Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Fındık tüm dünyaya tanıtılmalıdır

Fındık tüm dünyaya tanıtılmalıdır

-Fındık tüm dünyaya tanıtılmalıdır
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Fındık çalıştayında alınan kararları destekliyoruz.
Kararlar ivedilikle uygulamaya konulmalıdır”
-“Alan bazlı destekleme ödemesine 2014 sonrasında da devam edilmeleridir”
-“Acil olarak fındık bahçeleri yenilenmelidir”
-“Fındık tüm dünyaya tanıtılmalıdır. Hayatında hiç fındık yememiş milyarlarca insan olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir”

Ankara – 29.12.2013 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındık çalıştayında alınan kararları desteklediklerini bildirerek, “çalıştayda alınan kararlar ivedililikle uygulamaya konulmalıdır” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, fındığın, sağladığı istihdam ve ihracattaki döviz getirisiyle daima ön planda yer alan tarım ürünlerinden olduğuna dikkati çekti.
Türkiye’nin dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde 75’ ini karşıladığını, 2012-2013 sezonunda 301 bin ton iç fındık ihracatıyla 1,75 milyar dolarlık döviz kazandırdığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
“Toplam tarımsal ihracatın yüzde 11,4’ünü fındıktan karşılayan Türkiye, fındıkta yüzde 75 olan pazar payını korumalıdır. Bunun için kaliteden ödün verilmemeli, arz-talep dengesi gözetilmeli, mevcut pazarlar korunmalı, yeni pazarlar bulunmalıdır. Mevcut pazarların kaybedilmemesi için ihtiyaç kadar kaliteli ürün sürekli sunulabilmelidir. Fındık tüm dünyaya tanıtılmalıdır. Dünyada kişi başına yıllık kabuklu fındık tüketimi 100-120 gram arasında değişmektedir. Bu rakam son derece yetersizdir. Fındık tüm dünyaya tanıtılmalıdır. Hayatında hiç fındık yememiş milyarlarca insan olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir.”

-“Yaşlanmış fındık bahçelerinin yenilenmesinin bir zorunluluk”-

Yaşlanmış fındık bahçelerinin yenilenmesinin bir zorunluluk halini aldığını bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:
“En son 18-19 Aralık 2013’de Trabzon’da düzenlenen fındık çalıştayında alınan kararları destekliyoruz.
Bu çerçevede, ekonomik ömrünü doldurmuş fındık bahçelerinde yeni çeşit ve modern dikim sistemleriyle ‘yenileme projeleri’ hazırlanmalı ve hayata geçirilmelidir.
Yeni tesis edilecek bahçelerde kullanılacak fındık fidanlarının üretimi desteklenmelidir.
Damla sulama sistemleri yaygınlaştırılmalıdır.


Fındıkta iyi tarım uygulamaları ve organik tarım uygulamaları yaygınlaştırılmalıdır.
2844 sayılı Fındık Dikim Alanlarının Belirlenmesi Kanunu ve ilgili yönetmenliklerin uygulanması konusunda gerekli hassasiyet gösterilmelidir.
Fındık üretiminin sürdürülebilirliği açısından son derece önemli olan, alan bazlı destekleme ödemesine 2014 sonrasında da devam edilmeleridir.
Telafi edici ödemelerde, alternatif ürün uygulamalarına daha fazla destek verilmelidir.

-Sertifikalı fidan kullanım desteğindeki bahçe tesisi sınırı
3 dekara düşürülmeli-

Çiftçilere sağlanan sertifikalı fidan kullanım desteğindeki bahçe tesisi sınırı 10 dekardan, fındık bahçesi için 3 dekara düşürülmelidir.
Hasat, harman, depolama ve benzeri kayıplar en aza indirilmelidir.
Fındıkta lisanslı depoculuğu geliştirmek için sistemin desteklenerek, üreticinin yönlendirilmesi sağlanmalıdır.
Kırsal kalkınma yatırımlarındaki destekler, kapsamı genişletilerek sürdürülmelidir.
İşlenmiş ürün ihracatını artırmak için ürün çeşitlendirilmesine yönelik tedbirler alınmalıdır.
‘Türk fındığı’nı öne çıkararak markalaşmanın sağlanması önemlidir.
İhracatta yeni pazarların geliştirilmesi için tanıtım faaliyetlerinin artırılması ve ihracat işlemlerinin kolaylaştırılması gerekmektedir.
Yurt içi tüketimin artırılmasına yönelik faaliyetler yapılmalıdır.”
Bayraktar, çalıştayda alınan kararların ivedilikle uygulamaya konulması gerektiğini bildirdi. Ekonomik ömrünü doldurmuş fındık bahçelerinin yenilenmesinin fevkalade önemli olduğunu belirten Bayraktar, “Fındık bahçelerinin yenilenmesi projelerde, fındık bahçe sökümünden bahçenin verime geçmesine kadar geçecek süre boyunca, üreticilerimizin gelir kaybı yaşamaması için destek verilmesi çok önemlidir” dedi.
Yıllar itibarıyla fındık üretimi, üretimdeki miktar ve oran olarak değişim şöyle:

 

Yıl

Üretim (Ton)

Üretim Değişimi (Ton)

Üretim Değişimi (Yüzde)

1998

580 000

170 000

41.46

1999

530 000

- 50 000

-8.62

2000

470 000

- 60 000

-11.32

2001

625 000

155 000

32.98

2002

600 000

- 25 000

-4.00

2003

480 000

- 120 000

-20.00

2004

350 000

- 130 000

-27.08

2005

530 000

180 000

51.43

2006

661 000

131 000

24.72

2007

530 000

- 131 000

-19.82

2008

800 791

270 791

51.09

2009

500 000

- 300 791

-37.56

2010

600 000

100 000

20.00

2011

430 000

- 170 000

-28.33

2012

660 000

230 000

53.49

2013

550 000

- 110 000

-16.67

 

Dünyada fındık üreticisi 30 ülkenin 2010 ve 2011 yılları kabuklu fındık üretimleri şöyle:

 

 

 

2010

2011

 

 

Fındık

Fındık

 

 

Üretimi

Üretimi

 

 

(Ton)

(Ton)

1

Türkiye

600.000

430.000

2

İtalya

90.270

128.940

3

ABD

25.401

34.927

4

Azerbaycan

29.454

32.922

5

Gürcistan

28.800

31.100

6

Çin

19.500

22.000

7

İran

20.284

21.440

8

İspanya

15.100

17.579

9

Fransa

10.073

7.337

10

Kırgızistan

3.300

3.689

11

Polonya

2.649

3.103

12

Hırvatistan

3.333

1.860

13

Belarus

1.200

1.305

14

Tacikistan

1.100

1.230

15

Özbekistan

1.100

1.230

16

Yunanistan

1.300

1.200

17

Rusya

800

854

18

Moğolistan

435

545

19

Ermenistan

500

544

20

Portekiz

342

343

21

Moldova

300

300

22

Kamerun

120

143

23

Macaristan

144

135

24

Slovenya

99

86

25

Romanya

14

51

26

Tunus

37

43

27

Kıbrıs Rum Kesimi

43

41

28

Bulgaristan

8

21

29

Ukrayna

20

20

30

Danimarka

6

5

 

Toplam

855.732

742.993