-Fındıkta İspanyol oyunu…
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “İspanya Tarım Ürünleri Kooperatifleri Birliği’nin
fındığımızla ilgili iddiaları asılsızdır”
-“Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da AB üyesi ülkelerin tamamına fındık ihracatı yapılmaktadır”
-“İspanya dışında diğer ülkelerden Türk fındığında aflatoksin olduğuna dair şikâyet gelmemiştir”
-“İddia, kendini kalite ve güvenilirlik bakımından kanıtlamış Türk fındığının prestijini sarsmaya yöneliktir”
-“Bu asılsız açıklama, ‘serbest piyasa koşullarında Türkiye ile rekabet edemiyoruz’ demenin başka bir şeklidir”
-“Bu mesnetsiz iddia, AB üyesi ülkelere ‘Kaliteli Türk Fındığı’ yerine, İspanyol fındığı için ‘pazarda yer alma’ çabalarının çirkin bir oyunu olmaktan öteye gidemeyecektir”
Ankara – 27.11.2013 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, İspanya Tarım Ürünleri Kooperatifleri Birliği’nin Türk fındığıyla ilgili iddialarının asılsız olduğunu belirterek, “Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da AB üyesi ülkelerin tamamına fındık ihracatı yapılmaktadır. İspanya dışında diğer ülkelerden Türk fındığında aflatoksin olduğuna dair şikâyet gelmemiştir” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, fındık ihracatında Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin önemli yeri tuttuğunu, bu ülkelerin Türkiye’nin toplam fındık ihracatındaki payının 2012 yılında yüzde 74’ünü oluşturduğunu bildirdi.
Türkiye’de yaklaşık 700 bin hektar arazide yaklaşık 400 bin çiftçinin ortalama 500-600 bin ton arasında fındık üretimi yaptığına dikkati çeken Bayraktar, üreticilere, alım-satım yapan tüccar, fındık fabrikaları ve ihracat firmalarında çalışanlar da eklenince, fındığın, dolaylı olarak milyonlarca kişiyi ilgilendirdiği vurguladı.
Şemsi Bayraktar, şunları kaydetti:
“Türkiye, açık farkla dünyanın en büyük fındık üreticisi ve ihracatçısıdır . Uluslararası Fındık Konseyi istatistiklerine göre, dünya iç fındık ihracatında, 2007-2011 döneminde yıllık ortalama 198 bin 680 tonla yüzde 81 pay almaktadır. İkinci sıradaki İtalya’nın, 15 bin 410 ton ihracatı, yüzde 6 payı vardır. Azerbaycan üçüncü, ABD dördüncü, Gürcistan beşinci sırada. İspanya, 10 bin 300 ton iç fındık ihracatı, yüzde 3 payı ile ancak altıncı sırayı alıyor.
Ülkemiz fındık ihracatı, yıllar itibarıyla artmıştır. İhracat, 2012-2013 sezonunda ise 301 bin tonu aşarak rekor kırmıştır.”
-“İhraç ürünleri hastalık ve zararlılar yönüyle kontrol ediliyor”-
Son günlerde İspanya Tarım Ürünleri Kooperatifleri Birliği tarafından yapılan asılsız iddiaların basında yer aldığını hatırlatan Bayraktar, şu konulara dikkati çekti:
“(Türk fındığı aflatoksin içeriyor) deniliyor ve Türkiye’den AB üyesi ülkelere yapılan fındık ihracatının yasaklanması isteniyor. Öncelikle, İspanya Tarım Ürünleri Kooperatifleri Birliği tarafından ortaya atılan bu iddia kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır; asılsızdır. Ürünler, il ve ilçe müdürlüğü tarafından numune alınarak muayene ve analiz sonucuna göre, aflatoksin ve diğer karantinaya tabi hastalıklar ve zararlılar yönüyle kontrol ediliyor. Söz konusu hastalık ve zararlılardan ari olan fındık dışında ürün ihraç edilmiyor. Ayrıca, İspanya dışında diğer ülkelerden Türk fındığında aflatoksin olduğuna dair şikâyet gelmemiştir. İddia, kendini kalite ve güvenilirlik bakımından kanıtlamış Türk fındığının prestijini sarsmaya yöneliktir.
-“Bütün kesimleri zan altında bırakıyor”-
Bu iddia, dünyada ve özellikle Avrupa’da pazar payını sürekli büyüten ülkemizdeki üreticiden tüccara, tüccardan ihracatçıya kadar fındıkla ilgili bütün kesimlerin zan altında bırakılması anlamı taşımaktadır. Bu asılsız açıklama, ‘serbest piyasa koşullarında Türkiye ile rekabet edemiyoruz’ demenin başka bir şeklidir. Bu mesnetsiz iddia, Avrupa Birliği üyesi ülkelere ‘Kaliteli Türk Fındığı’ yerine, İspanyol fındığı için ‘pazarda yer alma’ çabalarının çirkin bir oyunu olmaktan öteye gidemeyecektir.”
Bayraktar, İspanya Tarım Ürünleri Kooperatifleri Birliği’nin bu iddiasını kanıtlaması, aksi takdirde bir basın toplantısı düzenleyerek Türkiye’deki fındıkla ilgili bütün kesimlerden özür dilemesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye’de gıdalarda bulunabilen belirli bulaşanların maksimum limitlerinin, 29 Aralık 2011 tarih ve 28157 sayılı Resmi Gazete ’de ‘‘Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği’’ adı altında hüküm altına alındığını belirten Bayraktar, “İhracat yapan firmaların söz konusu yönetmelikte geçen limitleri aşmaları halinde ürünlerin ihracına izin verilmemektedir. Ülkemizden Avrupa Birliği ülkelerine incir, yer fıstığı, fındık, Antep fıstığı gibi ürünlerin ihracatlarında, AB Komisyonu’nun 2002/80/EC sayılı kararı ile sağlık sertifikası ve numune alma sıklığı kriteri ve analiz sonuçları raporlarının bulunması zorunluluğu vardır. Bu raporları bulunmayan ürünlerin ihracatı mümkün olmamaktadır” dedi.