Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Bayraktar’ın, Ağrı temasları…

Bayraktar’ın, Ağrı temasları…

-Bayraktar’ın, Ağrı temasları…
-TZOB Genel Başkanı, Ağrı Ziraat Odası'nın yeni hizmet binasını ve Toprak, Yaprak ve Su Analiz Laboratuvarı'nı açtı, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nde konferans verdi
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-"Hedefimiz, önümüzdeki 10 yıl içinde, 150 milyar dolarlık tarımsal hasılayı gayri safi yurtiçi hasılaya katmak, 40 milyar dolarlık ham ve işlenmiş gıdayı ihraç etmek, 50 milyon turisti beslemek ve 80 milyonun üzerindeki bir nüfusun gıda güvencesini sağlamaktır"
-“Ağrı, koyun varlığında Türkiye'de üçüncü sırada. Sığır varlığında Türkiye'nin ilk 10 ili arasında. 100 binin üzerinde süt hayvanı var. Tabii ıslah çalışmalarına daha fazla ağırlık vermemiz lazım”

Ağrı – 16.09.2013 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Hedefimiz, önümüzdeki 10 yıl içinde, 150 milyar dolarlık tarımsal hasılayı gayri safi yurtiçi hasılaya katmak, 40 milyar dolarlık ham ve işlenmiş gıdayı ihraç etmek, 50 milyon turisti beslemek ve 80 milyonun üzerindeki bir nüfusun gıda güvencesini sağlamaktır" dedi.

Ağrı Ziraat Odası'nın yeni hizmet binası ve Toprak, Yaprak ve Su Analiz Laboratuvarı'nın açılışına katılmak üzere kente gelen Bayraktar, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nin Nezahat Çeçen Konferans Salonu'nda düzenlenen "Tarım ve Hayvancılık" konulu konferansa katıldı.

Bayraktar, burada yaptığı konuşmada, TZOB Kanunu'nun değişmesiyle ziraat odalarında laboratuvarlar, paketleme tesisleri, makine parkları gibi hizmetler sunulmaya başlandığını söyledi.

-“Bize gelen para çiftçimizin alın teri”-

Yaklaşık 200 Avrupa Birliği kırsal kalkınma projesinin hayata geçirildiğini anımsatan Bayraktar, şöyle konuştu:

"Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Projesi fonlarından elde ettiğimiz kaynakları çiftçilerimiz için kullanıyoruz. Zaten bize gelen para alın teridir. Bize rant geliri veya başka kaynaklardan para gelmiyor. Bize çiftçimizin alın teri geliyor. Bunu son kuruşuna kadar çiftçimize hizmet olarak çeviremezsek Allah korusun bu para hepimizi yakar. Türk çiftçisi bugün gerçekten başarılara imza atıyor. Bugün 63 milyar dolar tarımsal hasılayı gayri safi yurtiçi hasılaya katmışsa, orman ürünleri dahil 20 milyar dolarlık ihracat yapmamızı, 76 milyon nüfusun gıda ve güvencesini sağlıyorsa ve bunlar da yetmiyor 30 milyon turisti de doyuruyorsa, bu insanlar eli öpülecek insanlardır."

-“Bu illere batı illerine oranla pozitif ayrımcılık yapılması lazım”-

Bayraktar, hedeflerinin büyük olduğunu, bulundukları yerle yetinmeyeceklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Hedefimiz büyük. Hedefimiz, önümüzdeki 10 yıl içinde 150 milyar dolarlık tarımsal hasılayı gayri safi yurtiçi hasılaya katmak, 40 milyar dolarlık ham ve işlenmiş gıdayı ihraç etmek, 50 milyon turisti beslemek ve 80 milyonun üzerindeki bir nüfusun gıda güvencesini sağlamaktır. Hedefimiz bu ve hedef bu olunca bize durmak yakışmaz. Çalışacağız. Örnek verecek olursak Ağrı, koyun varlığında Türkiye'de üçüncü sırada. Sığır varlığında Türkiye'nin ilk 10 ili arasında. 100 binin üzerinde süt hayvanı var. Tabii ıslah çalışmalarına daha fazla ağırlık vermemiz lazım. Bu illere batı illerine oranla pozitif ayrımcılık yapılması lazım. Sulama sorununun çözülmesi şart. Verimliliği sağlamamız gerekiyor. Yapısal sorunların çözülmesiyle birlikte bu bölgelerde daha fazla üretim sağlanacaktır."

Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan ise kentte tarım ve hayvancılığın yöre halkının temel geçim kaynağı olduğunu, çiftçilikte kurumsal bir statüye geçilmesi halinde üretim payının artacağını söyledi.

Konuşmaların ardından konferansa katılanlara günün anısına plaket verildi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, konferanstan önce, Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan’ı makamında ziyaret ederek bir süre görüştü. Bayraktar, Ağrı Ziraat Odası yeni hizmet binası ile Toprak, Yaprak ve Su Analiz Laboratuvarı’nın açılışını yaptı.

Bayraktar’ın Ağrı’daki açılış ve ziyaretlerine TZOB Yönetim Kurulu üyesi M.Latif Maskan da eşlik etti.