-Bayraktar: “Tarım alanları da bir fabrikadır. Fabrika üstüne fabrika olmaz”
Sakarya – 07.10.2013 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, parçalı araziler sorununun çözümüyle verimli tarım arazileri üzerindeki sanayileşmenin de önüne geçileceğini bildirerek, “Tarım alanları da bir fabrikadır. Fabrika üstüne fabrika olmaz” dedi.
Şemsi Bayraktar, Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, Akyazı Ziraat Odası ve Ticaret Borsası Başkanı Ali Şener Bayraktar ile birlikte Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul’a iade-i ziyarette bulundu.
Kösemusul’a görevinde başarılar dileyen TZOB Genel Başkanı Bayraktar, “Bunlar ulvi görevler, Allah muvaffak etsin” diye konuştu.
Tarımda katma değeri yükseltmek için alternatif ürünlerden önce yapısal sorunları çözmek gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
“Arazilerin parçalı olması verimi düşürür, arazi toplulaştırması bu anlamda çok önemlidir. Arazi toplulaştırılması sorunu çözüldüğü takdirde verim ve katma değer artacaktır. Parçalı arazilerin birleştirilmesine çiftçinin de bilinçli yaklaşması önemlidir. Ülkemizin önemli bir konusu olan parçalı araziler sorununun çözümüyle verimli tarım arazileri üzerindeki sanayileşmenin de önüne geçilmiş olur. Tarım alanları da bir fabrikadır, fabrika üstüne fabrika olmaz.”
Sakarya’daki tarım arazileri ve tarım ürünlerinin çeşitliliği ile hayvancılık sektörünün üzerine değerlendirmelerde bulunulan Bayraktar, şunları kaydetti:
“Süt hayvancılığı ülkemizde oldukça önemli bir yere sahip, besi hayvancılığı ve süt hayvancılığı beraber yürüyen iki sektördür. Bu sebeple süt hayvancılığını çok önemsiyorum. Ülkemizde hayvancılık sektörünü kurtaracak en önemli projelerden birisi, Et ve Süt Kurumu’nun açılacak olmasıdır. Et ve Balık Kurumu yerine artık Et ve Süt Kurumu var. Böylelikle süt fiyatlarında da istikrar sağlanacak et ve süt fiyatları belli bir oranda sabitlenebilecek. Bu sektörün geleceği ve kaliteli üretim açısından oldukça önemlidir.”
Bayraktar konuşmasının devamında, Sakarya’daki tarım arazileri üzerinde alternatif katma değerli ürünler yetiştirilmesine olumlu baktıklarını belirterek, “Dağlık bölgelerde fındığın alternatifi yok. Ancak taban arazide süs bitkisi üretimi daha da yaygınlaştırılabilir. Aynı şekilde kabak üretiminde de ilk sıralarda yer alıyoruz. Katma değeri yüksek ürünler istiyorsak mısır, ayçiçeği gibi yağlı tohumlara daha da ağırlık vermeliyiz. Türkiye’nin ihtiyacı olan yağlı ürünleri üretebiliriz” dedi.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Kösemusul da “Hizmet ehemmiyetinin bilinci içinde ilimiz ve üyelerimize en iyisini sunmaya gayret ediyoruz. İlimizdeki verimli topraklarda üretilen mevcut ürünlerin yanı sıra alternatif ve katma değeri yüksek ürünlerle verimin artması sağlanabilir” dedi.
Kösemusul konuşmasında, alternatif ve katma değeri yüksek ürünlere geçilmesinin tarım arazilerinin sanayileştirilmemesi ve çiftçinin kazanç oranının artırılması açısından büyük önem teşkil ettiğini ifade ederek, “Bu uygulamayla hem verimli tarım arazisini korumuş oluruz, hem çiftçi kazanır hem de parçalı tarım arazileri üzerinde kişisel çıkarlar ortadan kalkar” dedi.
Organize Sanayi Bölgeleri için özellikle 3. ve 4. sınıf tarım arazilerinin değerlendirildiğini belirten Kösemusul, bu konuda oldukça titiz davrandıklarını belirterek, birinci sınıf tarım arazisi üzerinde sanayileşmenin tehlikelerinin farkında olduklarını ve gelecek nesilleri düşünerek adımlar attıklarını dile getirdi.