TZOB Genel Başkanı Bayraktar, kuvvetli yağış sonucu oluşan sel baskınlarından zarar gören Balıkesir'in Ayvalık ile İzmir'in Dikili ilçelerindeki tarımsal alanlarda inceleme yaptı, çiftçilerle görüştü
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar, kuvvetli yağış sonucu oluşan sel baskınlarından zarar gören Balıkesir'in Ayvalık ile İzmir'in Dikili ilçelerindeki tarımsal alanlarda inceleme yaptı, çiftçilerle görüştü
-Bayraktar: -“Afetten zarar gören üreticilerimizin uğradıkları zararın karşılanması, üreticilerimize sahip çıkılması gerekiyor”
-“Selden zarar gören üreticilerimiz, tarlalarına tekrar ekim yapacak. Afet Fonu’ndan bir para talepleri olacak. Kendilerine bir miktar can suyu verilmesi lazım”
-“Bu bölgedeki üreticilerimiz güçlü sermayeli üreticiler değil, borçlanarak üretim yapan üreticilerimiz. Bu üreticilerimizin borçlarının ertelenmesine yönelik girişimlerde bulunacağız”
-“Bölgedeki zeytinlikler TARSİM sigortasından yararlanamıyor. Meyvelerden bir tek kiraz TARSİM kapsamında. 2017 yılında tüm meyvelerin TARSİM kapsamına alınmasını talep edeceğiz”
-“TARSİM, yaklaşık 11 yıldır faaliyet gösteriyor ama şu ana kadar ülke genelindeki üreticilerimizden yüzde 10'unu bile bu sistemin içine sokamadık”
Balıkesir/İzmir – 02.12.2016 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kuvvetli yağış sonucu oluşan sel baskınlarından zarar gören Balıkesir'in Ayvalık ile İzmir'in Dikili ilçelerindeki tarımsal alanlarda inceleme yaptı, çiftçilerle görüştü.
Bayraktar, Ayvalık'tan, Dikili ve Bergama'ya uzanan geniş bölgede sel afetinin yaşandığı tarım alanlarını inceledi. Aşırı yağmur yağışı nedeniyle sel afetinin yaşandığı İzmir’in Dikili ilçesi Kabakum mevkiine gidip tarım alanlarını inceleyen Bayraktar, ardından Ayvalık’ta Altınova Mahallesi Karayel mevkiindeki tarlalara gitti. Burada selden zarar gören çiftçilerle görüşen Bayraktar, 430 koyunu selden telef olan Yusuf Demirbaş’ı da ziyaret etti. Bayraktar, Belediye Çeşmesi mevkiinde zeytinci Egemen Bilir ile de görüştü.
Şemsi Bayraktar, temaslarının ardından yaptığı açıklamada, iklim değişikliğinin göz ardı edilmemesi, afetten zarar gören üreticilerimizin uğradıkları zararın karşılanması gerektiğini bildirdi.
Bayraktar, şunları söyledi:
“Türkiye, kurak bir iklim kuşağındadır. Burada da afetin büyüğü Ayvalık’ta... Bu tür afetler dikkat edilecek olursa kuraklıkların hemen arkasından geliyor. Mesela geçtiğimiz Ekim ve Kasım aylarında mevsim normallerinin altında bir yağış aldık. Bu anlamda hububat üretimimiz olumsuz etkilendi. Tabii bu kuraklığın ardından birçok bölgemiz için fayda sağlayan yağışlara sevindik. Özellikle de hububat üreticileri bu yağışları memnuniyetle karşıladı. Ama kuraklığın ardından gelen bu yağışlar, bazı bölgelerimizde de sel afeti olarak karşımıza çıktı.
Burada bu afetten zarar gören üreticilerimizin uğradıkları zararın karşılanması gerekiyor. Üreticilerimize sahip çıkılması gerekiyor. Tabii bu bölgedeki üreticilerimiz güçlü sermayeli üreticiler değil, borçlanarak üretim yapan üreticilerimiz. Üreticimizin beklentisi var. Banka borçları var, ertelenmesini talep ediyorlar. Kendilerine bir miktar can suyu verilmesi lazım… Selden zarar gören üreticilerimiz, tarlalarına tekrar ekim yapacak. Afet Fonu’ndan bir para talepleri olacak. Onların adına bizim talebimiz olacak. Gerek afet fonlarından ya da bakanlık nezdinde yardımların gelmesiyle üreticilerimizin zararının bir kısmının karşılanması sağlanabilir. Bu konuda ilgili kurumlarla görüşmelerimiz olacaktır. Üreticilerimizin borçlarının ertelenmesine yönelik girişimlerde bulunacağız."
Bölgedeki zeytinliklerin TARSİM sigortadan yararlanamadığını belirten Bayraktar, “birçok ürünün TARSİM kapsamına alınmasını sağladık. Meyvelerden bir tek kiraz TARSİM kapsamında. Zeytin ağaçlarının meyvesi olan zeytin de TARSİM kapsamında değil. 2017 yılında tüm meyvelerin TARSİM kapsamına alınmasını talep edeceğiz. Bunu büyük bir eksiklik olarak görüyoruz” dedi.
-“TARSİM üretici açısından çok önemli”-
TARSİM'in üretici açısından çok önemli olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti:
“Üreticilerimizin doğal afetler karşısında TARSİM’den yararlanması fevkalade önemlidir. Bu sistemin Türkiye'de hayata geçmesi için TZOB olarak çok ciddi çabalar harcadık. Bu hataların düzeltilmesi lazım… TARSİM, yaklaşık 11-12 yıldır da faaliyet gösteriyor ama şu ana kadar ülke genelindeki üreticilerimizden yüzde 10'unu bile bu sistemin içine sokamadık. Bu durum bana göre çok ciddi bir problem. Üretici eğitimi konusunda bir çalışma yapmamız gerekiyorsa yapalım. TARSİM’de bir takım hatalar varsa bu hataların düzeltilmesi, üreticilerimizin bu sistemin içine dahil edilmesi gerekiyor. Afet Fonu’ndan verilecek parayla zarar tazmini mümkün değil. O bir can suyu. Burada önemli olan zarar tespitinden sonra zararların önemli ölçüde tazminidir. Bu da ancak ürün sigortasıyla olur. Bunun için üreticilerimizin en az yüzde 40’ını ürün sigortası kapsamına dahil etmemiz gerekiyor.”
Çoğu Altınova sınırları içindeki Karakoç Deresi’nin etrafında olmak üzere yaklaşık 7 bin 500 dekar tarım arazisi ve 700 dekar zeytinliğin su altında kaldığını belirten Bayraktar, “bunun yanı sıra 900’ün üzerinde büyük ve küçükbaş hayvan ile kanatlı hayvan sel nedeniyle telef olmuştur. Böylesi bir manzarayı gördüğüm için de fevkalade üzüldüm. Tabii tek tesellimiz can kaybının olmaması. Allah bir daha böyle bir afet göstermesin. Gerekli tedbirlerin alınması lazım... Özellikle de tarımsal alanlarda bulunan derelerin ıslahı konusunda gerekli çalışmaların yapılması lazım. Bu bölgedeki sel afetinde bir takım eksiklikler gördüm. Bu dereler ıslah edilmezse bu afetler yine olur” dedi.
Ayvalık Ziraat Odasını da ziyaret eden TZOB Genel Başkanı Bayraktar, bölge Ziraat Odası Başkanlarıyla bir araya geldi. Bölge tarımı ile ilgili bilgi alan Bayraktar, sorunları dinledi.
Bayraktar'ın, bölgedeki incelemelerine, TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Darcan, sel afetinin yaşandığı Ayvalık, Bergama, Dikili ile Balıkesir Ziraat Odalarının başkanları ve yöneticileri de eşlik etti.