Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Bayraktar, Fatsa Çiftçi Eğitim ve Üretim Merkezi’ni açtı

Bayraktar, Fatsa Çiftçi Eğitim ve Üretim Merkezi’ni açtı

-Bayraktar, Fatsa Çiftçi Eğitim ve Üretim Merkezi’ni açtı

-Açılışa Ordu Valisi Seddar Yavuz, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, AK Parti Ordu Milletvekili Ergün Taşcı, Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz,  TZOB Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Hasan Kozoğlu, TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, İlçe Ziraat Odası Başkanları, çiftçiler katıldı

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: -“Artık dünyada rekabet etmek istiyorsanız fındık da dahil olmak üzere verimlilik anahtar kelime”

-“Yıllık ortalama 2 milyar dolar ihracat geliri sağlayan böyle bir ürünü devletimiz, Ziraat Odaları Birliği, siyasilerimiz bu bölgede yaşayan hiç kimse sahipsiz bırakamaz”

-“Fındığın verimliliğini artırmamız, fındıktaki yapısal sorunlarımızı çözmemiz, bahçeleri yenilememiz, modern tarım tekniklerini uygulamamız, çiftçimizin bilinçli üretim yapmasını sağlamamız lazım”

 

Fatsa/Ordu – 03.10.2019 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “artık dünyada rekabet etmek istiyorsanız fındık da dahil olmak üzere verimlilik anahtar kelime” dedi.

Fatsa Ziraat Odası’nın Çiftçi Eğitimi ve Üretim Merkezi’nin açılışına Ordu Valisi Seddar Yavuz, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, AK Parti Ordu Milletvekili Ergün Taşcı, Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, TZOB Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Hasan Kozoğlu, TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, İlçe Ziraat Odası Başkanları, çiftçiler katıldı.

Bayraktar, açılışta yaptığı konuşmada, çiftçinin bilgiyle buluşturulması gerektiğini, aksi takdirde rekabet koşullarının kızıştığı, dünya tarım ticaretinde yer alınamayacağını belirtti. Bu gibi eğitim merkezlerinin çiftçiyi bilgiyle buluşturabilmesi açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Bayraktar, şunları söyledi:

“Artık dünyada rekabet etmek istiyorsanız fındık da dahil olmak üzere verimlilik anahtar kelimedir. Hatta fındıkta rakipsiz konumu muhafaza etmek istiyorsak bunun yolu verimlik, verimlilik, verimlilik… Bunu sağlayacağız. Tarım sektöründe verimliliği yakalayamazsak Avrupa Birliği’ne de giremeyiz. Bundan dolayı Fatsa’nın bu eğitim merkezi açılışını çok önemsiyorum. Değerli Belediye Başkanımın Ziraat Odası Başkanlığı döneminde hayata geçirilen bir proje. Kendisini kutluyorum. Devamını sağlayan Oda Başkanı ve yönetimini de kutluyorum. Fatsa’nın bunu kendi kaynaklarıyla yapması da fevkalade önemli. Çiftçimizden gelen parayı son kuruşuna kadar çiftçimiz için kullanmalıyız. Çiftçimizden gelen para alınteri, son kuruşuna kadar çiftçimiz için kullanmazsak Allah’a hesabını veremeyiz. Oda başkanlarımızın çiftçimiz için yatırım yapması, proje üretmesini takip ve teşvik ediyoruz. Fatsa Ziraat Odamızın Tarım İl Müdürlüğü ile ortaklaşa yaptığı kudret narının Karadeniz’de üretme imkanını ortaya koyduğu Ar-Ge çalışmalarını da önemsiyoruz. Yine Odamızın kadın çiftçilerimiz ile alakalı meyvecilik konusunda bir eğitim çalışması var.”

 

-“Ziraat Odaları idari ve mali yönden daha güçlü hale geldi”-

 

Ziraat Odalarının son dönemde idari, mali yönden daha güçlü hale getirdiklerine dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti:

“Ziraat Odalarımız, eğitim merkezleri, laboratuvarları açıyorlar, ürün işleme tesisleri, fabrikalar kuruyorlar. 200'e yakın kırsal kalkınma projesi hayata geçirdiler. Kaynakları çiftçimiz için kullandılar. 560 bin çiftçimize eğitim verdik. Bunun 190 bini kadın çiftçimiz. Hedefimiz 1 milyon çiftçimize eğitmek. Yaklaşık 900 bin çiftçimizi fuarlara götürdük. Teknoloji ve bilgiyle tanışmalarını sağladık.”

 

-“Fındık burada hayat. Çiftçi yoksa fındık yok, ihracat da yok”-

 

Ordu'nun, fındık üretiminin yüzde 35'ini tek başına sağladığına işaret eden Bayraktar, kivi üretiminin de geliştiğini, bu konuda Ordu'nun Yalova'dan sonra Türkiye ikincisi olduğunu kaydetti.

Bayraktar, Ordu'nun, bal üretiminin de tek başına yüzde 15'ini sağladığına dikkati çekerek, "Çok önemli bir noktaya geldi ve bir de kara lahananız meşhur ama çok daha önemli olan burada herkes fındığa bakıyor. Onun için fındık üreticimizin alanda olmasını fevkalade önemsiyoruz. Çiftçi yoksa fındık yok. Fındık yoksa ihracat yok. İhracat yoksa ihracatçı ve esnaf yok. Fındık burada hayat. Bu manada TZOB ve Ziraat Odalarımız hep birlikte çok ciddi mücadele veriyoruz" diye konuştu.

Bayraktar, şunları söyledi:

“Zaman zaman belediye başkanlarımızla ve milletvekillerimizle kol kola veriyoruz. Fındığı buradan çekin alın buranın ekonomisi biter. Fındık para etmezse burası çöker. Ziraat Odaları Birliği ve Ziraat Odalarının verdiği çok etkin mücadele sonucu Toprak Mahsulleri Ofisi fındık almaya başladı. TMO bu işin dışında kalırsa, iyimiz kötü. Niye TMO’yu istiyoruz? Bunu birisi alacak isteriz ki Fiskobirlik alsın.  Bu piyasa arz talep dengesine göre çalışmıyor, serbest piyasa koşulları oluşmuyor. Doğal afetler yaşandığında, üretimin düşük olduğu dönemlerde fındık fiyatları yüksek olmalı ama yükselmiyor. Bu tekeli kırma adına milli ürünümüz olan ve yıllık ortalama 2 milyar dolar ihracat geliri sağlayan böyle bir ürünü devletimiz, Ziraat Odaları Birliği, siyasilerimiz, bu bölgede yaşayan hiç kimse sahipsiz bırakamaz. TMO her halükarda fındığın arkasında olmalı, piyasaya girmeli, tekelci zihniyeti kırmalıdır. Fındığın verimliliğini artırmamız, fındıktaki yapısal sorunlarımızı çözmemiz, bahçeleri yenilememiz, modern tarım tekniklerini uygulamamız, çiftçimizin bilinçli üretim yapmasını sağlamamız lazım.”

Konuşmaların ardından Fatsa Çiftçi Eğitimi ve Üretimi Merkezi'nin açılışı gerçekleştirildi.

Bayraktar, bu merkezin hem Fatsa hem Ordu hem de ülke çiftçisine hayırlı olmasını diledi.

Şemsi Bayraktar ve katılımcılar, açılışın ardından merkezi gezdiler, incelemelerde bulundular.