Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Bayraktar, Söke Ziraat Odası’nda

Bayraktar, Söke Ziraat Odası’nda

-Bayraktar, Söke Ziraat Odası’nda

-TZOB Başkanı Bayraktar: “Çiftçimizin dünyayla rekabet edebilmesi için desteklerin

artırılması lazım”

-“Mutlak üstünlüğü sağlamak üzere dünya tarım ticaretinde rol almak istiyorsak, daha fazla paya sahip olmak istiyorsak, mutlak üstünlük şart. Bunun en büyük silahı, üreticinin

desteklenmesidir”

-“Mutlak üstünlük, daha fazla üreticiye destek vermek ve desteklemek, dünyadaki rekabet gücümüzü artırmaktır. İşte yapamadığımız, ABD’nin yaptığı, bize pamuk satan

ülkelerden Yunanistan’ın yaptığı bu. Bizim de hükümetten isteğimiz bu”

-“Buradan uyarıyorum. Pamuk üreticimizin beklentilerine cevap veremezsek, alın terinin karşılığını veremezsek seneyekimse pamuk ekmez”

-“Pamuk ithalatı 700 bin ton değil, 1 milyon ton olur. Böyle bir durumda biz kendi çiftçimiz yerine, yabancı ülkelerin çiftçisini finanse eder hale geliriz”

-Söke’de yöresel “ağalık” elbisesi giyen Bayraktar, “ağalığı kendime yakıştıramıyorum. Ancak çiftçimizin hepsini ağa yapmak istiyoruz”

 

Söke-Aydın – 29.08.2014 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçimizin dünyayla rekabet edebilmesi için desteklerin artırılması gerektiğini bildirerek, “Mutlak üstünlüğü sağlamak üzere dünya tarım ticaretinde rol almak istiyorsak, daha fazla paya sahip olmak istiyorsak, mutlak üstünlük şart. Bunun en büyük silahı, üreticinin desteklenmesidir” dedi.

Söke Ziraat Odası’nda yöresel “ağalık” elbisesi, körüklü çizme giyen, kasket takan Bayraktar, ağalığı kendisine yakıştıramadığını ancak çiftçilerin hepsini ağa yapmak istediklerini söyledi.

Dünyanın tarımı anladığını ancak Türkiye’nin anlayamadığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

“Tarım alanlarımızı imara açmamalıyız. Çiftçimizin dünya ile rekabet edebilmesi için desteklerin artırılması lazım. Bu yıl yaşanan doğal afetler, çiftçimizi çok zorlayacak. Şimdi kimse farkında değil ama hasat zamanında bunun zorluklarını hep beraber yaşayacağız. Çiftçimizin bu kuraklık etkisinden kurtulması ve önümüzdeki yıl tarlaya girmesi açısından moral olarak yükseltmek, sektörden kaçmasını önlemek lazım. Bunun için de sadece borçların ertelenmesi yetmez, sosyal güvenlik ve elektrik borçlarının da yapılandırılması gerekiyor. Tarım, dünyanın gelecekteki en önemli sektörü.”

Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kemal Kocabaş tarafından karşılanan Genel Başkan Bayraktar, Söke’de geçmişte pamuk ağalarının giysisi yöresel “ağalık” elbisesi giydi.

 

-“Ağalığa yatkın değilim”-

 

Ziraat odaları ve birlik başkanlarının katıldığı toplantıda konuşan Bayraktar, şunları söyledi:

“Ağalığa yatkın da eğilim, ağalığı da sevmem. Artık bizim Türkiye hedefimiz, küçük işletmeleri büyütmek ve onları bir ağa haline getirmek. Türkiye’de bu kadar küçük işletme varken bizim toprak ağalığına soyunmamız ve toprak ağası olarak görüntü vermemiz de doğdu değil ama ağalık Söke’de bir geleneksel örf ve âdet haline gelmiş, tarımı temsil ediyor, çiftçiyi, kırsalı temsil ediyor. Dolayısıyla biz böyle bir ağalığı da kabul etmekten onur duyuyoruz ama hedefimiz, küçük çiftçilerimizi ağa yapmak.”

Türk tarımını dünya ile rekabet edebilir hale getirmek için devlet desteğinin şart olduğunu kaydeden Bayraktar, şöyle devam eti:

“Tarım önemli sektör. Dünyada önem kazandı. Allah, bu ülke insanını açlıkla imtihan etmesin. Son yıllarda gelen doğal afetler sonucunda arz talep dengesinin talep lehine bozulması, tarım kesiminin Türkiye’de biraz daha öne çıkmasını, önem kazanmasını sağladı. Dünyada tarımla beraber enerji de önemli bir sektör. Bu iki sektöre, ülkeler daha da çok önem veriyorlar. Ülkemizde çiftçimiz tüm zorluklara rağmen, yapısal ve maliyetle ilgili zorluklara rağmen üretmeye çalışıyor, gayret ediyor. Bu ülkeye gıda güvencesini sağlıyor. 17 milyar dolar da ihracata katkı yapıyor. Bunu fevkalade zor şartlarda yapıyor ama bazı ürünlerde ithalatçıyız.

Ülkemizin 1,5 milyon ton civarında pamuğa ihtiyacı var, bizim ürettiğimiz 800 bin ton. 700 bin tonu dışarıdan ithal ediliyor, sıfır gümrükle. Ülkemiz, yağ ve küspe ithalatına 3,6 milyar dolar ödüyor. Bu, pamuk ve pamuk gibi yağlık bitkilerin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Yağ ihtiyacını karşılamak için yağ ürünlerini artırmalıyız. Bizim AB ve ABD ile rekabet edebilmemiz açısından mukayeseli üstünlüğü sağlamalıyız. Verimlilik rakamlarını yükseltmeliyiz. Türkiye, pamukta verimlilik açısından ABD’nin, AB ülkelerinin çoğunun üzerinde. Mukayeseli üstünlüğü sağladığımız halde Türkiye neden pamuk ithal ediyor, bunun üzerinde durmamız lazım. Verimlilik, kalite ve standardı yakalamışız. Bir de sektörde mutlak üstünlük dediğimiz üstünlük var. Bunu sağlayan ülkeler, bizim mukayeseli üstünlükle rekabet edebileceğimiz ürünlerde yaşama şansı vermiyor. Mutlak üstünlük, daha fazla üreticiye destek vermek ve desteklemek, dünyadaki rekabet gücümüzü artırmaktır. İşte yapamadığımız bu, ABD’nin yaptığı bu. Bize pamuk satan ülkelerden Yunanistan’ın yaptığı bu. Bizim beceremediğimiz bu. Bizim de hükümetten isteğimiz bu. Diyoruz ki mukayeseli üstünlük de yetmiyor. Mutlak üstünlüğü sağlamak üzere dünya tarım ticaretinde rol almak istiyorsak, daha fazla paya sahip olmak istiyorsak, mutlak üstünlük şart. Bunun en büyük silahı, üreticinin desteklenmesidir.”

Bu yıl çiftçinin pamukta beklenti içerisinde olduğunu, pamuk ekimine yöneldiğini belirten Bayraktar, pamuk rekoltesinde yüzde 25 artış beklediklerini bildirdi.

 

-“Beklentilere cevap veremezsek kimse pamuk ekmez”-

 

Bayraktar, şunları söyledi.

“Pamukta dünya ülkeleriyle rekabet edilebilmesi için üreticinin devlet desteğine ihtiyacı olduğunu, dünya ülkelerinin üreticilerine destek vererek bu alanlarda söz sahibi olduklarını kaydeden Bayraktar, “Pamuğa yeterli destek verilirse pamuk üretimi artar. 1,5 milyon ton pamuk ihtiyacımız var, üretimimiz 800 bin ton. Çiftçimiz başka ürünlere kayıyor. Pamuk üretimi desteklenecek ki üretim de artacak. Bu sene pamukta yüzde 25 artış bekliyoruz. Bu önemli bir rakam. Üreticimiz mısır iyiyse mısıra, pamuk iyiyse pamuğa, hangi ürün iyiyse o ürüne kayıyor. Bu sene pamukta üreticinin beklentisi var. Pamukçunun beklediğinin gerçekleşmemesi durumunda, buradan hükümetimizi de bu manada uyarıyoruz, pamuk üreticimizin beklentilerine cevap veremezsek, alın terinin karşılığını veremezsek seneye kimse pamuk ekmez. Pamuk ithalatı 700 bin ton değil, 1 milyon ton olur. Böyle bir durumda biz kendi çiftçimiz yerine, yabancı ülkelerin çiftçisini finanse eder hale geliriz. Pamuk üreticimize muhakkak suretle sahip çıkalım.”

Ülke ekonomisinde tarımın önemine değinen Bayraktar, “Bu bölgede pamuk önemli. Hatta Aydın’da pamuk çok önemli. Bu bölgede ekonominin yüzde 55’i tarım, yani bu bölgede tarım hapşırırsa diğer bölgelerde nezle olur. Bunun herkes farkında olmalı. Bundan esnafı da tüccarı da sanayicisi de diğer meslek gurupları da fevkalade olumsuz etkilenir.” dedi.

 

-“Tarım alanları imara açılmasın”-

 

Son zamanlarda tarım alanlarının imara açılmasını ve zeytinlik alanlarla ilgili kanunun gündeme gelmesine de değinen Bayraktar, zeytin alanlarının imara açılmasını öngören yasaya karşı çıktıklarını ve yasanın torbadan çıkarıldığını, bir daha gelmemesi gerektiğini söyledi.

Bayraktar, şöyle dedi:

“Zeytin, yasayla korunan ürün. Yeni bir yasayla bunu ortadan kaldırmak istemek yanlış. Zeytinlik alanlar imara açılmasın. Topraklarımızı bugün için koruyabilirsek, 20 yıl sonra bu ülkenin zenginliğini oluşturacak sektör, tarım sektörü. Bunu dünya anladı, bizim de anlamamız lazım. Bunun için bir musibet yaşamaya gerek yok. Verimli tarım arazilerini imara açmak gibi bir vebalin altına girilmemeli. Tarım toprakları, üzeri açık bir fabrika. Fabrikanın üzerine fabrika kurulmaz. Yaşanan doğal afetler çiftçimizi çok zorlayacak. Şimdi kimse farkında değil ama hasat zamanında bunun zorluklarını hep beraber yaşayacağız.”

Söke Ziraat Odası’nda "Efeler Memleketi Söke" isimli kitap da hediye edilen Bayraktar, konuşmasının ardından Aydın temaslarını bu kıyafetle sürdürdü.

            Bayraktar’ın Aydın ziyaretlerinde TZOB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nuri Sorman ve ziraat odası başkanları da hazır bulundu.