Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS

Dünya Su Günü

-Dünya Su Günü
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Türkiye su zengini bir ülke değil. Bundan dolayı
başta tarım olmak üzere suyu ekonomik
kullanmak zorundayız”
-“Son nüfus rakamlarına göre 1481 metreküp olan
kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı, 2023
yılında 1329 metreküpe inecek”
-“Mevcut kaynakların daha dikkatli kullanılması
ve kirlenmeye karşı gerekli tedbirlerin bir an önce
alınması gerekliliği ortadadır”
-“GAP, KOP ve DOKAP gibi büyük projeler en kısa
zamanda tamamlanmalıdır”
Ankara – 22.03.2013 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kullanılabilir 112 kilometreküp suyu bulunan Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığını belirterek, “Bundan dolayı başta tarım olmak üzere suyu ekonomik kullanmak zorundayız” dedi.
Bayraktar, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye’nin kullanılabilir su potansiyelinin 112 kilometreküp olduğunu, bunun yaklaşık 40 kilometreküpünün içme suyu, sanayi ve sulama amaçlı kullanıldığını belirtti.
Türkiye’de kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının, son nüfus rakamlarına göre 1481 metreküp olduğunu, bu rakamın 2023 yılında 1329 metreküpe ineceğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
“Bilinenin tersine Türkiye su zengini bir ülke değildir. ‘Az miktarda su kıtlığı çeken ülkeler’ arasında yer almaktadır. Fakat nüfus artışı nedeniyle kişi başına kullanılabilir su miktarı yıllar itibarıyla gerilemiş, 1500 metreküpün altına inmiştir. Hızlı nüfus artışı, kirlenmenin yanı sıra kentlerdeki şebekelerde su kaybı vardır. Tarım, sanayi ve evsel su kullanım oranları, belli bir strateji doğrultusunda dağıtılmamaktadır. Ülkemizde yıllık yağış ortalaması, dünya ortalamasından düşüktür. Bu durumlar mevcut kaynakların daha dikkatli kullanılması ve kirlenmeye karşı gerekli tedbirlerin bir an önce alınması gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Gelecek nesillere yeterli suyun bırakılabilmesi için birtakım tedbirlerin alınmasını gerektirmektedir. Su kaynaklarımızın yetersizliği, başka amaçlarla su kullanımına olan talep, tarımsal sulamada da suyun ekonomik kullanılması gerektiğini ortaya koymaktadır. Şu anda kullanılabilir suyun yaklaşık 29,6 kilometreküpü sulama amacıyla kullanılmaktadır. Tarım arazilerimizin yaklaşık 8,5 milyon hektarı teknik ve ekonomik olarak yer altı ve yer üstü sularla sulanabilir özelliktedir. Hala sulamaya açılmamış arazi miktarı 2,9 milyon hektar düzeyindedir.”
-Kuraklık riskini azaltmak için önlemler-
Konya Ovası Projesi (KOP), Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) ve Güneydoğu Anadolu Projesi’ndeki (GAP) sulama projelerinin hayata geçirilmesiyle sulama alanlarının daha da artacağını vurgulayan Bayraktar, kıt olan suları verimli bir şekilde kullanmak ve kuraklık riskini azaltmak için alınacak önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
Bayraktar, suyla ilgili diğer önerilerini şöyle sıraladı:
“Tarımda suyun ekonomik kullanımı için, tarla içi hizmetlerin geliştirilmesi paralelinde arazi ve bitkinin çeşidine göre damlama sulama veya yağmurlama sulama sistemleri hızla devreye sokulmalı ve bu sistemleri yaygınlaştırmak için gerekli çalışmalara ağırlık verilmeli,
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca damlama ve yağmurlama gibi basınçlı sulama projelerine verilmekte olan sıfır faizli krediler artırılarak devam etmeli,
Bazı suiistimalleri önlemek için projelerin uygulanması en az beş yıl takip edilmeli,
Toprakta nem takipleri yapılmalı ve çiftçinin ihtiyacı olan sulama programı hazırlanmalı,
Erozyon kontrolü, ormanların korunması ve ağaçlandırma çalışmalarına gereken önem verilmelidir.”