Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Bayraktar, Aydın Koçarlı’da yeni hizmet binasını açtı

Bayraktar, Aydın Koçarlı’da yeni hizmet binasını açtı

-Bayraktar, Aydın Koçarlı’da yeni hizmet binasını açtı

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Santrallerin özellikle kuru incirde kalite sorununa neden olduğu 

yönünde iddialar ortak bir çalışmayla araştırılmalı”

-“Bilimsel çalışmalarla bu santrallerin ürünlerimize, üreticimize ve çevreye zarar verdiği görülürse hep birlikte mücadele edeceğiz”

-“Organik tarımda geçiş sürelerinin iyi ayarlanması lazım. 

Sürenin 3 yıldan 4 yıla çıkarılması üreticilerimizi organik tarımdan vazgeçirmeye başladı”

-“Geçen yıl 1 milyar 232 milyon liralık pamuk ithalatı yapmışız. 

Yani yabancı ülkelerin pamuk üreticilerini desteklemişiz. 

Artık bundan vazgeçmemiz lazım”

-“Pamukta üreticilerimizi daha fazla desteklememiz lazım. 65 kuruş prim yetmiyorsa 90 kuruş yapmamız gerekiyor”

 

Aydın/Koçarlı – 13.4.2016 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, pamukta ithalat ve yerli üretim maliyetleri arasındaki makasın kapanması için primin artırılması gerektiğini belirterek, "65 kuruş prim yetmiyorsa 90 kuruş yapmamız gerekiyor, bunun mücadelesini veriyoruz" dedi.

Genel Başkan bayraktar, Aydın programı kapsamında Koçarlı Ziraat Odası’nın yeni hizmet binasının açılışını yaptı. Açılış törenine Bayraktar’ın yanı sıra Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, TZOB Yönetim Kurulu üyeleri Mustafa Hepokur ve Hüseyin Darcan, belediye başkanları, Ziraat Odası başkanları, muhtarlar, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.

Törende yaptığı konuşmada, Aydın'ın tarım ve hayvancılıktaki potansiyeline dikkati çeken Bayraktar, tarımın bu bölgedeki merkezi durumundaki kentin potansiyelinin daha iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Kentteki temaslarında üreticilerin jeotermal santrallerle ilgili şikâyetlerini dile getirdiğini, santrallerin özellikle kuru incirde kalite sorununa neden olduğu yönünde iddialar bulunduğunu anlatan Bayraktar, şöyle devam etti:

“"Aydın bu bölgede tarımın merkezi durumunda. İnciriyle, zeytiniyle, kestanesiyle, pamuğuyla birçok sebze, meyve üretimiyle ve hayvancılıkla son yıllarda gösterdiği önemli gelişmelerle gerçekten tarımın bu bölgede merkezi durumunda...

Bütün gelişmelere rağmen sorunlar yaşadığını da ifade etmemiz lazım. Oda Başkanlarımın bana verdiği bilgiye göre, jeotermal enerji üretiminde çiftçimizi ilgilendiren kısmıyla problemler yaşıyoruz. Özellikle santral dışında kilometrelerce arazimizi işgal eden borular hem de Başkanlarımızın genel kanaati, incirimize özellikle ve çevreye verdiği zarar itibarıyla Başkanlarım özellikle bu santrallerle mücadele edilmesi gerektiğini ifade ettiler. Bilimsel çalışmalarla bu santrallerin ürünlerimize, üreticimize ve çevreye zarar verdiği görülürse bu soruna karşı hep birlikte mücadele edeceğiz."

 

-Organik tarıma geçiş süresi gözden geçirilmeli-

Organik tarıma geçiş süresinin 3 yıldan 4 yıla çıkarılmasını eleştiren Bayraktar, bu sürenin Bakanlık tarafından yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Bayraktar, "Bu bölge organik tarım açısından fevkalade potansiyeli olan bir bölge ve son yıllarda ciddi gelişmeler gösteriyor. Ancak özellikle organik tarımda sürelerin uzatılması yani 3 yıldan 4 yıla çıkarılması üreticilerimizi organik tarımdan vazgeçirmeye başladı. Bu geçiş sürelerinin iyi ayarlanması lazım" diye konuştu.

-Pamukta ithalat karşısında sorunlu bir tablo var-

 

Bölgenin iddialı olduğu ürünlerden pamukta ise ithalat karşısında sorunlu bir tablo bulunduğunu ifade eden Bayraktar, şöyle konuştu:

"2015 rakamlarına baktığımız zaman 1 milyar 232 milyon liralık pamuk ithalatı yapmışız. Yani yabancı ülkelerin pamuk üreticilerini desteklemişiz. Artık bundan vazgeçmemiz lazım. Pamuk, gümrük birliği anlaşmaları nedeniyle sıfır gümrükle giriyor. O zaman ithalat maliyetiyle üretici maliyeti arasındaki makası kapatma adına primlerle üreticilerimizi daha fazla desteklememiz lazım. 65 kuruş prim yetmiyorsa 90 kuruş yapacağız. Çünkü başka türlü pamuk üretmek mümkün değil.”

Bölge açısından önemli bir diğer ürün olan zeytinyağında üretici fiyatlarının düştüğünü kaydeden Bayraktar, zeytinyağında dünyada söz sahibi olan ülkelerle rekabet edilebilmesi için primlerin artırılması gerektiğinin altını çizdi.

- Süt fiyatlarına müdahale-

Bayraktar, süt piyasasında fiyatların düşmesiyle yaşanan soruna devletin müdahalesiyle yanıt verildiğini de hatırlatarak, tarım sektöründe serbest piyasa ve rekabet koşullarının henüz oturmadığını, bu nedenle devletin zaman zaman müdahalesi olmadığı takdirde birçok üründe sürdürülebilir üretimin sağlanamayacağını belirtti.

Devletin müdahalesi sonrası fiyatların yükselmeye başladığına dikkati çeken TZOB Genel Başkanı Bayraktar, "Süt fiyatlarını yakından takip ediyoruz, özellikle bu bölgelerde yükselme trendine girdi, bundan da memnuniyet duyuyoruz, söylediğimiz noktaya gelindi. Süt hayvancılığı gelişmişse beside ithalatçı olmazsınız. Şu an et üretiminde 1 milyon 150 bin tonlara ulaşmamıza rağmen, et fiyatlarını görüyorsunuz. Et üretiminde 1,5 milyon tonlara hızlı bir şekilde yükseltmemiz gerekiyor" dedi.

 

- KDV desteği üreticiye yansımadı-

 

Bayraktar, üreticinin maliyetlerinin aşağıya çekilmesi için çeşitli destekler verildiğini, ancak gübre ve yemde getirilen KDV indiriminin, destek olarak üreticiye yansımadığını bildirdi. İndirimin, bu ürünlerde fiyatların artmasıyla çiftçilerin KDV indiriminden yararlanamadığına işaret eden Bayraktar, bu tür desteklerin doğrudan üreticiye verilmesi gerektiğini ifade etti.

 

-Yerel Yöneticilerden talepler-

 

Verimli tarım arazilerinin çok iyi korunup kollanması gerektiğini de ifade eden Bayraktar, bu konuda yerel yönetimlere büyük sorumluluk düştüğünün altını çizdi. Büyükşehirlerde tarım alanlarının artık belediye sınırlarına dahil olduğunu hatırlatan Bayraktar, bu bakımdan Büyükşehir belediye Başkanlarının tarıma ve kırsal kalkınmaya daha fazla önem vermeleri gerektiğini vurguladı.

Bu bölgede olduğu gibi tarım açısından çok önemli toprakların imara açılmasına kesinlikle izin verilmemesini isteyen Bayraktar, “Bu toprakları bu ülkede yaşayan herkes birlikte korumalıdır. Toprak Kurulları da bu konuda çok etkin olmalı, bir karış tarım arazisi bile heba edilmemelidir” dedi.

Bayraktar, bu konuda Ziraat Odaları başkanlarının çok daha hassas olmalarını isteyerek, “Gerektiğinde muhalefet şerhlerinizi düşün. Gerekiyorsa mahkemelere gitmekten çekinmeyin” uyarısında bulundu.

Törende konuşan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu da Aydın ekonomisinin yüzde 50'sinin tarıma dayalı olduğunu, kentin toprağını koruma konusunda kararlı olduklarını belirterek, "Tüm yatırımcılara sesleniyorum; yatırımları OSB'lerde yapın. Biz Büyükşehir olarak verimli arazilerde sanayileşmeye şiddetle karşıyız" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Ziraat Odası yeni hizmet binasının kurdelesi kesilerek açılışı yapıldı.