Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Çavdar ekmeğine talep, tüketimi 5’e katladı

Çavdar ekmeğine talep, tüketimi 5’e katladı

-Çavdar ekmeğine talep, tüketimi 5’e katladı
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Son yıllarda çavdar ekmeğine talep, daha çok
yemlik olarak kullanılan çavdarda hem üretim hem de tüketim arttı”
-“Yemlik ve tohumluk kullanımı hariç, çavdarda 2009/2010’da 18 bin 201 ton olan tüketim, 2011/2012’de ise 86 bin 700 tona çıktı”
-“Tüketim 2011/2012 piyasa yılında 2009/2010’a göre 5 kata yakın arttı ve kişi başına tüketim 0,25 kilogramdan 1,2 kilograma yükseldi”
-“Tüketim artışı üretime de yansıdı. 1995-2008 döneminde 220 bin ile 271 bin ton arasında
değişen üretim, 2012’de 370 bin tona yükseldi”
-“İller arasında çavdar üretiminde 56 bin 203 tonla Kayseri birinci sırayı alırken, Niğde 43 bin 154 tonla ikinci, Nevşehir 39 bin 801 tonla üçüncü, Balıkesir 33 bin 669 tonla dördüncü, Konya 21 bin 333 tonla beşinci, Eskişehir 20 bin 824 tonla altıncı sırayı aldı”
-“Dünyada çavdar üretiminde Almanya yüzde 26,77 ile birinci, Polonya yüzde 19,77 payla ikinci, Rusya yüzde 14,66 payla üçüncü olurken, Türkiye yüzde 2,54 payla 8’inci sırayı aldı”

Ankara – 15.12.2013 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çavdar ekmeğine talebin, tüketimi 5’e katladığını bildirerek, “Son yıllarda çavdar ekmeğine talep, daha çok yemlik olarak kullanılan çavdarda hem üretim hem de tüketim arttı” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2011/2012 piyasa yılında 127 bin 653 hektar alanda çavdar ekildiğini, 365 bin 750 ton çavdar üretildiğini, 4 bin 755 ton çavdarın üretimde kaybedildiğini, 361 bin 93 ton ürünün piyasaya arz edildiğini, 98 ton ithalat, 1613 ton ihracat yapıldığını belirtti. Stoktaki 13 bin 792 ton çavdarla birlikte yurtiçi kullanımın 373 bin 272 tonu bulduğu bilgisini veren Bayraktar, 252 bin 765 ton çavdarın yemlik olarak, 22 bin 978 ton çavdarın tohumluk olarak kullanıldığını, kullanımda kayıpların 10 bin 830 tonu bulduğunu, tüketime de 86 bin 700 ton gittiğini vurguladı.

-Tüketim artıyor-

Yemlik ve tohumluk kullanımı hariç, çavdarda 2008/2009 piyasa yılında 43 bin 576, 2009/2010’da 18 bin 201 ton olan tüketimin, 2010/2011’de 56 bin 956 tona, 2011/2012’de ise 86 bin 700 tona çıktığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
“Tüketim 2011/2012 piyasa yılında 2009/2010’a göre 5 kata yakın arttı ve kişi başına tüketim 0,25 kilogramdan 1,2 kilograma yükseldi. Tüketim artışı üretime de yansıdı. 1995-2008 döneminde 220 bin ile 271 bin ton arasında değişen üretim, 2009’da 343 bin 330, 2010’da 365 bin 560, 2011’de 365 bin 750, 2012’de ise 370 bin tona yükseldi.
2013 yılı için Bitkisel Üretim İkinci Tahmin verilere göre, yüzde 1,4 düşüşle üretimin 370 bin tondan 365 bin tona inecek.”
Çavdar ekilen alanın 1991 yılında 1 milyon 560 bin dekarken, 2008 yılında 1 milyon 259 bin 620 dekara kadar indiğini belirten Bayraktar, 2009 yılında 1 milyon 410 bin, 2010’da 1 milyon 276 bin 530, 2012 yılında ise 1 milyon 432 bin 216 dekar alana çavdar ekildiğini bildirdi.

-Dekar başına verim 134 kilogramdan 287 kilograma kadar çıktı-

Dekar başına verimin 1990’lı yıllarda 134-175 kilogram arasında değiştiğini, verimin 2005 yılında 209, 2009’da 248, 2010’da 259, 2011 yılında 287 kilograma çıktığı, 2012 yılında 258 kilograma indiği bilgisini veren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Çavdarın büyük bölümü yemlik olarak kullanılıyor. 2007/2008 piyasa yılında 178 bin 180 ton olan yemlik kullanımı, 2008/2009 döneminde 171 bin 996 tona indikten sonra, 2009/2010’da 237 bin 207, 2010/2011’de 252 bin 565, 2011/2012 sezonunda 252 bin 765 tona yükseldi. Ama asıl büyük artış yiyecek olarak tüketiminde görüldü. 2007/2008 piyasa yılında 43 bin 213 ton, 2008/2009 döneminde 43 bin 576 ton olan tüketim, 2009/2010’da 18 bin 201 tona kadar geriledi. Tüketim, 2010/2011’de 56 bin 956, 2011/2012 sezonunda 86 bin 700 tona yükseldi. Tüketim, 2011/2012 piyasa yılında, 2009/2010 dönemine göre yüzde 376,3 arttı. Tüketim 4,76 kata çıktı. 2007/2008 ve 2008/2009 döneminde kişi başına 0,61 kilogram olan çavdar tüketimi, 2009/2010 döneminde 0,25 kilograma indikten sonra, 2010/2011 döneminde 0,77, 2011/2012 döneminde ise 1,2 kilogram ulaştı.
2007/2008 döneminde 15 bin 563 ton olan ithalatın 2008/2009 döneminde 2 bin 393 tona indi. 2009/2010 ve 2010/2011 sezonlarında ithalat olmadı. 2011/2012 sezonunda 98 ton ithalat yapıldı. 2007/2008 döneminde 561, 2008/2009’da 164, 2009/2010’da 136, 2010/2011’de 82 ton olan ihracat,2011/2012 sezonunda 1613 tonu buldu.”

-2011/2012 üretim sezonunda 13 bin 792 ton çavdar stoktan kullanıldı-

Çavdarda 2009/2010 döneminde 48 bin 177 ton olan stok artışının, 2010/2011 döneminde 15 bin ton olduğunu belirten Bayraktar, 2011/2012 sezonunda stoklardan 13 bin 792 ton çavdar kullanıldığını bildirdi.
İller arasında çavdar üretiminde 56 bin 203 tonla Kayseri’nin birinci sırayı alırken, Niğde’nin 43 bin 154 tonla ikinci, Nevşehir’in 39 bin 801 tonla üçüncü, Balıkesir’in 33 bin 669 tonla dördüncü, Konya’nın 21 bin 333 tonla beşinci, Eskişehir’in 20 bin 824 tonla altıncı sırayı aldığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
“Çavdar üretiminde Kayseri’nin payı yüzde 15,19, Niğde’nin payı yüzde 11,66, Nevşehir’in payı yüzde 10,76, Balıkesir’in payı yüzde 9,10, Konya’nın payı yüzde 5,77, Eskişehir’in payı yüzde 5,63’ü buldu. Bu illeri 17 bin 635 tonla Aksaray, 12 bin 146 tonla Ankara, 11 bin 950 tonla Erzurum, 10 bin 875 tonla Sivas, 10 bin 549 tonla Karaman, 10 bin 272 tonla Kırşehir izledi.
53 ilde üretimin yapıldığı çavdarda en az üretim ise 99 tonla Kastamonu, 75 tonla Giresun, 55 tonla Adıyaman, 23 tonla Malatya, 14 tonla Karabük, 11 tonla Kırıkkale, 8 tonla Bingöl, 8 tonla Çankırı, 4 tonla Artvin’de oldu.”

-Dünya üretiminin yüzde 61,2’si Almanya, Polonya ve Rusya’dan-

Dünyada 2012 yılında 60 ülkede 14 milyon 544 bin 170 ton çavdar üretildiğini, üretimin yüzde 61,2’sinin Almanya, Polonya ve Rusya’da sağlandığını, çavdarın yüzde 26,77’sinin Almanya’dan, yüzde 19,77’sinin Polonya’dan, yüzde 14,66’sının Rusya’dan, yüzde 7,44’ünün Belarus’tan karşılandığını bildiren Bayraktar, “2012 yılında Almanya 3,9, Polonya 2,9, Rusya 2,1, Belarus 1,1 milyon ton çavdar üretti. Bu ülkeler 676 bin 800 tonla Ukrayna, 659 bin tonla Çin, 384 bin 400 tonla Danimarka izledi. Türkiye, 370 bin tonla Kanada’nın önünde 8’inci sırada yer aldı. Dünya üretiminde Türkiye’nin payı yüzde 2,54 oldu” dedi.
1991-2012 döneminde çavdar ekilen ve hasat edilen alan, üretim ve dekar başına verim rakamları şöyle:

 

Yıl

Çavdar Ekilen Alan (Dekar)

Çavdar Hasat Edilen Alan (Dekar)

Çavdar Üretimi (Ton)

Çavdar Verimi (Kilogram/ Dekar)

1991

1.560.000

1.551.910

256.000

165

1992

1.540.000

1.497.880

230.000

154

1993

1.480.000

1.474.760

235.000

159

1994

1.460.000

1.453.260

195.000

134

1995

1.460.000

1.450.820

240.000

165

1996

1.480.000

1.479.070

245.000

166

1997

1.470.000

1.468.300

235.000

160

1998

1.330.000

1.328.820

232.000

175

1999

1.400.000

1.394.770

233.000

167

2000

1.470.000

1.469.190

260.000

177

2001

1.405.000

1.391.420

220.000

158

2002

1.500.000

1.427.110

255.000

179

2003

1.400.000

1.397.430

240.000

172

2004

1.430.000

1.424.200

270.000

190

2005

1.300.000

1.290.150

270.000

209

2006

1.312.456

1.311.941

271.000

207

2007

1.327.776

1.317.006

240.540

183

2008

1.259.620

1.241.365

246.521

199

2009

1.387.784

1.384.876

343.330

248

2010

1.410.000

1.409.051

365.560

259

2011

1.276.530

1.276.271

365.750

287

2012

1.432.216

1.432.216

370.000

258

 

Piyasa yılları itibarıyla çavdarda üretim, alan, üretim-kullanım kayıpları, arz, kullanılabilir üretim, ithalat, yurtiçi kullanım, tüketim, tohumluk, yemlik kullanımı, ihracat, stok değişimi, kişi başına tüketim ve yeterlilik dereceleri şöyle:

 

Piyasa yılı

Çavdar Üretimi (Ton)

Çavdar Ekilen Alan (Hektar)

Çavdar Üretim Kayıpları (Ton)

Arz=Kullanım (Ton)

Kullanılabilir Üretim (Ton)

İthalat (Ton)

Yurt İçi Kullanım (Ton)

Tüketim (Ton)

2011/'12

365 750

127 653

4 755

361 093

360 995

98

373 272

86 700

2010/'11

365 560

141 000

4 752

360 808

360 808

-

345 726

56 956

2009/'10

343 330

138 778

4 463

338 867

338 867

-

290 554

18 201

2008/'09

246 521

125 962

3 205

245 709

243 316

2 393

245 545

43 576

2007/'08

240 540

132 778

3 127

252 976

237 413

15 563

252 415

43 213

Piyasa yılı

Tohumluk kullanım (Ton)

Yemlik Kullanım (Ton)

Kayıplar (Ton)

İhracat (Ton)

Stok Değişimi (Ton)

Kişi Başına Tüketim (Kg)

Yeterlilik Derecesi (Yüzde)

2011/'12

22 978

252 765

10 830

1 613

- 13 792

1,2

96,7

2010/'11

25 380

252 565

10 824

82

15 000

0,77

104,36

2009/'10

24 980

237 207

10 166

136

48 177

0,25

116,63

2008/'09

22 673

171 996

7 299

164

-

0,61

99,09

2007/'08

23 900

178 180

7 122

561

-

0,61

94,06

 

İller itibarıyla çavdarda 2012 yılında ekilen, hasat edilen alan, üretim ve verim rakamlarıyla ilin Türkiye üretimindeki payı şöyle:

 

 

İller

Çavdar Ekilen Alan (Dekar)

Çavdar Hasat Edilen Alan (Dekar)

Çavdar Üretimi (Ton)

Çavdar Verimi (Kilogram/ Dekar)

Üretimdeki Payı (Yüzde)

1

Kayseri

184.850

184.850

56.203

304

15,19

2

Niğde

190.470

190.470

43.154

227

11,66

3

Nevşehir

154.315

154.315

39.801

258

10,76

4

Balıkesir

121.000

121.000

33.669

278

9,10

5

Konya

68.160

68.160

21.333

313

5,77

6

Eskişehir

80.977

80.977

20.824

257

5,63

7

Aksaray

55.600

55.600

17.635

317

4,77

8

Ankara

49.185

49.185

12.146

247

3,28

9

Erzurum

62.557

62.557

11.950

191

3,23

10

Sivas

46.360

46.360

10.875

235

2,94

11

Karaman

44.150

44.150

10.549

239

2,85

12

Kırşehir

33.200

33.200

10.272

309

2,78

13

Burdur

34.110

34.110

8.770

257

2,37

14

Çanakkale

26.410

26.410

7.286

276

1,97

15

Erzincan

27.900

27.900

6.847

245

1,85

16

Bayburt

26.600

26.600

6.203

233

1,68

17

Kütahya

27.950

27.950

6.149

220

1,66

18

Ardahan

27.597

27.597

5.233

190

1,41

19

Manisa

18.830

18.830

4.134

220

1,12

20

Denizli

13.002

13.002

3.372

259

0,91

21

Afyon

13.856

13.856

3.325

240

0,90

22

Uşak

10.850

10.850

3.281

302

0,89

23

Samsun

8.200

8.200

3.166

386

0,86

24

Bursa

11.940

11.940

2.858

239

0,77

25

Yozgat

10.765

10.765

2.570

239

0,69

26

İzmir

9.100

9.100

2.274

250

0,61

27

Aydın

11.827

11.827

1.973

167

0,53

28

Bilecik

7.760

7.760

1.918

247

0,52

29

Çorum

6.875

6.875

1.664

242

0,45

30

Mersin

7.835

7.835

1.620

207

0,44

31

Sinop

6.865

6.865

1.355

197

0,37

32

Tokat

5.360

5.360

1.279

239

0,35

33

Edirne

2.720

2.720

1.063

391

0,29

34

Kırklareli

3.250

3.250

1.039

320

0,28

35

Ordu

6.500

6.500

975

150

0,26

36

Tekirdağ

1.250

1.250

550

440

0,15

37

Kahramanmaraş

2.350

2.350

449

191

0,12

38

Isparta

1.970

1.970

423

215

0,11

39

Bitlis

2.350

2.350

395

168

0,11

40

Antalya

1.540

1.540

321

208

0,09

41

Gümüşhane

1.450

1.450

211

146

0,06

42

Adana

1.000

1.000

200

200

0,05

43

Amasya

715

715

199

278

0,05

44

Muğla

1.165

1.165

190

163

0,05

45

Kastamonu

520

520

99

190

0,03

46

Giresun

375

375

75

200

0,02

47

Adıyaman

250

250

55

220

0,01

48

Malatya

145

145

23

159

0,01

49

Karabük

70

70

14

200

0,00

50

Kırıkkale

40

40

11

275

0,00

51

Bingöl

40

40

8

200

0,00

52

Çankırı

40

40

8

200

0,00

53

Artvin

20

20

4

200

0,00

 

Toplam

1.432.216

1.432.216

370.000

258

100,00

 

2012 yılında 100 bin tonun üzerinde çavdar üreten 17 ülkenin üretim rakamları, dünya üretimi ve bu ülkelerin dünya üretiminden aldıkları pay şöyle:

 

 

 

Çavdar

 

 

 

Üretimi

Payı

 

Ülkeler

(Ton)

(Yüzde)

1

Almanya

3.893.000

26,77

2

Polonya

2.874.800

19,77

3

Rusya

2.131.519

14,66

4

Belarus

1.082.495

7,44

5

Ukrayna

676.800

4,65

6

Çin

659.000

4,53

7

Danimarka

384.400

2,64

8

Türkiye

370.000

2,54

9

Kanada

340.000

2,34

10

İspanya

256.100

1,76

11

Avusturya

204.700

1,41

12

ABD

176.390

1,21

13

Fransa

160.300

1,10

14

Litvanya

155.393

1,07

15

Çek Cum.

146.962

1,01

16

İsveç

139.900

0,96

17

Letonya

124.200

0,85

 

Diğer

768.211

5,28

 

Toplam

14.544.170

100,00