Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > ''Diyarbakır Kültür ve Karpuz Festivali''

''Diyarbakır Kültür ve Karpuz Festivali''

-''Diyarbakır Kültür ve Karpuz Festivali''
-TZOB Başkanı Bayraktar: ''Bu bölgede güven tesis edildikçe, bölge hızlı bir şekilde Kalkınacaktır. Burada güven ve huzur çok önemli''
-“ Diyarbakır'da son yıllarda tarım ve hayvancılığın hızlı bir şekilde gelişti”
-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: -''Çözüm süreciyle ilgili yeni bir aşamanın arifesindeyiz. Büyük ihtimalle önümüzdeki hafta Sayın Başbakanımız
yeni bir demokratikleşme paketini vatandaşlarımızla paylaşacak. İnanıyoruz ki vatandaşlarımızın önemli beklentileri karşılanacak''
-''Maalesef 1980'lerin ortasından sonra yaşadığımız kanlı günler ve acı olaylar sebebiyle bu şehir bir mülteci kampına dönüştü. Şu anda küller altında bir mücevher. Biz o
mücevherleri tek tek arayıp bulmaya çalışıyoruz''
Diyarbakır - 20.09.2013 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu bölgede güven tesis edildikçe, bölge hızlı bir şekilde kalkınacağını bildirerek, “burada güven ve huzur çok önemli” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca kentin simgelerinden karpuzun tanıtılması ve üreticinin desteklenmesi amacıyla gerçekleştirilen "Diyarbakır Kültür ve Karpuz Festivali'' düzenlendi.
Festivale katılan TZOB Genel Başkanı Bayraktar, yaptığı konuşmada, Diyarbakır'da son yıllarda tarım ve hayvancılığın hızlı bir şekilde geliştiğini belirtti.
Kentin, hayvan varlığı ve süt üretimi ile tarımsal alan bakımından Türkiye'nin sayılı illerinden biri durumunda olduğunu kaydeden Bayraktar, şunları söyledi:
''Burada güven ve huzur çok önemli. Bu bölgede güven tesis edildikçe, bölge hızlı bir şekilde kalkınacaktır. Bu topraklarda bin yıldır birlikte yaşıyoruz. Kurtuluş Savaşı'nı beraber verdik, şehitler verdik. Bu ülkenin zenginliğini hep beraber paylaşmamız gerekiyor. İnanıyorum ki önümüzdeki süreçte bu bölgede huzur ve güven sağlanacak, Türkiye'nin gelişmesine de büyümesine de bu bölge büyük katkı sağlayacaktır.”
-Bakan Eker-
Festivalde konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır'ın binlerce yıldır insanlığın kültür mirasına çok büyük katkı sağladığını söyledi.
Diyarbakır'ı barış kalesi olarak nitelendiren Bakan Eker, "Şehrin sokaklarında bazalt taşından yapılmış evlerin avlularında hep barış büyüdü. Çünkü bu şehir, Ermeni, Süryani, Yahudi, Arap, Kürt ve Türk'ü de barış içinde kucaklamasını bildi. Bu şehrin kültüründe bu var. Biz medeniyet tasavvurumuzun şifrelerinde, bu barışın olduğunu biliyoruz. Ama bir dönem bu şifreyi kaybettik. O şifreyi kaybettiğimiz, o kodları unuttuğumuz dönemde de birbirimize düştük, kan döküldü, can yandı. Şimdi çözüm süreci içinde yeni bir adım atılıyor. Barışın kodlarını, şifrelerini tekrar hatırlayıp bu toprakların hak ettiği sevgiyi tekrar büyütmenin zamanıdır. Bunun için çalışıyoruz'' dedi.
Diyarbakır'ın 1920 ve 1930'larda Türkiye'nin en zengin ve refah düzeyi en yüksek şehirlerinden birisi olduğunu anlatan Eker, ''Ama maalesef 1980'lerin ortasından sonra yaşadığımız kanlı günler ve acı olaylar sebebiyle bu şehir bir mülteci kampına dönüştü. Şu anda küller altında bir mücevher. Biz o mücevherleri tek tek arayıp bulmaya çalışıyoruz. Bunu yaşatmaya çalışıyoruz. Hükümetimiz büyük bir çaba sarf ediyor'' diye konuştu.
''Şimdi çözüm süreciyle ilgili yeni bir aşamanın arifesindeyiz'' diyen Bakan Eker, ''Büyük ihtimalle önümüzdeki hafta Sayın Başbakanımız yeni bir demokratikleşme paketini vatandaşlarımızla paylaşacak. İnanıyoruz ki vatandaşlarımızın önemli beklentileri karşılanacak. Çünkü demokratikleşme ve sivilleşme yoluyla meselelerimizi çözebiliriz. Bu şehir çok yoruldu, bitkin düştü. Onun için daha fazla acı çekmeden, gözyaşı dökmeden, daha çok ocağın sönmesine seyirci kalmadan, birlikte bir gelecek inşa edelim'' ifadelerini kullandı.
Diyarbakır'ın ''bütün sorunları bir sorunun gölgesinde kalmış bir şehir'' olduğunu da dile getiren Eker, kentin; zenginlikleri, kültürel çeşitliliği, müziği, folkloru, yemek kültürü ve mimarisiyle de birlikte anılması gerektiğini vurguladı.
-Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Yiğit-
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit de bu ülkede en önemli şeyin toplumsal barışı sağlamak olduğuna değinerek, ''Etnik köken ve inanç grubu ne olursa olsun bütün insanlarımızın barış içinde yaşamaları gerekir. Tabii ki on yıllardan beri yapılan yanlış uygulamalar, politikalar, devletin görevi insan haklarına, insan onuruna yaraşır bir yaşam sağlamaktır. Devletin görevi baskı yapmak değildir. Nitekim bu baskılardan halkımız da biz de kurtuluyoruz. Otoriter, baskıcı devletin yerine demokratik devlet yapısına dönüştürmeye başladık'' diye konuştu.
-Vali Kıraç-
Vali Mustafa Cahit Kıraç, Diyarbakır'ın tarih, kültür, edebiyat şehri olmanın yanında gelişmesini hızlı adımlarla tamamlayan bir sanayi şehri olma yolunda da emin adımlarla ilerlediğini anlatarak, bu festivalin asıl amacının Diyarbakır kültürünü, bölge insanını, bir araya getirerek, konuşmasına vesile olunması olduğunu söyledi.
Vali Kıraç, festivale Türkiye'nin önemli sanatçılarının da katılacağını ifade ederek, Diyarbakır'ın kalıcı bir turizm fuarına ihtiyacı olduğunu vurguladı.
Festivali izleyen Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başaran Ulusoy ise birliğin Güneydoğu Anadolu Bölgesi teşkilatını kuracaklarını belirterek, 2014 yılında da inanç turizmi gündemiyle Diyarbakır'da toplanacaklarını söyledi.
-Festival korteji-
Diyarbakır'da festival kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü önünden Sümer Park'a kadar festival korteji düzenlendi. Yöresel kıyafetli genç kızların, karpuz taşıyan develerin, atların, palyaçoların ve halk oyunu ekiplerinin yer aldığı korteje vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Kortejde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Vali Mustafa Cahit Kıraç ve bazı sanatçılar da yer aldı.