Bayraktar, kurbanlık fiyatlarını açıkladı…
TZOB
Genel Başkanı Bayraktar:
-“Bu yıl
yaklaşık 960 bin büyükbaş, 2 milyon 800 bin küçükbaş olmak üzere toplam 3
milyon 760 bin baş hayvan kesileceğini tahmin ediyoruz”
-“Fiyatlar
geçen yıla göre, büyükbaşta yüzde 19,73, küçükbaşta ise yüzde 17,33 oranında
artmıştır”
-“İllere
ve canlı ağırlığa göre farklılık göstermekle birlikte fiyatların, hayvan başına
büyükbaşta 6 bin 500 lira ile 35 bin lira, küçükbaşta ise 1.300 lira ile 5 bin
lira arasında değişeceğini tahmin ediyoruz”
-“Ülkemizde yeterli sayıda kurbanlık
bulunmaktadır”
-“Yem fiyatları
son bir yılda yüzde 100’e varan oranda arttı”
-“Kurban
Bayramı ekonomik hareketliliğin olduğu bir dönemdir”
-“2021
yılında kurbanlık hayvanlara 17,8 milyar lira ödeneceği tahmin edilmektedir”
-“Ekonomiye
kazandırılacak tahmini deri satış değeri 142,1 milyon lira”
-“Hayvan
pazar yerlerindeki çadır kiraları hâlâ çok yüksek”
-“Kasaplara
bu yıl ödenecek tahmini ücret 664 milyon lirayı bulacak”
-“Vakıf,
dernekler ve marketler aracılığıyla yapılan vekâletle kesimlerde üreticilerimize
destek olunmalıdır”
-“Kurbanlık
ekonomisi yasal çerçeveye oturtulmalıdır”
-“Et ve
Süt Kurumu bayram sonrasında elde kalan hayvanları uygun bir fiyata almalıdır”
Ankara- 10.07.2021- Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı
Şemsi Bayraktar, bu yıl yaklaşık 960 bin büyükbaş, 2 milyon 800 bin küçükbaş
olmak üzere toplam 3 milyon 760 bin kesim yapılacağının
tahmin edildiğini bildirdi.
Kurban kesmenin, dinî bir vecibe olmasının yanı sıra
çeşitli ekonomik faaliyetleri de içinde barındıran bir ibadet olduğunun altını
çizen Bayraktar, “Allah’ın rızasını kazanmak için yapılan bu ibadetin dinî
açıdan belirli kuralları olduğu gibi ekonomik açıdan da yasal ve etik kurallara
uygun olması gerekir” dedi.
Bayraktar, her yıl
olduğu gibi bu yıl da kurbanlık fiyatlarının illere ve bölgelere göre farklı
olduğunu bildirdi ve şöyle devam etti:
“Kimi yerlerde canlı ağırlık ve karkas fiyatı
üzerinden, kimi yerlerde ise canlı hayvan üzerinden pazarlıkla satılmaktadır.
Özellikle büyükşehirlerde son zamanlarda kesim fiyatı da hayvan satış fiyatına
dâhil edilmektedir. Ziraat Odalarımızdan aldığımız bilgilere göre, kurbanlık
hayvan fiyatları; illere, canlı ağırlığa ve ırkına göre değişmektedir.
Fiyatlar, büyükbaşta inek, düve, tosun, küçükbaşta ise koyun, koç, toklu ve
keçi olmasına göre farklılık göstermektedir.”
“Geçen yıla
göre fiyatlar, büyükbaşta yüzde 19,73, küçükbaşta ise yüzde 17,33 oranında artmıştır”
Bayraktar bu yıl ülkemizde ortalama kurban
fiyatlarının, hayvan başına büyükbaşta 6 bin 500 ile 35 bin lira, küçükbaşta
ise bin 300 lira ile 5 bin lira arasında olduğunu açıkladı ve sözlerini şöyle
sürdürdü:
“Canlı ağırlık fiyatı da kilogram başına büyükbaş
hayvanlarda 24 ile 35 lira, küçükbaş hayvanlarda ise 24 ile 40 lira
arasındadır. Bu fiyatlar bayram yaklaştıkça ve talebin durumuna göre de
değişecektir.
Ülkemizdeki ortalama fiyatlara bakıldığında, büyükbaş
hayvanların canlı ağırlık kilogram fiyatının 29 lira 46 kuruş, küçükbaş canlı
ağırlık kilogram fiyatının ise 33 lira 36 kuruş olduğu görülmektedir.
Ortalama fiyatlar, geçen yıla göre, büyükbaşta yüzde
19,73, küçükbaşta ise yüzde 17,33 oranında artmıştır. Ortalama fiyat kilogram
başına büyükbaşta 24 lira 61 kuruştan 29
lira 46 kuruşa, küçükbaşta 28 lira 43 kuruştan, 33 lira 36 kuruşa çıkmıştır.
Satışların en fazla olduğu üç büyük ilimizde canlı
kilogram olarak büyükbaş hayvan fiyatları, İstanbul’un Avrupa ve Anadolu
yakasında 32 ile 35 lira, Ankara’da 26 ile 30 lira, İzmir’de ise 24 ile 35
lira arasında değişmektedir.
Canlı kilogram olarak küçükbaş hayvan fiyatları,
İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakasında 35 ile 40 lira, Ankara’da 30 ile 36
lira, İzmir’de ise 25 ile 40 lira arasında seyretmektedir.”
“Ülkemizde yeterli sayıda kurbanlık bulunmaktadır”
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, bu yıl için kurbanlık
vasfı taşıyan 1 milyon 350 bin büyükbaş, 3 milyon 700 bin küçükbaş olmak üzere
toplam 5 milyon civarında
kurbanlık bulunduğunu açıkladığını hatırlatan Bayraktar, geçmiş yıllardaki
verileri paylaştı:
“Ülkemizde Kurban Bayramlarında daha önceki yıllarda
kesilen hayvan sayılarına bakıldığında, 2015 yılında 867 bin büyükbaş, 2 milyon
700 bin küçükbaş, 2016 yılında 920 bin büyükbaş, 2 milyon 950 bin
küçükbaş, 2017 yılında 817 bin büyükbaş, 2 milyon 720 bin küçükbaş, 2018
yılında 866 bin büyükbaş, 2 milyon 700 bin küçükbaş, 2019 yılında 800 bin
büyükbaş, 2 milyon 682 bin küçükbaş ve 2020 yılında ise 960 bin büyükbaş, 2
milyon 800 bin baş küçükbaş hayvan kurban olarak kesilmişti.
Son yıllardaki kurban satışları göz önüne alındığında,
2021 yılında da geçen yıla yakın bir oranla 960 bin büyükbaş ve 2 milyon 800
bin küçükbaş olmak üzere toplam 3 milyon 760 bin kesim yapılacağı tahmin edilmektedir.”
“Yem fiyatları son bir yılda yüzde 100’ü geçen
oranda arttı”
“Hayvancılığın en önemli girdisi yemdir” diyen TZOB
Genel Başkanı Bayraktar, “Yem fiyatlarındaki artış hayvansal üretimi ve
fiyatları da ciddi anlamda etkilemektedir” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yem fiyatları haziran ayı itibariyle geçen yıla göre
yüzde 100’e varan oranlarda artmıştır.
Bir yıllık dönemde yem hammaddelerinin ortalama fiyatı
ton başına; Arpada yüzde 103,5 artışla bin 300 liradan 2 bin 645 liraya,
mısırda yüzde 80,7 artışla bin 370 liradan 2 bin 475 liraya, buğday kepeğinde
yüzde 88,5 artışla bin 170 liradan 2 bin 205 liraya, pamuk tohumu küspesinde
yüzde 86,7 artışla bin 500 liradan 2 bin 800 liraya, kırık buğdayda yüzde 70,9
artışla bin 410 liradan iki bin 410 liraya, besi yeminde yüzde 62,2 artışla bin
811 liradan 2 bin 938 liraya, samanda yüzde 34,5 artışla 782 liradan bin 52
liraya yükseldi.
Yem fiyatlarında yaşanan bu anormal artışlar
üreticilerimizi sıkıntıya sokmuştur. Dolayısıyla maliyetler kurbanlık
fiyatlarını da etkilemiştir. Ama bu fiyatlara yeterince yansıtılamamıştır.”
“Kurban Bayramı
ekonomik hareketliliğin olduğu bir dönemdir”
Bayraktar, Kurban Bayramı için milyonlarca hayvanın
besiye alındığını, uzun süre beslendiğini ve 4 gün gibi kısa bir sürede
kesildiğini hatırlatarak, “Bu süreç ekonomik olarak ciddi bir hareketlenmeye de
yol açmaktadır. Üreticilerin besi amaçlı hayvan alımları, beslenen
kurbanlıkların satışları, yem, veteriner hizmetleri, hayvanların satış
merkezlerine nakilleri, satış yeri kiraları, kişisel masraflar, kasap kesim
ücretleri, sakatat ve derilerin satılmasına kadar birçok ticari faaliyet bu
dönemde yapılmaktadır” dedi.
“2021
yılında kurbanlık hayvanlara 17,8 milyar lira ödeneceği tahmin edilmektedir”
Ortalama 400 kilogram canlı ağırlığa sahip büyükbaş
hayvanın canlı ağırlık kilosunun 29,46 lira civarında satılacağı tahmin
ettiklerini açıklayan Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bayram süresince kesilecek yaklaşık 960 bin büyükbaş
hayvana ödenecek para 11 milyar 312 milyon 640 bin lirayı bulacaktır.
Bir küçükbaş hayvanın ortalama 2 bin 300 liradan
satılacağı düşünüldüğünde kesilecek 2 milyon 800 bin küçükbaş hayvana ödenecek
para ise 6 milyar 440 milyon
liranın üzerine olacaktır. Toplamda kesilecek yaklaşık 3,8 milyon kurbanlığa
ise vatandaşlarımız 17,8 milyar lira para ödeyeceği beklenmektedir.
Ayrıca resmi açıklamalara baktığımızda ülkemizde bu
yıl Kurban Bayramı’nda kesileceği tahmin edilen hayvan sayısından daha fazla
kurbanlık bulunmaktadır. Bu durum vatandaşlarımızın kurbanlık hayvan bulmasında
sıkıntı yaşamayacağını göstermektedir. Ziraat Odalarımız ile yaptığımız
görüşmeler de bunu destekler niteliktedir. Yani vatandaşlarımızın kurbanlık
hayvan temini konusunda endişe etmelerine gerek yoktur.”
“Ekonomiye kazandırılacak tahmini deri satış değeri 142,1
milyon lira”
Bu süreçte bir diğer önemli konulardan birisinin de
kurban derileri olduğunu vurgulayan Bayraktar, kurbanların işin ehli kişiler
tarafından kesilmesi durumunda deriden ekonomiye kazandırılacak gelirde
kayıplar yaşanmayacağını belirtti ve şöyle devam etti:
“Standartlara uygun kesilmiş ve tuzlanmış yaş koyun
derisinin adeti ortalama 12 liraya
satılmaktadır. 2 milyon 800 bin küçükbaş hayvan kesileceği düşünüldüğünde
küçükbaş hayvanların derilerinin ekonomik değeri yaklaşık olarak 33 milyon 600
bin lirayı bulmaktadır.
Diğer taraftan 400 kilogramlık bir sığırdan ortalama
30 kilogram deri çıkmaktadır. Standartlara uygun, tuzlanmış sığır derisinin
kilosunun 5 lira olduğu göz
önüne alındığında kesilecek 960 bin büyükbaş hayvandan elde edilecek derinin
değeri 144 milyon liraya
ulaşacaktır.
Böylece kurbanlıklardan toplam 177 milyon 600 bin
liralık deri geliri elde edilecektir. Fakat kurbanlıklar çoğu yerde ehil
olmayan kişiler tarafından kesildiği için maalesef deride yüzde 20 civarında ekonomik kayıp
oluşmaktadır. Toplam kaybın 35,5 milyon
lirayı bulduğu tahmin edilmektedir. Buna göre, kayıplar nedeniyle, Kurban
Bayramı’nda ekonomiye kazandırılan deri satış değeri 142,1 milyon lira
civarındadır.”
“Hayvan pazar yerlerindeki çadır kiraları hala çok
yüksek”
Kurbanlık satmak isteyen üreticilerin, büyükşehirlerde kurulan satış yerlerine çadır kirası ödediğini hatırlatan TZOB Genel Başkanı Bayraktar, bu fiyatların da illere ve ilçelere göre farklılık gösterdiğini belirterek, şu bilgileri paylaştı:
“Kurban çadırlarından yüksek ücretler alınmaması
yönünde belediyelere her yıl çağrıda bulunmamıza rağmen, ne yazık ki bu yüksek
fiyat uygulaması devam etmektedir.
Kurban satıcıları 15 gün kaldıkları sürede; Ankara’da
4 bin lira ile 6 bin 500 lira, İstanbul’da 16 bin lira ile 22 bin lira,
İzmir’de 5 bin lira ile 7 bin 500 lira arasında çadır kirası ödemektedirler.
Bu konudaki talebimizi tekrarlamakta fayda görüyoruz.
Hayvan satış yerleriyle ilgili olarak Belediye Başkanlarımız mümkünse
buralardan ücret almasınlar ya da uygun fiyattan kiralasınlar.
Üreticiler Türkiye'nin dört bir yanından
kurbanlıklarını şehirlerdeki kurban satış yerlerine nakletmek için de nakliye
parası ödemektedir. Bu yıl geçen yıla göre nakliye ücretlerinin yüzde 56’lara
varan oranda artmıştır. Örneğin, 25 büyükbaş hayvanın nakliyesi için üreticiler
Kars’tan Ankara’ya 9 bin, Bursa, İstanbul ve İzmir’e 12-13 bin lira arası ödeme
yapmaktadır.
Üreticiler, ayrıca sattıkları hayvanları, alıcıların
kesim yapacakları yerlere taşımakta, bunun için de ilaveten para harcamaktadır.
Bu yüzden özellikle Kurban Bayramı döneminde, talebe bağlı olarak artan nakliye
fiyatlarının kurban satış fiyatlarına etkisini azaltabilmek için mutlaka
denetimler yapılmalı ve fırsatçılık yapılmasına imkân verilmemelidir.
Unutmayalım ki, maliyetler ne kadar çok düşerse hem
üreticinin hem de tüketicinin kesesine o kadar olumlu yansıyacaktır.”
“Kasaplara bu yıl ödenecek tahmini ücret 664 milyon
lirayı bulacak”
Bayraktar, Kurban Bayramı’nın son yıllarda kasaplar
için önemli bir gelir kapısı olduğunu belirtti ve şu detayları paylaştı:
“Kasaplar, hayvanları kesme, yüzme, parçalama gibi
işler için yapılan işe göre farklı ücretler almaktadır. Kimileri kurbanı sadece
kesip dörde bölmektedir, kimileri ise daha ayrıntılı parçalamaktadır. Kasaplar
bu işlemler için küçükbaşta ortalama 200 lira, büyükbaşta ise ortalama 800 lira
civarında ücret almaktadır.
Büyükbaş hayvanlarının yarısının kasaplar tarafından
ücreti mukabilinde kesileceği tahminiyle, 480 bin büyükbaş hayvan için
kasaplara ödenecek tutar 384 milyon liradır.
Aynı şekilde küçükbaş hayvanların yarısının kasaplar
tarafından kesileceği hesabıyla 1 milyon 400 bin küçükbaş hayvan için kasaplara
ödenecek tutar 280 milyon liradır. Buna göre, bu bayram kasapların kazancının
toplamda 664 milyon lirayı
bulması beklenmektedir.
Kelle, işkembe, bağırsak gibi sakatatlar kurban
kesenler tarafından alınmamakta, kesim yerlerine veya toplayıcılara
bırakılmaktadır. Bu da ciddi bir ekonomik değer oluşturmaktadır.”
“Vakıf, dernekler ve marketler aracılığıyla yapılan vekâletle
kesimlerde üreticilerimize destek olunmalıdır”
Kurban Bayramı döneminde birçok dernek ve vâkıfın,
vatandaşlarımızın aldığı vekâletle onlar adına kurban kestirdiğini hatırlatan
Bayraktar, bu kuruluşların üreticilerimizden kurbanlık hayvan almalarının
olumlu bir gelişme olduğunu belirtti. Bayraktar şöyle devam etti:
“Yapılan toplu alımlarda fiyatlar düşük tutulmaktadır.
Hem üreticinin hem de tüketicinin hakkını korumak adına bu konuda adım atılmalı
ve makul fiyat politikası uygulanmalıdır.
Küçük ve orta ölçekli hayvan üreticileri başta olmak
üzere bütün üreticilerimizin masraf ve emeklerinin karşılığını alması
sağlanmalıdır.
Ülke içindeki ve dışındaki muhtaç Müslümanlara
yapılacak her kuruş yardımın daima destekçiyiz. Ancak şunu da unutmamız
gerekir. Kurban kesimini yurt içinde yapıp, yurt dışındaki Müslümanlara
gönderirsek üreticimizi ve hayvancılığımızı korumuş oluruz.
Tüm dernek ve vakıflardan bu hassasiyete uyarak
Müslüman kardeşlerimiz için aracılık yapmalarını beklemekteyiz.”
“Kurbanlık
ekonomisi yasal çerçeveye oturtulmalıdır”
Bayraktar, “Vakıflar, dernekler, marketler
aracılığıyla ve bireysel gerçekleşen kurbanlık hayvan satışlarına bağlı olarak
hayvan pazarları, hayvan kesimleri, nakliye, teslimat, deriyle ilgili işlemler
gibi birçok ekonomik faaliyet bir haftadan daha kısa bir sürede
gerçekleşmektedir” dedi. Bayraktar ayrıca kurbanlık ekonomisinin yasal bir
çerçeveye oturtulması gerektiğinin altını çizerek şöyle devam etti:
“Toplu kesime ve vatandaşın vekâletine talip olan bu
kuruluşların üreticilerimizden toplu hayvan aldığı bilinmektedir. Yalnız piyasa
gerçekleriyle uyuşmayan düşük fiyatlardan toplu alınan hayvanlar yüzünden
üreticilerimiz mağdur olmaktadır. Ayrıca
vakıf ve derneklerin yurtdışı fiyatlarını ülke içi fiyatlarına göre daha düşük
tuttuğu görülmektedir. Bu fiyatlar birçok vatandaşımızın ucuz diye oralara
yönelmesine neden olmaktadır. Bu da iç pazar satışlarını olumsuz
etkilemektedir.
Hükümetimizin yoğun emek verilen ve yüksek meblağların
döndüğü bir faaliyet alanını daha kapsamlı bir yasal çerçeveye oturtması gerekmektedir.
Bu kapsamda hazırlanacak “kurbanlık ticaretinin
düzenlenmesi” mevzuatıyla:
-İl/ilçe düzeyinde kurulacak ve içerisinde Ziraat
Odası, Ticaret Borsaları, Üretici Örgütleri, Tarım ve Orman Bakanlığı il/ilçe
müdürlükleri ve ilgili diğer paydaşların olduğu komisyonlar kanalıyla üretici
maliyetlerini dikkate alan bir ‘taban
fiyat’ belirlenmelidir.
-Toplu alım yapacak vakıf, dernek ve marketlerin bu
fiyatın altında alım yapması önlenerek üreticilerimiz korunmalıdır. Vakıf ve
dernekler kesim öncesi belirledikleri alım miktarlarını Bakanlığa
bildirmelidir. Ne kadar hayvanı nereden, kaç liraya aldığını, hayvan küpesi
kayıtlarıyla birlikte, vekâletle kestirdiği hayvanlardan elde edilen etleri
nasıl dağıttığını belgelemesi istenmelidir. Böylece kayıt dışılık
engellenecektir.
-Kasapların kurbanlık kesim ücretleri bu komisyon
kanalıyla belirlenmeli ve ücrete uyumun sağlanması denetlenmelidir.
-Vakıf ve derneklerin yurtiçi/yurt dışı olarak tek
fiyat belirlemesi sağlanmalıdır.
-Kurbanlık hayvan pazarlarındaki çadırların
belediyeler tarafından makul ücretle kiraya vermesi sağlanmalıdır.
-Kurban satış döneminde nakliye bedellerine standart
getirilmeli, fahiş fiyat artışları önlenmelidir.”
“Et ve Süt Kurumu bayram sonrasında elde kalan hayvanları
uygun bir fiyata almalıdır”
Bayraktar, üreticilerden, bu yıl satışlarının geçen
yıla göre daha yavaş seyrettiği bilgisi aldıklarını belirterek sözlerini şöyle
sürdürdü:
“Temennimiz talebin canlanarak satışlarda
beklentilerin karşılanması, üreticilerin hayvanlarının tamamını uygun fiyata
satarak emeklerinin karşılığını alması, tüketicilerimizin de makul fiyatlardan
alım yapmasıdır.
Satışların beklendiği gibi gerçekleşmemesi durumunda
bayramda satılamayan hayvanlar, Et ve Süt Kurumu tarafından üreticilerin
yaptığı ‘ek masraflar’ da dikkate alınarak uygun fiyattan satın alınmalıdır.
Her yıl Kurban Bayramı’nı sabırsızlıkla bekleyen
üreticiler, bu yıl pandemi nedeniyle talebin daralmasından endişe
etmektedirler. Kurban pazarlarındaki hareketliliğin geçmiş bayramları
aratmamasını, üreticilerin emeğinin karşılığını almasını istiyoruz.”
“Pandemiyle
mücadele sürerken Kurban Bayramını idrak edeceğiz”
Bu yılda Kurban Bayramı’nın, pandemiyle mücadele
sürerken idrak edileceğini belirten TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici
ve vatandaşlara büyük sorumluluk düştüğünü vurguladı. Sözlerine şöyle devam
etti:
“Pazarlarda belediyelere, üreticilerimize ve
vatandaşlarımıza her zamankinden daha büyük bir sorumluluk düşmektedir.
Alışveriş yaparken önce sağlığımızı düşünmek zorundayız.
Kurban pazarlarında ve kesim yerlerinde hijyen
tedbirlerine her zamankinden daha fazla hassasiyet gösterilmelidir.
Üreticilerimiz ve vatandaşlarımız sosyal mesafe kurallarına
uymalı, maskelerini mutlaka takmalı ve kişisel hijyene dikkat etmelidir.
Bu yıl da pazarlığımızı birbirimize dokunmadan
sözlerimizle ve gözlerimizle yapalım. Kendimizin ve sevdiklerimizin sağlığını
tehlikeye atmayalım.
Üreticisinden tüketicisine bütün vatandaşlarımızın yaklaşan Kurban Bayramlarını kutluyor ve bu mübarek günlerin ülkemize bereket getirmesini diliyoruz.”
Bazı illerde 2020 ve 2021 yılları Kurban Bayramı küçükbaş ve büyükbaş
kurbanlık hayvanların canlı ağırlık ortalama kilogram fiyatları ve geçen yıl
Kurban Bayramı’na göre değişimleri:
İller |
|
2020 |
2020 |
2021 |
2021 |
2021 Değişim (Yüzde) |
2021 Değişim (Yüzde) |
|
|
Büyükbaş (TL/kg) |
Küçükbaş (TL/kg) |
Büyükbaş (TL/kg) |
Küçükbaş (TL/kg) |
Büyükbaş |
Küçükbaş |
Ankara |
|
24,10 |
27,50 |
27,67 |
33,50 |
14,81 |
21,82 |
Balıkesir |
|
24,00 |
35,00 |
30,50 |
35,00 |
27,08 |
0,00 |
Konya |
|
22,50 |
26,00 |
27,50 |
32,50 |
22,22 |
25,00 |
Erzurum |
|
21,80 |
29,50 |
27,00 |
29,50 |
23,85 |
0,00 |
Kastamonu |
|
23,00 |
- |
25,67 |
- |
11,61 |
- |
Bursa |
|
29,00 |
35,00 |
32,50 |
38,00 |
12,07 |
8,57 |
İzmir |
|
25,10 |
30,00 |
29,50 |
32,00 |
17,53 |
6,67 |
Eskişehir |
|
26,00 |
31,00 |
27,50 |
40,00 |
5,77 |
29,03 |
Van |
|
23,00 |
25,50 |
- |
- |
- |
- |
İstanbul (Avrupa
yakası) |
|
27,50 |
29,00 |
33,50 |
35,00 |
21,82 |
20,69 |
İstanbul (Anadolu
yakası) |
|
27,50 |
29,00 |
33,50 |
35,00 |
21,82 |
20,69 |
Gaziantep |
|
22,50 |
26,00 |
29,50 |
34,50 |
31,11 |
32,69 |
Diyarbakır |
|
22,75 |
23,25 |
29,50 |
26,00 |
29,67 |
11,83 |
Samsun |
|
23,50 |
- |
27,50 |
25,00 |
17,02 |
- |
Hatay |
|
23,00 |
28,00 |
30,00 |
34,00 |
30,43 |
21,43 |
Adana |
|
24,00 |
28,00 |
28,00 |
35,00 |
16,67 |
25,00 |
Karaman |
|
21,00 |
26,00 |
28,00 |
29,50 |
33,33 |
13,46 |
Afyonkarahisar |
|
26,50 |
- |
27,00 |
27,00 |
1,89 |
- |
Çanakkale |
|
29,00 |
30,00 |
31,00 |
31,75 |
6,90 |
5,83 |
Sakarya |
|
22,50 |
27,50 |
30,00 |
32,50 |
33,33 |
18,18 |
Şanlıurfa |
|
22,50 |
22,50 |
30,00 |
34,00 |
33,33 |
51,11 |
Antalya |
|
28,00 |
30,00 |
32,00 |
32,00 |
14,29 |
6,67 |
İzmit |
|
27,50 |
27,50 |
32,50 |
40,00 |
18,18 |
45,45 |
Aydın |
|
25,00 |
32,50 |
28,50 |
34,00 |
14,00 |
4,62 |
Denizli |
|
29,00 |
32,00 |
30,00 |
32,50 |
3,45 |
1,56 |
Mersin |
|
25,00 |
27,00 |
30,00 |
31,25 |
20,00 |
15,74 |
Malatya |
|
22,50 |
26,00 |
30,00 |
- |
33,33 |
- |
Kahramanmaraş |
|
24,00 |
- |
27,50 |
|
14,58 |
- |
Tekirdağ |
|
23,50 |
- |
29,00 |
37,50 |
23,40 |
- |
Trabzon |
|
23,00 |
27,00 |
32,50 |
- |
41,30 |
- |
Yozgat |
|
- |
- |
29,00 |
31,00 |
- |
- |
Ordu |
|
- |
- |
29,00 |
40,00 |
- |
- |
Sivas |
|
- |
- |
27,00 |
- |
- |
- |
Edirne |
|
- |
- |
30,00 |
36,00 |
- |
- |
Ortalama |
|
24,61 |
28,43 |
29,46 |
33,36 |
19,73 |
17,33 |
Kaynak: Ziraat Odaları
Bazı illerde 2021 yılı tahmini kurbanlık hayvan satış
fiyatları:
İller |
Büyükbaş
Hayvan Fiyatı |
Küçükbaş
Hayvan Fiyatı |
İstanbul (Avrupa Yakası) |
12.000-25.000
TL/Baş |
1.500-3.000
TL/Baş |
|
Canlı
kilo: 32-35 TL |
Canlı
kilo: 30-40 TL |
İstanbul (Anadolu Yakası) |
13.000-25.000
TL/Baş |
1.600-3.000
TL/Baş |
|
Canlı
kilo: 32-35 TL |
Canlı
kilo: 30-40 TL |
Ankara |
8.000-25.000
TL/Baş |
1.500-3.500
TL/Baş |
|
Canlı
kilo: 26-27-30 TL |
Canlı
kilo: 30-33-35-36 TL |
İzmir |
12.000-26.000
TL/Baş |
1.500-2.400TL/Baş |
|
Canlı
kilo:24-35 TL |
Canlı
kilo: 24-40 TL |
Bursa |
12.000-25.000
TL/Baş |
1.500-4.000
TL/Baş |
|
Canlı
kilo: 30-35 TL |
Canlı
kilo: 38 TL |
Adana |
6.500-18.000
TL/Baş |
1.600-3.000
TL/Baş |
|
Canlı
kilo: 28 TL |
Canlı
kilo: 35 TL |
Antalya |
14.000-30.000
TL/Baş |
2.000-4.000
TL/Baş |
|
Canlı
kilo: 30-32-34 TL |
Canlı
kilo: 30-34 TL |
Konya |
10.000-25.000
TL/Baş |
1.300-2.000
TL/Baş |
|
Canlı
kilo: 25-30 TL |
Canlı
kilo: 30-35 TL |
Gaziantep |
12.000-27.000
TL/baş |
1.750-4.900
TL/Baş |
|
Canlı
kilo:29-30 TL |
Canlı
kilo: 34-35 TL |
Şanlıurfa |
10.000-20.000
TL/Baş |
3.000-5.000
TL/Baş |
|
Canlı
kilo: 30 TL |
Canlı
kilo: 33-35 TL |
İzmit |
10.000-20.000
TL/Baş |
1.500-3000
TL/Baş |
|
Canlı
kilo: 30-35 TL |
Canlı
kilo: 40 TL |
Diyarbakır |
7.000-12.000
TL/Baş |
1.500-3.000
TL/Baş |
|
Canlı
kilo: 27-32 TL |
Canlı
kilo: 24-28 TL |
Hatay |
14.000-35.000
TL/Baş |
2.250-4.000TL/Baş |
|
Canlı
kilo: 30 TL |
Canlı
kilo:33-35 TL |
Balıkesir |
12.000
TL-23.000 TL/Baş |
2.000-3.000
TL/Baş |
|
Canlı
kilo: 30-31 TL |
Canlı
kilo: 35 TL |
Erzurum |
6.500-30.000
TL/Baş |
1.200-2.500
TL/Baş |
|
Canlı
kilo: 25-26-28-29 TL |
Canlı
kilo: 29-30 TL |
Van |
6.500-20.000
TL/Baş |
1.500-2.500
TL/Baş |
|
|
|
Trabzon |
9.000-20.000
TL/Baş |
1.500-2.500
TL/Baş |
|
Canlı
kilo: 30-35 TL |
|
Samsun |
8.000-20.000
TL/Baş |
1.500-3.000
TL/Baş |
|
Canlı kilo
25-30 TL |
Canlı kilo
25 TL |
Sakarya |
10.000-20.000
TL/Baş |
1.500-3000
TL/Baş |
|
Canlı kilo
25-35 TL |
Canlı kilo
25-40 TL |
Afyonkarahisar |
6.500-20.000
TL /Baş |
1.500-2.500
TL/Baş |
|
Canlı kilo
25-29 TL |
Canlı kilo
27 TL |
Eskişehir |
10.000-12.000
TL/Baş |
1.500-2.000
TL/Baş |
|
Canlı kilo
27-28 TL |
Canlı kilo
40 TL |
Kastamonu |
8.000-15.000
TL/Baş |
1.500-3.000
TL/Baş |
|
Canlı kilo
24-26-27 TL |
|
Çanakkale |
10.000-23.000
TL/Baş |
1.500-3000
TL/Baş |
|
Canlı
kilo: 28-34 TL |
Canlı
kilo: 29-30-33-35 TL |
Karaman |
14.000-25.000
TL/Baş |
1.500-2.500
TL/Baş |
|
Canlı kilo
26-28-30 TL |
Canlı kilo
25-34 TL |
Aydın |
10.000-20.000
TL/Baş |
2.000-3.000
TL/Baş |
|
Canlı kilo
27-30 TL |
Canlı kilo
33-35 TL |
Denizli |
8.000-25.000
TL/Baş |
1.500-3.000
TL/Baş |
|
Canlı kilo
30 TL |
Canlı kilo
32,5 TL |
Mersin |
15.000-20.000
TL/Baş |
2.000-3.000
TL/Baş |
|
Canlı kilo
30 TL |
Canlı
kilo: 28-29-33-35 TL |
Kayseri |
11000-15000
TL/Baş |
1.500-2.000
TL/Baş |
|
|
|
Manisa |
12.000-22.000 TL/Baş |
1.800-2.600
TL/Baş |
|
Canlı
kilo: 24-25 TL |
|
Malatya |
12.000-20.000
TL/Baş |
2.000-3.000
TL/Baş |
|
Canlı kilo
30 TL |
|
Kahramanmaraş |
10.000-20.000
TL/Baş |
2.000-3.000
TL/Baş |
|
Canlı kilo
25-30 TL |
|
Tekirdağ |
15.000-20.000
TL/Baş |
1.500-3.500
TL/Baş |
|
Canlı kilo
28-30 TL |
Canlı kilo
35-40 TL |
Yozgat |
7.000-25.000
TL/Baş |
1.500-2.500
TL/Baş |
|
Canlı kilo
28-30 TL |
Canlı kilo
30-32 TL |
Ordu |
14.000-16.000
TL/Baş |
2.200-2.500
TL/Baş |
|
Canlı kilo
28-29-30 TL |
Canlı kilo
40 TL |
Sivas |
10.000-20.000
TL/Baş |
2.000-2.500
TL/Baş |
|
Canlı kilo
27 TL |
|
Edirne |
11.000-16.000
TL/Baş |
1.650-3.250
TL/Baş |
|
Canlı kilo
28-32 TL |
Canlı kilo
36 TL |
Kaynak: Ziraat Odaları