-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Kırmızı et üretimi, 2013 yılında yüzde 8,8 artarak
996 bin tonu geçti. Üretimdeki bu artış da dikkate alınarak ithalat söylemlerine bir an önce
son verilmeli”-“2013 yılında en fazla artış oranı yüzde 35,1 ile keçi etinde görülürken, sığır eti üretimi yüzde 8,8,
koyun eti üretimi yüzde 5,8 arttı. Manda eti üretimi ise yüzde 80,6 geriledi”
-“Kırmızı et üretiminin yüzde 87,27’sini sığır eti, yüzde 10,33’ünü koyun eti, yüzde 2,36’sını keçi eti,
yüzde 0,04’ünü manda etinden oluştu”
-“TZOB olarak ithalat yapılmadan da bu ülkenin et ihtiyacının karşılanacağına inanıyoruz. Zaten üretim
rakamları da bunu teyit ediyor”
-“Ette ithalatçı olmak istemiyorsak süt fiyatlarında istikrarı sağlamamız, bunun için de Et ve Süt
Kurumu’nu faaliyete geçirmemiz şarttır”
-“İthalatın kesinlikle tekrar açılmaması, çiğ süt fiyatlarının hayvancılığın geleceği açısından
sürdürülebilir seviyelere getirilmesi gerekir”
Ankara – 11.02.2014 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kırmızı ette ithalat talebini artan üretimin boşa çıkardığını bildirerek, “Kırmızı et üretimi, 2013 yılında yüzde 8,8 artarak 996 bin tonu geçti. Üretimdeki bu artış da dikkate alınarak ette ithalat söylemlerine bir an önce son verilmeli” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2011 yılında 776 bin 915 bin ton, 2012 yılında 915 bin 845 ton olan kırmızı et üretiminin 2013 yılında 996 bin 125 tona yükseldiğini belirtti. 2013 yılında en fazla artış oranının yüzde 35,1 ile keçi etinde görülürken, sığır eti üretiminin yüzde 8,8, koyun eti üretiminin yüzde 5,8 arttığını, manda eti üretiminde ise yüzde 80,6 oranında gerileme olduğu bilgisini veren Bayraktar, şunları kaydetti:
“2011 yılında 644 bin 906 ton olan sığır eti üretimi, 2012 yılında 799 bin 344 tona, 2013 yılında 869 bin 292 tona çıktı. Koyun eti üretimi, 2011 yılında 107 bin 76 tondu. Bu rakam 2012 yılında 97 bin 334 tona indi. Geçen yıl ise 102 bin 943 tona çıktı. Keçi etinde, 2011 yılında 23 bin 318 ton olan üretim, 2012 yılında 17 bin 430 tona düştü, 2013 yılında ise 23 bin 554 tona yükseldi. Zaten yetersiz olan manda etinde 2011 yılında 1615 ton olan üretim, 2012 yılında 1736 tona çıktıktan sonra 2013 yılında 336 tona geriledi.”
Kırmızı et üretimindeki esas artışın sığır etinden sağlandığını belirten Bayraktar, manda eti üretiminde büyük düşüş olduğunu, koyun eti üretiminin 2013 yılındaki artışa rağmen, 2011 yılı rakamının altında kaldığını, keçi etinde de 2011 yılı rakamının ancak geçilebildiğini vurguladı.
-Kırmızı etin yüzde 87,27’si sığır, yüzde 10,33’ü koyun eti-
Sığır eti üretimin toplam kırmızı et üretiminin yüzde 87,27’sini karşıladığına dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
“Kırmızı et üretiminin yüzde 87,27’sini sığır eti, yüzde 10,33’ünü koyun eti, yüzde 2,36’sını keçi eti, yüzde 0,04’ünü manda etinden oluştu. 2011 yılında kırmızı et üretiminin yüzde 83’ü sığır etinden oluşuyordu. Bu oran 2012 yılında yüzde 87,28’e çıktı. 2013 yılında da yüzde 87,27 ile bu oranı korudu.
2013 yılındaki artışın nedeni, 2012 yılının sonunda gümrük vergilerinin yükseltilmesi dolayısıyla ithalatın durarak, ülkeye ürün girişinin engellenmiş olmasıdır. Doğru olan bu karar, üreticilerimize nefes aldırmıştır.
Gümrük vergilerin yükseltilmesi ülkeye ürün girmesini engellemiş, verilen ülke içi teşviklerle birlikte de üretimde artışlar gerçekleşmiştir. Üreticiler, ithalattan kolay para kazanmak isteyenlerin piyasayı tedirgin edici ithalat söylemlerini bırakmaları halinde daha rahat üretim yapabilecekler, devletin vereceği desteklerle ve gümrük vergilerindeki koruyucu önlemlerle birlikte halkımızın ihtiyacını rahatça karşılayabileceklerdir.
TZOB olarak ithalat yapılmadan da bu ülkenin et ihtiyacının karşılanacağına inanıyoruz. Zaten üretim rakamları da bunu teyit ediyor. Bunun aksini iddia edenler, gerekçelerini kamuoyuna açıklamak zorundadırlar.”
-“Ette yaşanan her türlü krizin temelinde sütteki istikrarsızlık yatıyor”-
Et sektöründe yaşanan her türlü krizin temelinde süt piyasasındaki istikrarsızlığın yattığını belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
“Düşük süt fiyatları nedeniyle damızlık hayvanlar kasaba gidince milyarlarca dolarlık besilik, kasaplık canlı hayvan ve karkas et ithal etmek, yurt dışından damızlık hayvan satın almak, hayvancılığın eski hale gelmesi ve işletmelerin yeniden kurulabilmesi için sıfır faizli krediler vermek gerekmektedir. Bunların hepsi, devlete ve hazineye yük demektir. Ette ithalatçı olmak istemiyorsak süt fiyatlarında istikrarı sağlamamız, bunun için de Et ve Süt Kurumu’nu faaliyete geçirmemiz şarttır. Bugün süt fiyatlarının üretimi sürdürülemez kıldığı aşikârdır. Eğer çiğ süt fiyatları böyle devam edecek olursa, 2008 yılında yaşanan süreç tekrar yaşanabilir.
Beklentimiz; ithalat söylemlerine bir an önce son verilmesi, ithalatın kesinlikle tekrar açılmaması, çiğ süt fiyatlarının hayvancılığın geleceği açısından sürdürülebilir seviyelere getirilmesi gerekir.”
Dönemler itibarıyla kırmızı et üretim rakamları şöyle:
|
|
I.Dönem |
II.Dönem |
III.Dönem |
IV.Dönem |
Toplam |
|
|
Kırmızı Et |
Kırmızı Et |
Kırmızı Et |
Kırmızı Et |
Kırmızı Et |
|
|
Üretimi |
Üretimi |
Üretimi |
Üretimi |
Üretimi |
|
Yıl |
(Ton) |
(Ton) |
(Ton) |
(Ton) |
(Ton) |
TOPLAM |
2011 |
157 932 |
171 595 |
173 177 |
274 210 |
776 915 |
|
2012 |
171 465 |
183 017 |
196 108 |
365 255 |
915 845 |
|
2013 |
208 597 |
212 885 |
206 466 |
368 177 |
996 125 |
|
|
|
|
|
|
|
Sığır |
2011 |
133 724 |
144 153 |
144 970 |
222 059 |
644 906 |
|
2012 |
149 722 |
159 320 |
173 202 |
317 100 |
799 344 |
|
2013 |
180 764 |
187 587 |
177 757 |
323 184 |
869 292 |
|
|
|
|
|
|
|
Manda |
2011 |
224 |
181 |
602 |
608 |
1 615 |
|
2012 |
565 |
926 |
79 |
166 |
1 736 |
|
2013 |
20 |
61 |
40 |
215 |
336 |
|
|
|
|
|
|
|
Koyun |
2011 |
19 856 |
23 959 |
23 491 |
39 770 |
107 076 |
|
2012 |
17 330 |
20 114 |
20 987 |
38 903 |
97 334 |
|
2013 |
19 930 |
21 959 |
26 396 |
34 658 |
102 943 |
|
|
|
|
|
|
|
Keçi |
2011 |
4 128 |
3 303 |
4 114 |
11 773 |
23 318 |
|
2012 |
3 848 |
2 657 |
1 840 |
9 085 |
17 430 |
|
2013 |
7 883 |
3 278 |
2 273 |
10 120 |
23 554 |
Dönemler itibarıyla kırmızı et üretiminde bir önceki döneme göre değişim oranları şöyle:
|
|
Bir Önceki |
Bir Önceki |
Bir Önceki |
Bir Önceki |
|
|
Döneme |
Döneme |
Döneme |
Döneme |
|
|
Göre |
Göre |
Göre |
Göre |
|
|
Değişim |
Değişim |
Değişim |
Değişim |
|
Yıl |
(Yüzde) |
(Yüzde) |
(Yüzde) |
(Yüzde) |
TOPLAM |
2011 |
|
8,7 |
0,9 |
58,3 |
|
2012 |
-37,5 |
6,7 |
7,2 |
86,3 |
|
2013 |
-42,9 |
2,1 |
-3,0 |
78,3 |
|
|
|
|
|
|
Sığır |
2011 |
|
7,8 |
0,6 |
53,2 |
|
2012 |
-32,6 |
6,4 |
8,7 |
83,1 |
|
2013 |
-43,0 |
3,8 |
-5,2 |
81,8 |
|
|
|
|
|
|
Manda |
2011 |
|
-19,4 |
233,4 |
1,1 |
|
2012 |
-7,2 |
63,9 |
-91,4 |
109,1 |
|
2013 |
-88,1 |
211,0 |
-34,2 |
431,6 |
|
|
|
|
|
|
Koyun |
2011 |
|
20,7 |
-2,0 |
69,3 |
|
2012 |
-56,4 |
16,1 |
4,3 |
85,4 |
|
2013 |
-48,8 |
10,2 |
20,2 |
31,3 |
|
|
|
|
|
|
Keçi |
2011 |
|
-20,0 |
24,6 |
186,1 |
|
2012 |
-67,3 |
-31,0 |
-30,8 |
393,8 |
|
2013 |
-13,2 |
-58,4 |
-30,7 |
345,3 |
Dönemler itibarıyla kırmızı et üretiminde bir önceki yılın aynı dönemine göre değişim oranları şöyle:
|
|
Bir önceki |
Bir önceki |
Bir önceki |
Bir önceki |
|
|
|
Yılın |
Yılın |
Yılın |
Yılın |
|
|
|
Aynı |
Aynı |
Aynı |
Aynı |
Bir Önceki |
|
|
Dönemine |
Dönemine |
Dönemine |
Dönemine |
Yıla |
|
|
Göre |
Göre |
Göre |
Göre |
Göre |
|
|
Değişim |
Değişim |
Değişim |
Değişim |
Değişim |
|
Yıl |
(Yüzde) |
(Yüzde) |
(Yüzde) |
(Yüzde) |
(Yüzde) |
TOPLAM |
2012 |
8,6 |
6,7 |
13,2 |
33,2 |
17,9 |
|
2013 |
21,7 |
16,3 |
5,3 |
0,8 |
8,8 |
|
|
|
|
|
|
|
Sığır |
2012 |
12,0 |
10,5 |
19,5 |
42,8 |
23,9 |
|
2013 |
20,7 |
17,7 |
2,6 |
1,9 |
8,8 |
|
|
|
|
|
|
|
Manda |
2012 |
152,2 |
412,8 |
-86,8 |
-72,7 |
7,5 |
|
2013 |
-96,5 |
-93,4 |
-49,2 |
29,2 |
-80,6 |
|
|
|
|
|
|
|
Koyun |
2012 |
-12,7 |
-16,0 |
-10,7 |
-2,2 |
-9,1 |
|
2013 |
15,0 |
9,2 |
25,8 |
-10,9 |
5,8 |
|
|
|
|
|
|
|
Keçi |
2012 |
-6,8 |
-19,5 |
-55,3 |
-22,8 |
-25,2 |
|
2013 |
104,8 |
23,4 |
23,5 |
11,4 |
35,1 |