Selçuk
- 31.08.2018 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi
Bayraktar, Selçuk’ta nar hasadına katıldı.
Bayraktar,
İzmir’de, bölge Oda başkanları ve yöneticiler ile Selçuk Ziraat Odası’nda bir
araya geldi. Bayraktar, toplantıda, bölgedeki tarım ve hayvancılık sorunları
hakkında bilgi aldı. Toplantının ardından Selçuk Ziraat Odası Başkanı İbrahim
Erdallı’nın bahçesinde gerçekleşen nar hasadına katılan Bayraktar, tarım
işçileriyle yakından ilgilenerek bereketli bir sezon olmasını diledi.
-“Nar tüketimi
yetersiz”-
Kendisi
de nar keserek tarım işçilerine yardım eden Bayraktar, narın sağlık açısından
önemli bir meyve olduğunu ve tüketiminin artması gerektiğini belirtti.
Bayraktar
şunları söyledi:
“Nar
tüketimi 2013 yılından bu yana pek fazla değişmedi. 2000 yılında 0,8 kilogram
olan üretim, 2013’de 2,7 kilograma çıktıktan sonra 2014’de 2,9, 2015’de 3,1
kilogramda kaldı. Kişi başına 3,1 kilogram tüketim yetersizdir. Nar tüketimi
artırılmalıdır.
Nar
sağlık açısından önemli bir meyvedir. C vitamini açısından son derece zengin
bir meyve olan nar, B1 ve B2 vitaminleri, potasyum, kalsiyum, fosfor ve demir
de içermektedir. Enfeksiyonlara karşı vücudun dirençli olmasını sağlayan nar, yorgunluğu
gideriyor, enerji veriyor. Tansiyonu düzenlediği ve cildi güzelleştirdiği,
kandaki şeker seviyesini dengelediği, bağışıklık sistemini güçlendirdiği söylenen
narın, kanser riskini azaltan antioksidanlar açısından zengin bir meyve olduğu
biliniyor. Narın sadece meyvesi değil, meyve tanelerinin zarı, meyve kabukları,
nar ağacı kökleri, kök kabukları ve nar ağacı dalları da sağlık açısından
faydalıdır.
Bu
kadar yararlı bir meyvenin çok daha fazla tüketilmesi gerekir. Tüketimin
artırılması için narın faydaları konusunda tüketicilerin bilinçlendirilmesi
büyük önem taşımaktadır. Narda, nar suyu, nar ekşisi, nar sosu gibi işlenmiş
ürün tüketiminin de artırılması gerekir.”