Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Bayraktar Karaman’da basın toplantısı düzenledi

Bayraktar Karaman’da basın toplantısı düzenledi

-Bayraktar Karaman’da basın toplantısı düzenledi

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Bir defaya mahsus olmak üzere çiftçimize verilen desteklerin, prim desteklerinin artırılarak en kısa zamanda çiftçiye bir can suyu olarak ödenmesini istiyoruz”

-“Et ithalinden bahsediyorlar. İthalat çözüm değildir. Et ithalatı üretime darbe vurur; ahırları boşaltır”

 Karaman – 25.5.2014 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım sektörünün sıkıntıda olduğunu belirterek, “Bir defaya mahsus olmak üzere çiftçimize verilen desteklerin, prim desteklerinin artırılarak en kısa zamanda çiftçiye bir can suyu olarak ödenmesini istiyoruz” dedi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Karaman'da düzenlediği basın toplantısında bu yılın, tarımda “yangın ve afet yılı” olduğunu bildirdi. Bayraktar, şöyle devam etti:

 “Geçen yıl çok iyi bir dönem geçirdik. Geçen yıl yağışlar ve iklim koşulları bize yardımcı oldu. Hayvancılığımız iyiydi, buğday üretimimiz patlama yaptı. 22 milyon ton civarında buğdayımız vardı. Meyve ve sebze üretiminde ihtiyacımızın üstünde üretim gerçekleştirdik. Öyle bir üretim gerçekleştirdik ki üreticilerimiz meyvelerini ve sebzelerini pazarlayamaz hale geldiler ve bir pazarlama sorunuyla karşı karşıya kaldık. Ama bu yıl, iklim koşulları maalesef tarım sektörünün lehinde gelişmedi. Ekim, Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında yağışlar mevsim normallerinin altında seyretti ve kuraklık yaşadık.”

 -En az 2 yıllık yapılandırma istiyoruz-

Çiftçi için asıl sıkıntının hasat döneminde başladığını belirten Bayraktar, “Şimdi bir şey yok ortada. Üreticimiz adam çalıştırmış, bankalardan borç almış, gübre bayilerine borçlanmış, tohum bayilerine borçlanmış. Hasatta yeterli ürünü bulamayan çiftçimiz, borç yüküyle karşı karşıya geldiğinde sıkıntıyı o zaman yaşayacağız. Biz de bununla alakalı tedbirlerin alınması noktasında hükümetimizi uyarıyoruz. Biliyorsunuz, Tarım Kredi ve Ziraat Bankası borçları yapılandırıldı, ama biz bunu yeterli görmüyoruz. Biz yapılandırmanın en az iki yıl olmasını istiyoruz. Bir yıl kurtarmaz, benim üreticimi” diye konuştu.

Çiftçiye verilen destek ve primlerin artırılarak en kısa zamanda ödenmesi gerektiğini de ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:

“Elektrik borçlarının mutlak surette yapılandırılmasını istiyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu borçlarımız var. Sosyal Güvenlik Kurumu borçlarının yapılandırılmasını hükümetimizden bekliyoruz. Bunları fevkalade önemsiyoruz. Bir de belki bir defaya mahsus olmak üzere, çiftçimize verilen desteklerin, pirim desteklerinin artırılmak suretiyle ve en kısa zamanda ödenmesi suretiyle çiftçiye bir can suyu olarak ödenmesini istiyoruz. Yani bir can suyuna ihtiyaç var.”

Bayraktar dünyada ve ülkemizde tarım sektörünün önemini vurgulayarak, “Bunun yanında birtakım tedbirleri de almamız lazım. Bu manada miras hukukunun değiştirilmesi, yani arazi kanununun değiştirilmesi ki o miras hukukunu da kendiliğinden değiştirecek. Arazi Kullanım Kanunu Türkiye’de bir milattır. Bunu ifade edeyim. Biz 3-4 sene bu kanunun değişmesi için mücadele verdik, çalıştık. Şimdi arazi parçalanmayacak ve toplulaştırma çalışması da beraberinde yürüyecek” dedi.

 -Et ithalatı üretime darbe vurur-

 Hayvancılıktaki sorunları da değerlendiren Bayraktar, sütte istikrar sağlandığı takdirde besi hayvancılığının da hızla gelişeceğini söyledi.

Et ithalatı lobilerinin hortladığını ifade eden Bayraktar, şunları ifade etti:

“Et ithalinden bahsediyorlar. İthalat çözüm değildir. İthalat bu ülkeyi perişan eder. İthalat üretimimize darbe vurur, ahırları boşaltır. Hayvancılığımızın uzun yıllar belini doğrultamayız.

Et lobilerini de buradan uyarıyorum; aklınızı başınıza alın. Bu ülke üretirse, bu ülkede ticaret yapanlar para kazanır. Böyle ithalata sığınmak suretiyle hem çiftçimize hem de tüketicimize darbe vurmaya, zarar vermeye hakkınız yok. 'Birileri zengin olacak' diye, bu ülke ithalat yapamaz. Bu, ülkenin ayıbı olur. Biz üretiyoruz ve üretime devam edeceğiz. Bunun önünü kestiğinizde ithalatla bugünü kurtarırız. Bugün fiyatları aşağıya çekeriz, ama yarınımız olmaz. Onun için önemli olan üretimdir. Üretimi mutlaka sağlamalıyız ve sağlayacağız da…”

Basın toplantısında, Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu ile ilçe Ziraat Odalarının başkanları da hazır bulundu.

 -Çiftliklerde inceleme-

 TZOB Genel Başkanı Bayraktar, basın toplantısının ardından, bahçe ve çiftliklerde incelemelerde bulundu.

İlk olarak, son teknolojilerin ışığında kurulan ve çevresi rüzgar panelleriyle korumaya alınan elma bahçesini ziyaret eden Bayraktar, daha sonra, Ağılönü Köyü’nde et ve süt sığırcılığı üretimi yapılan çiftlikte incelemelerde bulunarak, ilgililerden bilgi aldı.

Bayraktar'ın temas ve incelemelerine TZOB Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Mustafa Hepokur da eşlik etti.