Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun

Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun

Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun

 

ANKARA- 29.10.2023- Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 100. Yılı dolayısıyla kutlama mesajı yayınladı. Bayraktar’ın açıklaması şöyle;

“Atalarımızın uğrunda bağımsızlık mücadelesi vererek şehit kanlarıyla suladığı bu topraklarda kurulan cumhuriyetin, ikinci 100 yılına girmenin sevincini hep birlikte yaşıyoruz.

Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze kadar geçen 100 yılda ülkemiz ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda çok önemli gelişim ve değişimlere sahne olmuştur.

Cumhuriyetin temelleri, Gazi Mustafa Kemalin kurtuluş savaşı yıllarında söylediği ‘Türkiye’nin Sahibi Hakikisi ve Efendisi, Hakiki Müstahsil Olan Köylüdür’ sözüyle atılmıştır. Daha cumhuriyet ilan edilmeden aşar vergisinin kaldırılması kararlaştırılmış ve 1925 yılında çıkarılan kanunla çiftçinin üstündeki bu yük alınmıştır.

1923 yılında yeni kurulmuş Türkiye Cumhuriyetinin tek gelir ve geçim kaynağı tarımdı. Üretmeden kalkınmanın mümkün olmadığı görülmüş, Cumhuriyetin ilk yıllarında, Köy Kanunu, Islahı Hayvanat Kanunu, Şeker Fabrikalarının Kurulması Kanunu gibi pek çok kanun çıkarılmış, ilk tarım sayımı yapılmış, Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü kurulmuş, yabancıların elinde olan tütün rejisi kaldırılarak tüm hakları Türkiye Cumhuriyetine devredilmiştir. Yapılan diğer reformlarla birlikte tarımsal gelişmenin önü açılmış, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarıma ve çiftçiye verdiği önem ortaya konmuştur.

Cumhuriyet gözünü tarımla açmış, ilk adımlarını tarımla atmıştır. O günden bu güne geçen 100 yılda Türk çiftçisi daima Kuva-yi Milliye ruhuyla ülkesine hizmet etmiştir.”

 

“Türk çiftçisi ileri tarım teknolojileri ile dünya tarımında bende varım diyor”

“Dünya’da yaşanan ekonomik, siyasi krizler ve savaşlar, ülkelerin korumacı politikalarla gıda milliyetçiliği yapmalarına neden olmakta, tarımsal üretimin önemini bir kez daha ortaya koymaktadır. 

Yaşanan bu olumsuzluklara rağmen 100. Yılında Türkiye, 306,3 milyar lira bitkisel üretim, 108,6 milyar lira hayvansal üretim ve 29,8 milyar dolar ihracat değeriyle Cumhuriyetin 100’üncü yılında Avrupa'nın ve dünyanın önde gelen ülkelerinden biri haline gelmiştir.

Çiftçimiz, Cumhuriyetin 100’üncü yılında tarlasında kullandığı dronlarla, otomatik dümenleme sistemleriyle, akıllı sulama ve gübreleme sistemleriyle, sensörlerle, yapay zekayla, bulut teknolojisiyle dünya tarımının rekabetçi ortamında tarım 4.0’la bende varım demiştir.”

 

“Çiftçi gelecek yüzyılın gerçek efendisi olmalıdır”

“Çiftçimiz bu başarıları gerçekleştirirken bir asırlık süreçte her dönem sorunlarla karşılaşmıştır. Ülkemiz çiftçileri yıllardan beri bıkıp usanmadan ülkenin gıda ihtiyacını karşılayabilmek için her türlü doğal afete, riske ve belirsizliğe rağmen üretmeye devam etmiştir.

Unutulmamalıdır ki, çiftçimiz bu toprakların kıymetini bilerek üretim yapmanın, cumhuriyetin kurucularına, şehit ve gazilerimize karşı bir borcu olduğunu her zaman bilmiştir.

Devletin varlığını ve gücünü yanında hissettiği sürece Türk çiftçisi; Ülkemizin gıda güvencesinin sağlanması, sanayimizin ihtiyacı olan hammaddelerin üretilmesi ve ülkemizin uluslararası alanda rekabet gücünün arıttırılması için tüm azmiyle çalışmaya devam edecektir.

Her türlü güçlüğe rağmen tarlasından, bağından, bahçesinden kopmadan üretime devam etmek hepimizin en temel vazifesidir.

100. Yılında Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.”