-Bayraktar, Demre’de zarar gören seralarda incelemelerde bulundu
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Demre’de 4 bin dekar sera su altında. Toprakta kaymak tabakası oluşmuş. Kökler çürüyecek”
-“Afet Fonu’ndan hasar gören seralar için destek isteyeceğiz”
-“Bölgede çok yağmur yağdığında suyun denize boşaltılması için tünel açılması lazım. Drenaj sorunu da var. Dere ıslahları çok önemli. DSİ bir an önce bu problemi çözsün”
-“Elektrik borçlarının yapılandırılmasını isteyeceğiz”
Demre – 21.01.2015 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Demre’de yaklaşık 4 bin dekar seranın sel suları altında kaldığını, toprakta kaymak tabakası oluştuğunu, canlı görünmesine rağmen sebze köklerinin çürüyeceğini bildirdi.
Bayraktar, Antalya’da Kumluca, Finike ve Demre’de geçtiğimiz günlerde yaşanan fırtına ile aşırı yağış sonucu meydana gelen sel baskınlarından zarar gören sera alanlarını inceledi. Kumluca, Finike’nin ardından Demre’ye geçen Bayraktar, Çevreli Köyü’nde çiftçilere hitap etti, çiftçilerle birlikte seralarda incelemelerde bulundu. Basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Sel sularının seraları bastığını, bitkiler canlı göründüğünü bildiren Bayraktar, şunları söyledi:
“TARSİM bitkiye bakıyor, ‘henüz canlı, sen ürün alırsın’ diyor. Halbuki bu bitkinin kökü çürüyecek. Çünkü toprakta kaymak tabakası oluşmuş. Kök zaten çürüyecek. TARSİM’in de bazı şartlarını esnek tutması lazım. Tarımdaki sigortalı oranını yüzde 10’dan en az yüzde 30’lara çıkarmamız gerekiyor. Bu işletmeler küçük işletmeler, son teknolojiye uygun, tam modernize edilmiş tesisler beklemek yanlış olur. Seraların modernize edilmesi için devletimizin düşük faizli kredi vermesi gerekir.
Burada alan çanak şeklinde. Bölgede çok yağmur yağdığında suyun denize boşaltılması için tünel açılması lazım. Çevreli Köyü’nü selden kurtaracak tek çözüm tünel açmak. Dere ıslahları çok önemli, özellikle bu bölgede bizden 500-600 metre civarında tünel isteniyor. Bununla alakalı girişimlerde bulunacağız ama dere ıslahı çok önemli. Bursa’da gördüm kalıcı bir drenaj çalışması yapılması lazım. Drenaj sorunu da var. Önümüzde yıllarda doğal afetlerden çiftçilerimizin zarar görmemesi için bu girişimlerde bulunacağız.
Devlet Su İşleri (DSİ) bir an önce bu problemi çözsün. Köyün iklimi ve coğrafi konumu gereği örtü altı tarıma uygun bir yer. Bu bereketli ve verimli topraklarda daha güvenli ve huzurlu tarım yapabilmek için önce sel sorununu çözmek gerekiyor. Afet Fonu’ndan hasar gören seralar için destek isteyeceğiz.”
Borçların ertelenmesini istediklerini ama bunun yetmeyeceğini üretimin sürdürülebilmesi için destek olunması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, “Seralarda elektrik bedeli ticarethane tarifesinden alınıyor. Oysa seralar ticarethane değil. Tarımsal üretim yapılan işletmeler. Bunlara uygun bir elektrik bedeli tarifesi yapılmalı. Elektrik borçlarının yapılandırılmasını isteyeceğiz” dedi.
Şemsi Bayraktar, üretici ve market fiyatları arasındaki makasın kapatılması gerektiğini bildirerek, “aracılar ortadan kaldırılsın. Bunun için çalışalım” diye konuştu.
Bayraktar, çiftçilere geçmiş olsun dileklerinde de bulundu.