluma katma değer sağlayan çok mutlu bireyler olarak yetiştirmeye kararlıyız. Kadın, çocuk, engelli politikalarımız ve bunun gibi dezavantajlı gruplarla alakalı politikalarımız gün geçtikçe daha geniş ve detaylandırılarak devam edecek.”
Kadınların daha farklı mesleklere doğrudan yöneldiklerini ifade eden İslam, "Kadınlar toprak ve çiftçilikten biraz vazgeçer gibiler ama onları çiftçiliğe geri döndürmeyi arzu ederiz. Hele de çiftçilik, toprak ve tarımla uğraşan kadınların çok donanımlı ve birikimli, eğitimli olmasının bize muazzam katma değerler kazandıracağını düşünüyorum. Onun için bu projeyi önemsiyorum. Bizim işimiz hizmet etmek" dedi.

-Diğer konuşmacılar-
Gaziantep Valisi Erdal Ata, tarımın ülkelerin ekonomilerinde önemli yer tuttuğunu belirtti. Bir ülke sanayide ne kadar kalkınırsa kalkınsın; ne kadar ileri düzeyde olursa olsun. Kişi başına düşen milli geliri ne kadar yüksek olursa olsun; ihmal edilmemesi gereken sektörlerin başında tarım ve hayvancılık sektörünün geldiğini vurgulayan Ata, “bugün dünyanın gelecekte karşılaşacağı en büyük sorunlardan bir tanesinin gıda olduğunu düşünüyoruz. Bugün milyonlarca insan hatta milyarları bulan dünyadaki nüfus açlık sorunuyla karşı karşıya” diye konuştu.

Gaziantep Milletvekili ve AK Parti Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan adayı Fatma Şahin ise geçmişe ait kültürel zenginliğin nedenin toprak olduğunu söyledi.
Bu projeyle toprağın ve kadının bereketini birleştirdiklerini ifade eden Şahin, kırsal alanda yapılacak iyileştirmelerin şehirlerin karşısına çıkabilecek potansiyel sorunların önüne geçilmesini sağladığını belirtti.
Törende açılış konuşmasını Gaziantep Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Sıddık Durmaz yaptı. Kadın Çiftçi Eğitimi programını tamamlayan kadınlar adına Serda Yılmaz konuşmasını gerçekleştirdi.
İlki İzmir’de gerçekleşen eğitime 104, Kayseri’de 105, Diyarbakır’da 102, Sakarya’da 322, Gaziantep’te ise 138 kadın çiftçi katıldı.
Gaziantep Ziraat Odaları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen eğitimlerle Gaziantepli kadın çiftçilere, “İklim Değişikliği ve Kadın”, “Kooperatifçilik ve Kadın”, “Girişimcilik, Liderlik ve Kadın”, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadın Hakları”, “Sosyal Güvenlik” konularında eğitim verildi.
Gaziantepli kadın çiftçiler için, Nurdağı Ziraat Odası, Şehitkâmil Ziraat Odası tarafından yeni projeler hazırlandı ve bu projeler, İpekyolu Kalkınma ajansı tarafından desteklendi.
Konuşmaların ardından kadın çiftçilerin sertifikalarını, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Aile ve Sosyal Politikalar eski bakanı, Milletvekili Fatma Şahin ve TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve diğer yetkililer verdi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 14 Mayıs 2013 tarihinde Diyarbakır’da, 9 Eylül 2013 tarihinde Sakarya’da düzenlenen törenlerle kadın çiftçilere sertifika vermişlerdi.
Törene bakanlar Ayşenur İslam, Mehdi Eker ve TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Gaziantep Valisi Erdal Ata, Aile ve Sosyal Politikalar eski bakanı Fatma Şahin, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Halil Mazıcıoğlu, Derya Bakbak, Mehmet Sarı, Ali Şahin, Mehmet Erdoğan, Gaziantep Emniyet Müdürü Ömer Aydın, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Gaziantep Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Sıddık Durmaz, AK Parti Gaziantep İl Başkanı Ahmet Uzer ile çok sayıda kadın çiftçi ve ziraat odası başkanı katıldı.