Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Bayraktar, Germencik’te incir hasadı yaptı

Bayraktar, Germencik’te incir hasadı yaptı

 Bayraktar, Germencik’te incir hasadı yaptı

“Üreticilerimiz kuru incir fiyatının açıklanmasını bekliyor”

 AYDIN-02.09.2023-Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Aydın temasları çerçevesinde Germencik’te incir hasadına katıldı.

İncir bahçesinde, üreticiler ve Ziraat Odası Başkanlarıyla bir araya gelen Bayraktar, incir üreticilerinin taleplerini ve sorunları dinledi.

Bayraktar, Mursallı Mahallesinde incir kurutma alanlarında ve incir bahçelerinde incelemelerde bulundu.

Germencik’te incir hasadı sonrası basın mensuplarına incir hakkında bilgi veren Bayraktar, “Üreticilerimiz ihracatında Dünya birincisi olduğumuz incir için TMO’nun 2019 yılında olduğu gibi alım yapmasını istiyor” dedi.

 -Türkiye incir üretiminde ve ihracatında Dünya lideri-

Ekolojik üstünlüğe bağlı olan ürünlerimizi çok iyi korumamız gerektiğine vurgu yapan Bayraktar, şunları söyledi: “İncir çok önemli bir ürünümüz. Türkiye'nin ekolojik üstünlüğe bağlı olarak üretim yaptığı bir ürünümüz. Bunu zaten rakamlar da gösteriyor. Ege Bölgesi gerçekten ekoloji anlamında incir üretimine çok müsait bir bölge, çok başarılı üretim yapan bir bölge. Dünyada taze incir üretiminin yaklaşık yüzde 24’ünü yapıyoruz, üretiyoruz. Bu önemli bir rakam. Yine kuru incir üretiminin yaklaşık olarak yüzde 55’ini Türkiye üretiyor.

Dünya incir ihracatına baktığımızda; Türkiye yüzde 53 ile birinci sırada ve Dünya’da en fazla ihracat yapan ülke konumunda. Bunun dışında üretimimizin de arttığını görüyoruz. 2010 yıllarında 255 bin ton civarında olan incir üretimimizin bu sene aşağı yukarı 350 bin tonlar civarına gelmesini bekliyoruz. Rekolteyi 350 bin ton olarak bekliyoruz. Kuru incir üretimimizin de 90 bin tonlar civarında olmasını bekliyoruz. İncir çok önemli ürünümüz, ekolojik üstünlüğe bağlı olduğumuz ve dünya ticaretinde de rakipsiz olduğumuz bir ürün.

Ekolojik üstünlüğe bağlı olan ürünlerimizi çok iyi korumamız lazım. Gözümüzden sakınmamız lazım. Üretimini yaparken çok dikkatli olmamız lazım. Kalite ve standart üretim de fevkalade önemli. İhracatımızda zaman zaman bize engel olan Aflatoksin önemli. Aflatoksin üremesini önleme noktasında bazı tedbirleri almamız lazım. Üreticimizin de bu manada eğitilmesi lazım.”

“Üreticilerimiz, TMO’nun 2019 yılında olduğu gibi alım yapmasını istiyor”

Üreticilerin TMO’nun piyasaya girerek alım yapması konusunda talepleri olduğunu belirten Bayraktar; “Üreticilerimizin bizden bir talebi var. Toprak Mahsulü Ofisi 2019 yılında incir alımı yapmıştı.  Yine fiyatların düşmesi halinde Toprak Mahsulleri Ofisi'nin piyasaya girmesi ve incir alımı yapmasını bizden talep ediliyor” dedi.

İhracatta ilk yükleme tarihinin geç açıklanmasının üreticiyi mağdur ettiğinin altını çizen Bayraktar, şunları söyledi; “Bir de biz bu incirin ihracatını genelde Avrupa Birliği'ne yapıyoruz. Dolayısıyla bunu dikkate alarak iyi tarım uygulamalarına ve organik tarım üretimine önem vermemiz gerekiyor. Bununla ilgili de çalışmalarımızın ve üretici eğitimlerinin de yapılması gerekiyor. Özellikle bu bölge üreticilerinin bir sıkıntısı var. İhracatta ilk yükleme tarihi geç açıklanıyor. Özellikle bu geç açıklama üreticimizi mağdur ediyor. Bu açıklama tarihinin de bu manada kaldırılmasını talep ediyorlar.

İncir besin değeri açısından fevkalade bir ürün. Çok kıymetli bir ürün ve bu ürünün tanıtımını çok iyi yapmak zorundayız. İncir, hem ülke insanımızın sağlıklı beslenmesi açısından önemli hem de ihracatımızın daha fazla üretim yaparak artması bakımından da çok önemli. Çünkü rakamlara baktığımızda aşağı yukarı 330 milyon dolar civarında bir ihracat yaptığımızı da görüyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu rakamın artması da mümkün. Üreticilerimize bol bereketli bir hasat diliyorum. Bu hasadın Aydın ilimize, Ege Bölgemize ve ülkemize de hayırlı olmasını diliyorum.”

Çiftçilerle birlikte yapılan hasada; TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Menteşe Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baştuğ ile Aydın il, ilçe Ziraat Odası Başkanları ve çiftçiler katıldı. Bayraktar, çiftçilere bol, bereketli ve kazançlı hasatlar diledi. 

Bayraktar ayrıca, Germencik’in Mursallı Mahallesi’nde çiftçilerle ve muhtarlarla bir araya geldi, çiftçilerin yaşadığı sorunları dinledi.

Bayraktar, Aydın temasları çerçevesinde Germencik Ziraat Odası’nı da ziyaret etti. Ziraat Odası Başkanları ve çiftçilerle bir araya gelerek, sektördeki son durum hakkında bilgi aldı.