Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Doğu, diğer bölgeleri “traktörle geçti”…

Doğu, diğer bölgeleri “traktörle geçti”…

-Doğu, diğer bölgeleri “traktörle geçti”…
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre
traktör sayısında oransal olarak en fazla artış
Doğu ve Güneydoğu’daki illerimizde oldu”
-“Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre
traktör sayısı oransal en fazla artan il
yüzde 15,86 ile Tunceli oldu. Tunceli’yi
yüzde 11,83 ile Kilis, yüzde 11,21 ile Iğdır,
yüzde 10,19 ile Ağrı, yüzde 8,96 ile Şırnak,
yüzde 8,50 ile Siirt, yüzde 7,84’le Mardin,
yüzde 6,75 ile Gaziantep, yüzde 6,65 ile Muş takip etti”
-“Bu artışı, Doğu ve Güneydoğu illerimizde süreçle
birlikte başlayan huzur ve güven ortamının bir tezahürü
olarak da değerlendirmekteyiz”
-“Sadece traktör sayısındaki artış bile,
huzurlu bir ortamda bu bölgelerimizin
tarımsal manada nasıl bir atılım
yapacağının ve nasıl bir potansiyele
sahip olduğunun kanıtıdır”
-“Barış ve güven ortamı sürdüğü müddetçe
Doğu ve Güneydoğumuzun tarım
ve hayvancılık üretiminde patlama bekliyoruz”

Ankara – 18.07.2013 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre traktör sayısında oransal olarak en fazla artışın Doğu ve Güneydoğu’daki illerde olduğunu belirterek, “Bu artışı, Doğu ve Güneydoğu illerimizde süreçle birlikte başlayan huzur ve güven ortamının bir tezahürü olarak da değerlendirmekteyiz” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, TÜİK verilerine göre, 2013 yılının Ocak-Mayıs döneminde traktör sayısının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,14 arttığını belirtti. 2012 yılında traktör sayısındaki artışın, 2011 yılına göre yüzde 3,36 olduğu bilgisini veren Bayraktar, traktör sayısında, 2013 Mayıs ayında Nisan ayına göre yüzde 0,32’lik bir artış gözlendiğini de bildirdi.
Sayısal açıdan 2013 Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, traktör sayısında en fazla artışın 2 bin 602 traktörle Konya’da olduğunu; bu ili, 2 bin 186 traktörle Manisa’nın, bin 668 ile Şanlıurfa’nın ve bin 536 traktörle Gaziantep’in takip ettiğini kaydeden Bayraktar, “beklenildiği gibi, Trabzon ve Rize’de traktör sayılarında artışın az veya hiç olmadığı” bilgisini verdi.

-Oransal artışta Doğu ve Güneydoğu önde…-
Bayraktar, şöyle devam etti:
“ 2013 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre traktör sayısında oransal olarak en fazla artış gösteren ilimiz ise yüzde 15,86 ile Tunceli oldu. Bu ilimizi sırayla, yüzde 11,83’ ile Kilis, yüzde 11,21 ile Iğdır, yüzde 10,19 ile Ağrı, yüzde 8,96 ile Şırnak, yüzde 8,50 ile Siirt, yüzde 7,84’le Mardin, yüzde 6,75 ile Gaziantep, yüzde 6,65 ile Muş takip etti. İstanbul ilimizde ise traktör sayısında, aynı dönemde yüzde 1,5 gerileme oldu.
2013 Mayıs’ında Nisan ayına göre iller itibarıyla traktör sayısındaki artışlar yine en fazla Doğu ve Güneydoğu illerimizde görülmüştür. Bu açıdan en yüksek artış yüzde 1,52 ile Iğdır ilimizde olmuştur. Bu ilimizi sırasıyla yüzde 1,46 ile Ardahan, yüzde 1,32 ile Muş, 1,27 ile Hakkari, 1,24 ile Siirt ve 1,02 ile Tunceli illeri takip etmektedir.
Geçen yılın Nisan ayı ile içinde bulunduğumuz 2013 yılının Nisan aylarını karşılaştırdığımızda da Doğu ve Güneydoğu illerimizle ilgili hemen hemen aynı artış oranları göze çarpmaktadır.”

-Huzur ve güvenin tezahürü…-
2013 Nisan ve Mayıs aylarında geçtiğimiz yılın aynı aylarına göre traktör alımlarında görülen oransal artışa dikkati çeken TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Bu artışı, Doğu ve Güneydoğu illerimizde süreçle birlikte başlayan huzur ve güven ortamının bir tezahürü olarak da değerlendirmekteyiz” yorumunda bulundu.
Sadece traktördeki artışın bile, güven ve barış ortamının her açıdan ne kadar önemli ve gerekli olduğunu göstermesi bakımından fevkalade ehemmiyet arz ettiğini vurgulayan Bayraktar, “Sadece traktör sayısındaki artış bile, huzurlu bir ortamda bu bölgelerimizin tarımsal manada nasıl bir atılım yapacağının ve nasıl bir potansiyele sahip olduğunun kanıtıdır. Barış ve güven ortamı sürdüğü müddetçe Doğu ve Güneydoğumuzun tarım ve hayvancılık üretiminde patlama bekliyoruz” değerlendirmesini yaptı.

-En fazla traktör Manisa’da-
İller itibarıyla traktör sayısına bakıldığında Manisa’nın 74 bin 720 adetle birinci sırada yer aldığını belirten Bayraktar, ikinci sırada 71 bin 881 adetle Konya’nın, üçüncü sırada ise 54 bin 478 adetle Balıkesir’in bulunduğunu bildirdi.
Bayraktar, şunları kaydetti:
“En az traktör sayısı ise coğrafiyi özellikleri ve tarım alanları yapısı dolayısıyla 38 adetle bir önceki yıl olduğu gibi, yine Rize’dedir. Rize’yi 173 traktörle Trabzon, 719 traktörle Hakkari, 908 traktörle Bingöl, 980 traktörle Artvin, bin 194 traktörle Tunceli, bin 884 traktörle Şırnak, bin 965 traktörle Siirt ve 2 bin 6 traktörle Ordu izlemektedir.
Traktör sayılarının iller açısından tarım noktasında ipuçları vermesi yanında niteliksel olarak da ele alınmasının zorunluluğuna dikkati çeken TZOB Genel Başkanı Bayraktar, “Bu gerçekten hareketle çiftçilerimizin alımlarda uygun özellikte traktör seçimi yapabilmesi için eğitimi, bilinçlenmesi ve traktörünü planlı bir şekilde kullanmasının sağlanması mutlaka gereklidir” dedi.