Bayraktar, Rize'de

-Bayraktar, Rize'de

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Çay sektöründen ekmek yiyen 200 bin kişinin hak ve menfaatlerini arama noktasında ÇAYKUR'un ayakta kalması ve özelleşmemesi büyük önem taşıyor"

-“ÇAYKUR çiftçiyi daha fazla kucaklayan, çiftçiye bir takım sosyal hizmetler sunan ve çiftçinin alın terini değerlendiren çok önemli bir kurum”

-“Çay kanununda tarafların, başta Türkiye'de tarımın şemsiye kurumu olarak Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin görüşünün almasını fevkalade önemsiyoruz”

Rize - 03.09.2014 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Çay sektöründen ekmek yiyen 200 bin kişinin hak ve menfaatlerini arama noktasında ÇAYKUR'un ayakta kalması ve özelleşmemesi büyük önem taşıyor" dedi.

Bayraktar, Rize Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, toplantı sayesinde kentteki üreticilerin sorunlarını masaya yatırarak, çözüm yolları bulmaya çalışacaklarını söyledi.

Şemsi Bayraktar, 1984 yılında çıkarılan kanunun ardından çayda devlet tekelinin kaldırılarak özel sektörün önünün açıldığını ifade etti. Bayraktar, "Özel sektörün açılmasına karşı değiliz. ÇAYKUR gerçekten üreticimiz için çok hayati ve fonksiyonel bir görev ifa ediyor. Bunu herkesin bilmesi lazım. ÇAYKUR'u buradan çektiğimizde çayda rekabet ve üretici lehinde gelişmeler olmaz. ÇAYKUR bu manada çok ciddi ve önemli bir hizmet veriyor" diye konuştu.

ÇAYKUR'un özelleşmesine karşı olduklarını vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:

"Özel şirketlerin işleyiş ve üreticiye hizmet verme anlayışı ile ÇAYKUR'un hizmet verme anlayışı fevkalade farklı. ÇAYKUR çiftçiyi daha fazla kucaklayan, çiftçiye bir takım sosyal hizmetler sunan ve çiftçinin alın terini değerlendiren çok önemli bir kurum. Yeni çay kanununda bu bakımdan ÇAYKUR ile yapılacak olan düzenlemelere dikkat edilmesi lazım. Çay kanununda tarafların, başta Türkiye'de tarımın şemsiye kurumu olarak Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin görüşünün almasını fevkalade önemsiyoruz. Yeni çay kanunda çiftçi hak ve menfaatleri gözetilmeli. Kanunda ÇAYKUR tasfiye edilmemeli hatta daha da güçlendirilmeli. Çay sektöründen ekmek yiyen 200 bin kişinin hak ve menfaatlerini arama noktasında ÇAYKUR'un ayakta kalması ve özelleşmemesi büyük önem taşıyor."

-“Çay bahçelerinin yenilenmesi çok önemli”-

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile çay konusunda görüşmeler yaptıklarını dile getiren Bayraktar, "Çay bahçelerinin yenilenmesi çok önemli. Bu projeye destek veriyoruz. Aynı projenin fındıkta da uygulanmasını istiyoruz. Fındıkta bahçelerimiz maalesef çok eski. Çayda özellikle bu bölgedeki çaylar hep tohumdan yetiştirme. Bu bir ayrışmaya da sebep oldu. Tabii çay bahçeleri bunun yanında eskidi. Bunlar verimliliği etkileyen unsurlar. Çay bahçelerinin bakanlık tarafından bir projeyle yenilenmesini destekliyoruz" ifadelerini kulandı.

Bayraktar, kaçak çay konusuna da değinerek, mücadelenin önemine dikkat çekti ve şunları kaydetti:

“Kaçak çay ile iyi mücadele edilmeli. Halkımızın damak zevkini de değiştiriyor. Türkiye’de üretim yapan üreticilere zarar veriyor. Zaman zaman çayda stok oluşmasına neden oluyor. Kaçak çay ile çok iyi mücadele edilmesi lazım. Bunu yıllardır söylüyoruz. Bir miktar başarı sağlandı ama yeteri kadar başarı sağlandığını söyleyebilmek tabii ki mümkün değil. Üreticimiz, maliyeti yüksek üretim yapıyor. Bu manada biz Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak üreticimizin hasatta ürününün değerlenmesine çok önem veriyoruz ama hükümetimizden de girdi maliyetlerinin aşağı düşürülmesi noktasında taleplerimiz var. Yani gübrenin, mazotun ucuzlamasını istiyoruz. Biz tüccar gibi girdilerde ödenen vergileri mahsup etmiyoruz. Tüccar girdi alırken KDV ödüyor ama satarken faturasında tahsil ediyor. Sizin böyle bir şansınız yok. Siz girdi alırken ÖTV ödüyorsunuz. Ama müstahsil keserken de KDV olmadığı için tahsil etmiyorsunuz. Peşin vergi veriyorsunuz. Dolayısıyla bu vergiler üreticimize ağır geliyor. Üreticimizin de bizden talebi var. Muhakkak suretle girdilerde, gübre ve mazot başta olmak üzere KDV indirimi, mazotta hem KDV hem de ÖTV indirimi olmasını hükümetimizden talep ediyoruz. Yapacağımız görüşmelerimizde dosyamıza bu taleplerimizi koymuş olacağız.”

Bayraktar çay da yapılması istenen uygulamanın fındık içinde istediklerini belirterek, kivi üreticilerinin sorunlarına da değindi.

-“Kivide soğuk hava depolama ihtiyacı çok fazla”-

Şemsi Bayraktar, şunları kaydetti:

“Bölge başkanlarımdan aldığım bilgiye göre kivi üreticilerimizin sorunları var. Pazarlama sorunları, soğuk hava depolama ihtiyacı çok fazla. Bazı odalarımız soğuk hava depo ihtiyacını karşılıyor ama bu ürünlerin soğuk hava depolarında muhafaza edilmesi yeterli değil. Pazarlama sorunlarının aşılması noktasında bunun fevkalade önemli olduğunu düşünüyorum.

Rize deyince akla çay geliyor ancak kivi de akla geliyor çünkü üretimde Türkiye ikincisi görülüyor. Oda başkanlarımız, çay ve kivi üreticileriyle ilgili sorunları başta olmak üzere sorunları bu toplantıda masaya taşıyacaklardır. Bizde kendilerini dinleyeceğiz. Bu sorunların çözümüne katkı sağlamaya çalışacağız. Bu üreticilerimizin borçları etkilendi ama biz zarar gören üreticilerimizin sosyal güvenlik kurumuna olan borçlarını ve elektrik borçlarının yapılandırılmasını talep ediyoruz.

Sayın başbakanımıza ve bakanlarımıza bunu bir rapor halinde sunmuş olacağız.”