-Balda ihracat artırılmalı…
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Zengin doğal kaynaklarıyla arıcılık cenneti olan, üretimde 115 bin tonla dünya ikinciliğini alan Türkiye, 6 bin 500 tondan çok daha fazla bal ihraç edebilir”
-“Ülkemizde 84 bine yakın işletmede, 8 milyonu aşkın kovanda bal üretiliyor, 23,4 milyon dolarlık ihracat yapılıyor”
Ankara – 28.06.2018 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, balda ihracatın artırılması gerektiğini bildirerek, “Zengin doğal kaynaklarıyla arıcılık cenneti olan, üretimde 115 bin tonla dünya ikinciliğini alan Türkiye, 6 bin 500 tondan çok daha fazla bal ihraç edebilir” dedi.
Bayraktar,
yaptığı açıklamada, doğal flora ve nektar kaynakları bakımından çok zengin olan
Türkiye’nin arıcılıkta olağanüstü potansiyele sahip olduğunu belirtti.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, dünya genelinde
üretilen 1,66 milyon ton balın yüzde 27,1’sini Çin’in, yüzde 5,7’sini ise
Türkiye’nin karşıladığını vurguladı.
Türkiye’de 2017
yılında, 84 bin işletmede 8 milyona yakın kovanda 115 bin ton bal üretildiğini
bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Ülkemizde bal
olağanüstü bir potansiyele sahiptir. Balın geleceği ihracata bağlıdır. Türkiye,
2017 yılında 23,4 milyon dolarlık 6 bin 500 ton bal ihraç etmiştir. Çok daha
fazla bal ihraç edilebilir. Balın yanı sıra polen, arı sütü, propolis gibi
ürünlerin üretim ve ihracatına da önem verilmelidir. Kovan başına bal verimi
artırılmalıdır. Çin kovan başına 50,1 kilogram bal alırken, bizde bu rakam 14,3
kilogramda kalmaktadır.”
-Yapılması gerekenler-
Bayraktar, Türkiye’nin
arıcılıktan çok daha fazla gelir elde edebilmesi için yapılması gerekenleri ise
şöyle sıraladı:
“Arı üreticilerinin
birlikler ya da kooperatifler şeklinde gelişmiş ülkelerdeki gibi güçlü bir
şekilde örgütlenmesi sağlanmalıdır.
Özellikle ihracatta
önem arz eden ballarda, arıların nektar aldığı bitkiye göre sınıflandırılması
ve belli bir standardı yapılmalıdır.
Balda kalıntıya neden
olan hastalık ve zararlılara karşı bilinçsizce ilaç kullanımı önlenmelidir.
Merdiven altı üretilen
sahte ballara yönelik denetimler artırılmalıdır.
Kaçak bal girişleri
önlenmelidir.
Arıcılar, balın yanı
sıra yüksek katma değer sağlayan polen, arı sütü, propolis gibi diğer ürünleri
de üretebilmesi için teşvik edilmelidir.
Arıcıların modern
arıcılık konusunda eğitilmeli, genç çiftçiler desteklenmelidir.
Bölge şartlarına uygun ana
arılar üretilerek arıcılara dağıtılmalıdır.
Organik bal üretiminin
artırılmalıdır.
Kovanlarda
standartlaşma sağlanmalı, verim ve kalite artırılmalıdır.