-Ayçiçeğinde
fiyat ayçiçeği/buğday paritesine göre belirlenmeli…
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Birlikler, üretici maliyetlerini göz önünde bulundurmalı ve piyasayı düzenleyici bir fiyat açıklamalıdır”
-“Sıvı yağ tüketiminin dörtte üçünü karşılayan ayçiçeğinde, üretimin artması ve yağ açığının kapanması için fiyat açıklanırken, ayçiçeği/buğday paritesinin 2’nin altına düşmemesine dikkat edilmelidir”
-“Parite 2’nin altına düştüğünde üretici, ayçiçeğinden buğdaya kayıyor”
Ankara – 29.07.2018 – Türkiye Ziraat
Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülke açısından çok önemli
bir ürün olan ayçiçeğinde hasadın başladığını bildirerek, “Birlikler, üretici
maliyetlerini göz önünde bulundurmalı ve piyasayı düzenleyici bir fiyat
açıklamalıdır” dedi.
Bayraktar, sıvı yağ tüketiminin dörtte
üçünü karşılayan ayçiçeğinde, üretimin artması ve yağ açığının kapanması için
fiyat açıklanırken, ayçiçeği/buğday paritesinin 2’nin altına düşmemesine dikkat
edilmesi gerektiğini vurguladı.
Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada,
tohumlarında yüzde 40-45 yağ bulunan ayçiçeğinin, küspesinin de yüzde 30-40
protein içermesi nedeniyle hayvancılık açısından değerli bir yem maddesi
olduğunu belirtti. Yemeklik yağ dışındaki ayçiçeği yağlarının, sabun ve boya
sanayinde değerlendirildiğini, saplarının da yakacak olarak kullanıldığını
vurgulayan Bayraktar, saplarının yakılmasından sonra oluşan külün yüzde 36-40
oranında potasyum içeriği nedeniyle gübre olarak değerlendirildiğine dikkati
çekti.
Bu yıl dünyada ayçiçeği ekim
alanlarının yüzde 2,6 artmasına karşın, verimdeki azalma nedeniyle üretimde
yüzde 0,8’lik gerileme yaşanacağı bilgisini veren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Dünya ayçiçeği üretiminin yüzde
28,7’sini Ukrayna, yüzde 22,3’ünü Rusya, yüzde 19,4’ünü Avrupa Birliği
ülkeleri, yüzde 7,5’ini ise Arjantin gerçekleştiriyor. Ülkemizin dünya
üretiminden aldığı pay yüzde 4,2’yi buluyor.
Son yıllarda, İç Anadolu ve Güneydoğu
Anadolu bölgesinde ekim alanlarının artması, yağ açığının kapatılması amacıyla
yapılan destekler, verim artışı, ÇUKOBİRLİK’in de ayçiçeği alımına başlaması
gibi sebeplerle ayçiçeği üretimi artsa da yine ihtiyacımızı karşılayamıyoruz.
Geçen yıl 1 milyon 800 bin tonu yağlık, 164 bin tonu çerezlik olmak üzere 1
milyon 964 bin ton ayçiçeği üretimi gerçekleştirdik. Bu yıl 1 milyon 952 bin
tonluk bir üretim bekliyoruz.”
-“Birliklerin
açıklayacağı fiyat üreticimiz açısından çok önemli”-
Yağlık ayçiçeği alımı yapan
Trakyabirlik, Karadenizbirlik ve Çukobirlik’in açıklayacağı fiyatın üreticiler
açısından çok önemli olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
“Birlikler, üretici maliyetlerini göz
önünde bulundurmalı ve piyasayı düzenleyici bir fiyat açıklamalıdır.
Hasat döneminde
ayçiçeği veya ayçiçeği yağı ithalatı yapılmamalıdır.
Üretimin cazip
hale gelmesi için hasadın yoğunlaştığı dönemlerde fiyat düşüşleri önlenmelidir.
Ayçiçeği üretim alanlarının başka
ürünlere kaymasını önlemek bakımından, üretimi teşvik edici bir parite sistemi
uygulanmalıdır.
Fiyat bakımından, ayçiçeği/buğday
paritesinin 2’nin altına düşmemesine dikkat edilmelidir. Parite 2’nin altına
düştüğünde üretici, ayçiçeğinden buğdaya kayıyor.
Ayçiçeği tarımı, ülkemizde, bazı bölgeler hariç genelde kuru koşullarda
yapılmaktadır. Özelikle buğday-ayçiçeği münavebesinde ayçiçeğinden sonra ekilen
buğdayın verimi üçte bir, bazı yıllarda yarı yarıya artmakta, buğday kalitesi
de olumlu yönde etkilenmektedir.
Ayçiçeğinde sulamaya yönelik teşvikler artırılmalı, sulamada kullanılan
elektrik fiyatları makul bir seviyeye çekilmelidir.”